Piratenpartij: 2 à 3 zetels mogelijk bij verkiezingen

De Piratenpartij verwacht dat het mogelijk is om bij de komende verkiezingen 2 à 3 zetels te halen, en op de lange termijn te groeien naar 15 zetels. Dat zegt lijsttrekker van de partij Dirk Poot vandaag tegen Frontbencher.nl. In twee peilingen scoort de partij nu een zetel. Bij peiler Maurice de Hond nadert de Piratenpartij zelfs de 2e zetel.

Dat de partij nu al een opmars maakt in de peilingen, vergroot de kans op succes op 12 september, zegt Poot. ,,Als je eenmaal goed in die peilingen zit, dan denken mensen: ‘hé, wacht even, van die partij moet ik meer weten’. 2 à 3 zetels moet mogelijk zijn. En op termijn, als we gestaag blijven groeien, zie ik niet in waarom we niet met 15 mensen in een fractie kunnen zitten.”

Dat de Piratenpartij bij zowel EenVandaag als Maurice de Hond een zetel krijgt, vergroot ook de kans op ,,een eerlijke kans in het politieke proces” omdat media nu wel echt aandacht zullen hebben voor de ‘piraten’. Poot vindt het wel jammer dat hij niet is uitgenodigd voor tv-debatten van NOS en RTL.

In 2010 deed de Piratenpartij ook al mee met de verkiezingen. Maar toen werd er nog een beetje lacherig gedaan over de partij, herinnert Poot zich. ,,Mensen dachten, wat is dat voor een aparte naam. We haalden uiteindelijk 11.000 stemmen, terwijl er voor een zetel ongeveer 65.000 nodig zijn.”

Nu is de partij, met inmiddels 600 leden, professioneler geworden en neemt de Piratenpartij ook duidelijke, eigen standpunten in. De partij, in 69 landen wereldwijd actief, manifesteert zich met name op het gebied van bescherming van privacy en het tegengaan van teveel macht die bedrijven uitoefenen als het gaat om zaken als octrooi- en auteursrecht.

Als Poot in de Kamer komt, zal hij de eerste dag als volksvertegenwoordiger niet verkleed als piraat het parlement binnenlopen. ,,Maar als het Prinsjesdag en dus ook hoedjesdag is in Den Haag, zet ik wel een piratenhoed op.”

Dirk Poot werd op 10 juni 2012 door de leden gekozen tot lijsttrekker en partijvoorzitter. Een ruime meerderheid van 75 procent stond achter zijn kandidatuur. In 1991 haalde hij zijn diploma bedrijfskunde aan de Nyenrode Business Universiteit. Hij is actief als zelfstandig programmeur voor medische applicaties. Poot is 44 jaar, is getrouwd en heeft 2 kinderen, van 5 en 2 jaar.

Lees hier het hele interview met lijsttrekker Dirk Poot van de PiratenPartij

Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, Synovate, TNS Nipo)

Volg Oh Oh Den Haag voor Haagse Varia en Haagse Lol

Volg Frontbencher.nl op Twitter

 

 

Advertentie

×

Reacties zijn gesloten.