De persconferentie over het verkiezingsprogramma is passé

Opinie 26 augustus 2016 door Fons Kockelmans

MVO Nederland via Compfight cc

Persconferentie in Nieuwspoort? Ouderwets!

De presentatie van een conceptverkiezingsprogramma was vroeger een hele gebeurtenis. Er werd een zaaltje afgehuurd, de pers werd opgetrommeld en de beoogde lijsttrekker nam plaats achter een tafel vol microfoons, geflankeerd door diverse partijkopstukken. Na een uitvoerige inleiding van dit gezelschap mochten de journalisten eindeloos vragen afvuren, hoe gedetailleerd en technisch ook. Daarna waren er nog eens aparte interviewtjes met de audiovisuele media. De volgende dag verscheen dan een afgewogen stuk in de kranten, vol enerzijds en anderzijds. Lees verder

D66 profileert zich met “linkse” punten

Opinie 24 augustus 2016 door Fons Kockelmans

D66-leider Pechtold heeft wat "linkse" programmapunten gelekt

Het conceptverkiezingsprogramma van D66 verschijnt pas vrijdag, maar de partij heeft al twee onderdelen eruit laten lekken. Eerst lanceerde ze in De Telegraaf een plan om iedereen weer het recht te geven op een vaste baan. Dat zou kunnen door de verschillen tussen vaste en flexibele arbeidscontracten te schrappen. En RTL Nieuws kreeg de primeur van de uitbreiding van het vaderschapsverlof. Dat moet niet worden verlengd van twee naar vijf dagen, zoals het kabinet heeft geregeld, maar naar maar liefst drie maanden. Op kosten van de overheid. Prijskaartje volgens het Centraal Planbureau: 200 miljoen euro per jaar. Wat zou D66 nog meer in het vat hebben om kiezers te lokken? Nog een paar nachtjes slapen en we weten het. Waarschijnlijk zelfs eerder, want er zal vast wel meer lekken vóór vrijdag. Maar wat nu alvast opvalt is dat de partij van Alexander Pechtold zich probeert te profileren met “linkse” punten.

Lees verder

Komen er voldoende wc’s in de treinen?

Opinie 24 augustus 2016 door Fons Kockelmans

50plus

En ik maar denken dat D66 de eerste politieke partij is die haar verkiezingsprogramma presenteert. Maar niks hoor. “Dat gaat dus niet door,” meldt 50PLUS maandag triomfantelijk op zijn website. D66 mag dan zaterdag een deeltje van zijn voornemens hebben gelekt naar de media, de ouderenpartij is de eerste die met haar volledige programma naar buiten komt. Liefst 15 hoofdpunten telt dit stuk, en in bijna elk punt kunnen de woorden “ouderen” of “senioren” worden aangetroffen. In een paar niet, zoals punt 8: “In alle treinen moet weer een wc komen”. Maar als je even nadenkt besef dat dit ook over ouderen gaat. Die moeten immers wat vaker plassen dan jongeren! Lees verder

Van ruilen komt geen huilen

Column 17 augustus 2016 door De Hofnar

Premier Rutte en Vice-premier Asscher samen op werkbezoek (foto: www.flickr.com/photos/minister-president/14535736426/

Ontspannen kuierden de bewindslieden van het kabinet VVD-PvdA door Delft, een nieuw politiek jaar tegemoet. Of het kabinet de eindstreep helemaal haalt, is de vraag. Maar nu staat al vast dat VVD en PvdA het langer hebben volgehouden dan menigeen vermoedde. Lees verder

Kloof

Column 10 mei 2016 door De Hofnar

koof520

De groeiende kloof tussen politiek en burger waarover al jaren wordt gepraat, is bezig een krater te worden. Langzaamaan wordt het politieke midden, of wat daarvoor doorgaat, van twee kanten geplet. Dat politieke midden, dat tegenwoordig ‘de politieke elite’ heet, heeft dat volledig aan zichzelf te wijten.

Lees verder

Maak einde aan schijnzelfstandigheid pakketbezorgers

Opinie 11 februari 2016 door Mei Li Vos

Canadian Pacific via Compfight cc

Van je werk moet je rond kunnen komen en je moet niet structureel zo veel overwerken dat je je kinderen nauwelijks ziet. Toch is dat de situatie voor veel zogenaamd zelfstandige pakketbezorgers. Ik roep de minister daarom op te voorkomen dat deze sector kapot gaat aan de concurrentie op arbeidsvoorwaarden. En ik roep PostNL op eindelijk te stoppen hofleverancier te zijn van schijnzelfstandigen.

mei li Mei Li Vos is Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Lees verder

Lekkende fractievoorzitters?

Opinie 12 november 2015 door Frans Weisglas

Rodrigo Muniz via Compfight cc

‘Een unieke en ernstige zaak’. Dat was de terechte kwalificatie van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, nadat het Openbaar Ministerie de kwestie van het mogelijk lekken door een of meer fractievoorzitters uit de commissie voor de Inlichtingendiensten bij de Kamer terug had gedeponeerd.

Lees verder

Schadelijke hobby

Column 30 oktober 2015 door De Hofnar

Jan Roos in gesprek met Kees Verhoeven, Kamerlid voor D66, de enige partij die zich nu nog durft te branden aan Oekraïne

Ha ha. Een groot deel van politiek Den Haag is in zijn hemd gezet door de geslaagde poging van GeenPeil om een referendum te eisen naar het associatieverdrag van Oekraïne met de EU. En wat denk je? Gaan ze er publicitair vol in om de burgerman er alsnog van te overtuigen vóór te stemmen. Nee, tuurlijk niet. Ze zijn veel te bang om stemmen te verliezen.

Lees verder

Vluchtelingen opvangen én oplossingen bieden voor terechte zorgen

Opinie 9 oktober 2015 door Attje Kuiken

EU Humanitarian Aid and Civil Protection via Compfight cc

De opvang van duizenden mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, vraagt veel van Nederland. We moeten deze vluchtelingen een veilig thuis bieden, en tegelijkertijd moeten we niet wegkijken bij de problemen die hierbij komen kijken. Problemen met het organiseren van voldoende opvang, problemen met het opnemen van mensen uit een ander land en een toenemende druk op de beschikbare woningen. Dat vraagt om politieke oplossingen. Lees verder

Vissen

Column 8 oktober 2015 door De Hofnar

CarbonNYC [in SF!] via Compfight cc

‘Waar is de premier?’, schreeuwt iedereen, nu links en rechts Nederland elkaar de tent uitvechten over de vluchtelingen. De Hofnar ziet steeds vaker politici ‘even niet thuis zijn’, als dat ze beter uitkomt.

Lees verder