Zeven partijen op 14 of 15 zetels

  3
  1264

  Leestijd: 1 minuten.

  Een flinke versplintering van het electoraat, zo laat een nieuwe peiling van Maurice de Hond zien. D66 zakt met 2 zetels naar 15. Nog maar 39 procent wil dat dit kabinet de rit uitzit. Dit schrijft De Hond erover:

  “Doordat D66 deze week 2 zetels daalde en de VVD 2 zetels steeg, gecombineerd met de PvdA -1 en GroenLinks +1, zien we bij deze laatste peiling van het jaar een uitslag, die de versplintering van het Nederlandse electoraat prima symboliseert. De VVD staat op 27 zetels, 7 partijen (D66, FvD, CDA, PvdA, SP, GroenLinks, PVV) staan op 14 of 15 zetels en 5 partijen tussen 3 en 7 zetels.

  De Gemeenteraadsverkiezingen, waar ook nog een groot aantal lokale partijen aan zullen meedoen, zullen op 21 maart a.s., nog sterker dan 4 jaar geleden, een bevestiging geven van die versplintering.

  Inmiddels wil nog mar 39 procent dat het kabinet de rit uitzit. Kort na het aantreden was dit 50 procent, maar 2 weken later, onder invloed van de discussie rondom het laten vervallen van de dividendbelasting, was dat 42 procent. Kiezers die op 15 maart jl. VVD, CDA of D66 hebben gestemd, maar nu niet meer voor die partij kiezen, zijn beduidend minder positief over de regering dan de “trouwe kiezers” van die partij. (35 procent van die eerste groep wil dat het kabinet de rit uitzit t.o.v. 82 procent van die tweede groep).

  68 procent van de kiezers vindt dat Pechtold het aan hem geschonken appartement in het geschenken register had moeten laten opnemen. 39 procent denkt dat deze schenking samenhangt met zijn rol als politicus. 32 procent vindt dat hij hierom zou moeten aftreden. Kiezers van de PVV, FvD en 50PLUS zijn beduidend negatiever dan de overige kiezers.  Wel is het zo dat van de D66-kiezers van dit moment ook 41 procent vindt dat hij deze schenking in het register had moeten laten opnemen.

  De volgende peiling zal over twee weken worden gehouden.”

  3 REACTIES

  1. Deze versplintering heeft de politiek mooi aan zich zelf te verwijten. Het is niet voor niets dat het Forum voor Democratie zo veel stemmen krijgt. Dat krijg je er van als je tegen de zin van de meerderheid van het volk het referendum wil afschaffen.
   En de stijging gaat wellicht nog door en door…
   Wie niet luisteren wil is de representatie niet waard en zal dus in zetelwaarde dalen. Een logisch verhaal. Nu blijft er straks maar een mogelijkheid over: minderheidsregeringen die dan – eindelijk – ook eens moeten ‘luisteren’ naar andere partijen door gelegenheidscoalities per onderwerp te smeden. Wellicht is het plan van Thierry Baudet om geen politieke ministers maar professionelen in te zetten dan zo gek nog niet. Die zijn dan de bestuurlijke uitvoerders van wat een meerderheid telkens in de Tweede Kamer beslist. Dan wordt het politieke kartel doorbroken en wordt de regering en Tweede Kamer vanzelf wat meer ‘echt’ representatief en democratisch wat ook wat meer innovatief.
   Kunnen ze alvast wennen aan de dag dat het Forum voor Democratie de echt de grootste wordt.
   Kunnen ze zich alvast een beetje ‘inleven’ hoe straks om te gaan met echte directe democratie.
   Deze geest laat zich niet meer in de fles terugduwen.
   Het VOC-regententijdperk is over.
   Wordt trouwens ook eens de hoogste tijd. Alleen de politiek moet er nog aan wennen. Maar je er tegen verzetten heeft duidelijk geen zin. Dat vertelt de zetelwinst van de FvD en de verdergaande versnippering van zij die de moderne tijdgeest weigeren te accepteren.
   Dan zullen ze via versnippering en zetelverlies hun lesje maar moeten leren…

   • @Ronaldo, prettige feestdagen.
    Waarom geef je FvD zoveel kans op gigantische groei, tot zelfs de MP-functie toe wanneer ze de grootste zijn. Verschillende pijlsnel opkomende partijen kwamen eerder met veel meer zetels uit de peilingen. Denk aan de PVV en de SP ooit. Daar hebben ze nooit meer dan een relatief klein deel van gerealiseerd en waar staan ze nu? De LPF was een uitzondering, jaar dat gebeurde helaas na tragische gebeurtenissen. Het lijkt me beter om realistische verwachtingen te koesteren, want voorlopig heeft FvD 15 verwachte zetels. Knap, maar toch nog maar 15 en er is nog een lange tijd te gaan waarin veel kan gebeuren.

  2. “Versplintering” lijkt mij niet de juiste woordkeuze om de ontwikkelingen in de NL politiek te duiden. Die 7 partijen zijn allerminst splinters, maar eerder middelgrote partijen. En er is maar één grotere partij, de VVD, waarvan de aanhang ook langzaam afkalft. Het lijkt mij tijd om dat nieuwe speelveld eens op een originele en vernieuwende manier te bekijken. Maar hoe???

  Comments are closed.