Kantje boord voor het leven

  0
  154

  Leestijd: 2 minuten.

  Het was net als in de Tweede Kamer kantje boord, de donorwet van D66-kamerlid Pia Dijkstra heeft het met de krapst mogelijke meerderheid gehaald. In beide gevallen speelde mee dat enkele Kamerleden niet aanwezig waren bij de stemming. Dat maakte net het verschil.

  In het geval van de Eerste Kamer vanmiddag was het wel heel frappant, SP- senator Arda Gerkens die met haar gevoel tegen wilde stemmen, werd met een partij-oekaze thuis gehouden, de SP zag namelijk wel brood in de nieuwe wet. En zo werd het 38 voor en 36 tegen.

  Het orgaandonorsysteem verandert nu van ‘nee, tenzij’ naar ‘ja, tenzij’.  Oftewel men is automatisch donor, tenzij de familie op het cruciale moment alsnog bezwaar maakt. De nieuwe wet gaat rond 2020 in.

  Nu sterven er jaarlijks 150 mensen die gered hadden kunnen worden als er organen beschikbaar waren geweest. De nieuwe wet moet er juist voor zorgen dat er meer organen beschikbaar komen. Vooral jonge mensen die omkomen bij een verkeersongeluk hebben nog niet stilgestaan bij de donorvraag en hebben dus geen codicil. De dood is immers nog lichtjaren weg, dus hoef je daar ook niet over na te denken. Juist uit deze categorie kunnen met de nieuwe wet meer organen beschikbaar komen.

  Om genoeg  senatoren, met name van PvdA-huize, over de streep te trekken, moest Pia Dijkstra verduidelijken dat de nabestaanden altijd het laatste woord houden, al komt er niet formeel in de wet te staan dat nabestaanden een vetorecht hebben.

  Dat laat een grijs gebied open waarbij familie niet bereikt kan worden en donatie urgent is, maar dat moet zich in de praktijk uit gaan wijzen. De minister van Volksgezondheid moet nu een protocol ontwikkelen hoe is dat soort gevallen van plotselinge overlijdens wordt gehandeld.

  Per saldo is er sprake van vernieuwende wetgeving die meer perspectief biedt aan ernstig zieke mensen die dringend transplantatie behoeven.

  De tegenstanders beoogden vooral dat doneren van organen een eigen vrije keuze moet zijn. Dat is het nog steeds, je kunt laten aantekenen dat je bezwaar hebt. Alleen moet je er iets meer moeite voor doen. Mensen die sowieso al overlijden in het verkeer of anderszins kansloos zijn, kunnen nu automatisch de laatste hoop van een ander vervullen.

  Hopelijk laat de nieuwe wet een positief saldo zien wat betreft de wachtlijsten van mensen die op een orgaan wachten. In ieder geval is sprake van een staaltje vernieuwing dat in het buitenland niet onopgemerkt zal blijven.