50PLUS wil pensioenfondsen tegemoet komen

  0
  238

  Leestijd: 1 minuten.

  De rente die pensioenfondsen moeten hanteren om te berekenen of ze op lange termijn genoeg in kas hebben, moet tijdelijk omhoog naar 2 procent. Dat stelt 50PLUS voor in een initiatiefwetsvoorstel. Tweede Kamerlid Martin van Rooijen schrijft dat in een opiniestuk op Frontbencher.

  Volgens Van Rooijen wordt de rente op dit moment kunstmatig laag gehouden door het beleid van de Europese Centrale Bank onder leiding van Mario Draghi. De ECB koopt voor honderden miljarden aan obligaties op om de economie een duwtje in de rug te geven. Maar daarmee zorgt ze ervoor voor dat de rente in Europa extreem laag blijft. Pensioenfondsen zijn daarvan de dupe. Ze worden verplicht met een zeer lage rekenrente te werken (op dit moment zo’n 1,2 procent) terwijl ze hoge rendementen halen en over grote financiële buffers beschikken.

  Volgens Van Rooijen is die lage rekenrente nergens voor nodig. De fondsen reserveren veel te veel geld om de pensioenen in de toekomst betaalbaar te houden, waardoor de huidige gepensioneerden “onnodig bloeden”.

  50PLUS denkt dat de rekenrente eigenlijk wel naar 3 procent zou kunnen, maar doet een volgens Van Rooijen “aanzienlijk bescheidener voorstel”. De fractie wil de rekenrente tijdelijk naar 2 procent laten stijgen om de “perverse effecten van het ECB-beleid onder Draghi te compenseren”. Draghi is vandaag op bezoek in de Tweede Kamer, waar hij  spreekt met de Kamercommissie Financiën.

  Het huidige kabinet en een Kamermeerderheid voelen er tot dusver niet voor om de rekenrente te verhogen, omdat dat de pensioenen van jongeren zou aantasten. 50PLUS pleit, net als SP en PVV, al geruime tijd voor het optrekken van die rente. Van Rooijen wijst erop dat diverse deskundigen, onder wie voormalig directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau, 50PLUS bijvallen. Maar andere partijen behandelen “onze plannen alsof we van een andere planeet komen”, schrijft Van Rooijen.