Merkel schafft es

  0
  161

  Leestijd: 1 minuten.

  Bondskanselier Angela Merkel had er geen zin in, maar het moest er natuurlijk toch van komen, ze stemde toe in één groot tv-debat met haar socialistische uitdager Martin Schulz. Immers, Merkel staat dik voor in de peilingen en dan heb je alleen maar te verliezen.

  Merkel is niet de beste debater, maar maakte gisteravond toch handig gebruik van het ‘Kanzlervorteil’, ze gaf een inkijkje in de keuken door uit te leggen hoe ze tot beslissingen kwam en hoe makkelijk ze collega-premiers en presidenten kan bellen. Kortom, de staatszaken zijn veilig bij de ervaren ‘Mutti Merkel’ zo is de boodschap voor de kiezers.

  Oud-voorzitter van het Europarlement Martin Schulz deed zijn best, maar kwam er niet door. Toch waren de verschillen klein. Blijkens de ZDF-peiling nadien vond 32% Merkel de winnaar, 29% Schulz en 39% vond ze gelijk. 51% vond dat Schulz het beter deed dan verwacht, bij Merkel was dat maar 11%.

  Opvallend was ook dat beiden het over heel veel zaken in feite eens waren, bijvoorbeeld dat de weg voor Turkije om lid te worden van de EU is afgesloten, zo lang Erdogan daar de scepter zwaait. Maar Merkel wil de deur niet definitief dichtslaan en drukte zich dan ook diplomatieker uit dan Schulz.

  Natuurlijk viel Schulz haar aan op haar ruime toelatingsbeleid van vluchtelingen, maar Merkel gaf geen krimp en zei dat de EU de vluchtelingenkwestie bij de bron moet aanpakken, dus in de landen van vertrek. Ze heeft ook het voordeel dat de stroom vanuit Turkije onder controle is en dat de Libische kustwacht er inmiddels in slaagt de bootjes met Afrikanen tegen te houden. Volgens Merkel dragen miljoenen moslims ook bij aan het economische succes van Duitsland. Hup, zo maar weer een pak kiezers er bij.

  Over de hele linie genomen scoorde Merkel beter op de punten sympathiek overkomen, kennis van zaken, geloofwaardigheid en overtuigingskracht. Kortom, ze hoeft zich geen zorgen meer te maken voor de verkiezingen van 24 september, de buit is binnen.