Het blijft maar slecht gaan met links

  5
  690

  Leestijd: 1 minuten.

  “Forum voor Democratie net zo groot als PvdA,” jubelt fractievoorzitter Thierry Baudet op Twitter naar aanleiding van de nieuwste peiling van Ipsos. In de zogenoemde politieke barometer heeft zijn partij 7 Kamerzetels, net zoveel als de sociaaldemocraten in dezelfde peiling. In werkelijkheid beschikt FVD slechts over 2 zetels, dus er mag inderdaad gesproken worden van een onstuimige groei.

  Maar je kunt het ook van de andere kant benaderen: “PvdA net zo klein als FVD”. Nee, zoiets zal PvdA-leider Lodewijk Asscher niet snel twitteren, maar het is wel de realiteit. De PvdA is volgens de politieke barometer trouwens ook even klein als de Partij voor de Dieren.

  Natuurlijk, het zijn maar peilingen, dus dagkoersen, en in sommige andere polls staan Asscher en zijn club op een zeer bescheiden winstje. Niettemin: aan de electorale ellende van de PvdA lijkt nog niet echt een einde te zijn gekomen. Bij de laatste verkiezingen haalde ze 9 zetels, een verlies van 29. Het was de grootste nederlaag die ooit door een Nederlandse politieke partij werd geleden, een record dat niet snel zal sneuvelen. Is de gifbeker dan nu nog niet leeggedronken?

  De PvdA heeft één troost, maar dat is wel een hele schrale: met de andere linkse partijen gaat het virtueel ook niet best. GroenLinks levert bij Ipsos na zijn mislukte formatieavontuur een zetel in en de SP zakt maar liefst van 14 naar 9. Samen beschikken PvdA, GroenLinks en SP in deze peiling over 29 Kamerzetels. Dat zijn er minder dan de VVD er in haar eentje heeft, zowel virtueel als in werkelijkheid.

  Nogmaals: de waarde van peilingen is zeer betrekkelijk. Er kan nog heel veel veranderen als straks het nieuwe centrumrechtse kabinet aantreedt. In theorie is alles nog mogelijk. Maar in de praktijk?

  Intussen gaan de drie partijen in kwestie rustig op de oude voet verder. GroenLinks blijft zich op de borst rammen over zijn vermeende Grote Gelijk in de migrantenkwestie. De SP stelt zich vierkant op achter de ‘linkse’ militaire dictatuur in Venezuela. En Asscher staat klaar om met het hele PvdA-smaldeel uit het kabinet te stappen omdat de VVD hem niet toestaat mooi weer te spelen met de lerarensalarissen.

  Hoe erg moet het worden voor er in het linkse kamp eindelijk een keer paniek uitbreekt?

  5 REACTIES

  1. Ik heb vele keren SP gestemd. Voor de laatste verkiezingen hoopte ik op een samenwerking tussen de SP, PVV en 50+. Zij zijn alle drie voor pensioenleeftijd terug naar 65. Er is een hele goede sociale samenwerking mogelijk. Als je dat oude SP standpunt uit 1983 er bij neemt, ligt de SP als linkse partij dichter bij de PVV dan GroenLinks of de PvdA. Die laatsten overigens willen de pensioenleeftijd niet verlagen naar 65 jaar en trekken daarmee eerder op met het liberale standpunt.
   Dat de SP op de voorhand samenwerking met de PVV uitsloot vond ik verbijsterend – zie bovenstaande samenwerkingspunten –
   Ik ben diep teleurgesteld. In Nederland moet je nu eenmaal samenwerken met andere politieke partijen. De SP is zwaar in een ondemocratische module geschoten. Ik ben overgestapt naar FvD. Ik begrijp niet waar de SP mee bezig is. Maar ik voel mij verraden, mijn pensioen behartiging kan ik niet aan de SP overlaten als zij uitsluiting als eerste prioriteit stelt.
   Ik kan daar helemaal niets mee.
   Het systeem werkt zo niet. Eigen partijbelang gaat voor alles nu. De polarisatie compleet makend. Het wordt tijd voor een nieuwe frisse wind…
   Het wordt tijd voor een systeemverandering…
   Helaas is oud-links net zo politiek verstard als rechts. Zelfs de SP. Een nieuwe vorm van fluwelen revolutie zou wellicht een moderniserend effect hebben op het oude verstarde democratische systeem zoals we die nu kennen.
   Hoewel ik revolutionair eerder een woord vond dat bij de SP paste, blijkt uit haar hedendaagse houding het tegenovergestelde.

  2. Voor linkse stemmers is de SP met recht de enige partij die nog oog heeft voor onze Henk en Ingrid. Voor deze realiteiszin zouden ze naar mijn idee meer beloond moeten worden.
   De SP en het standpunt van de PVV ?
   Wilders waarschuwt al jaren voor de negatieve gevolgen van de enorme instroom van migranten. Met name van mensen die bewust hun eigen cultuur boven de westerse waarden blijven uitdragen. En dat schaadt onze maatschappij. Alle statistieken bewijzen zijn gelijk. Dat hij wordt bedreigd is absoluut een schande voor ons land, dat de vrijheid van meningsuiting in de grondwet heeft verankerd.
   Wilders is niet zo subtiel in zijn uitingen, maar er is niets dat het belachelijke cordon sanitaire kan rechtvaardigen
   De waarheid is m.i. dat hij veel stemmen bij de oude machtspartijen weghaalt, en dat zet kwaad bloed. De onwaardige verzonnen argumenten zeggen meer over zijn criticasters dan over Wilders zelf. En de onderschatte kiezers hebben dat feilloos op het netvlies.
   De linkse media stoken opzichtig . Maar de kiezer trekt zich er weinig van aan, en die bevooroordeelde kranten lezen ze niet.
   Inmiddels richt de Azijnpers zich ook op Thierry Baudet, hij haalt stemmen en dus macht bij de verkalkte politiek weg. Dus ook hij wordt bedreigd, en ook nu weer uit de links activistische onderbuik. Wellicht blijft door abonneeverlies bij de politiek correctekranten de agressie wat binnen de perken. Forum vrienden bereiken ze niet ( meer ) die orienteren zich liever via internet.
   Ik begrijp niet dat de SP momenteel zo laag wordt gewaardeerd, het is de enige echte socialistische partij. Daar heb ik respekt voor.

   • Helemaal mee eens, Anne Lise,
    Goede samenvatting van de situatie
    in deze tijd. Eigenlijk best triest dat
    het zover heeft moeten komen in de
    samenleving. Wat moet onze jeugd
    hiermee? Hun interesse voor GSM-
    etjes en geld verdienen zal toch ook
    wel eens overgaan in maatschappe-
    lijk, politieke interesse, mag ik hopen.
    Of denk ik te somber?
    Bert.

  3. Zolang de linkse partijen de arbeider en lagere ambtenaar “links” laten liggen zal dit zo door gaan.
   Maar helaas zijn er ook nog eens steeds minder mensen die zich arbeider of ambtenaar voelen.
   Deze trend gaat voorlopig door.

  4. De peiling van Ipsos ligt voor links altijd lager dan bij andere peilers. Ik weet niet zo gauw waar dit aan ligt.
   Dat het links niet voor de wind gaat, is duidelijk. Het komt naar mijn idee vooral door de angst voor vluchtelingenstromen. De achterban van PvdA en SP vindt men vooral in de volkswijken en juist daar worden grote groepen statushouders neergezet. Je vindt ze niet in de villawijken van bijv. D66 aanhangers. Het is wat kort door de bocht, ik weet het, maar ook wel realistisch.
   Doordat iemand zoals Wilders steeds maar weer benadrukt dat het probleem wordt veroorzaakt door links en deze man zich niet laat verleiden tot een echt interview, blijft dit beeld bestaan.
   Echter, kijken we naar bijv. het SP-standpunt uit 1983, dan moet toch het besef doorbreken dat de SP juist als eerste partij waarschuwde voor het toelaten van grote groepen moslims (en zo later ook waarschuwde voor de komst van groepen uit Oost Europa).
   Logisch, want de SP hoorde als eerste van de mensen die wonen in volkswijken wat het betekent om tussen grote groepen buitenlanders te wonen.
   De heersende moraal was toen nog dat buitenlanders juist niet moesten integreren maar hun eigen identiteit moesten behouden. De SP vond dat het in het belang was van beide groepen (nieuwkomers én Nederlanders) dat de buitenlanders juist wel zo goed mogelijk moesten integreren.
   De SP verloor veel stemmers door het keiharde standpunt waar ons land toen absoluut nog niet aan toe was. En eerlijk gezegd, het was ook nog wel wat ongenuanceerd. Ik denk dat heel veel van de huidige SP’ers er anders tegenaan kijken.
   Neemt niet weg dat de SP het beeld dat door Wilders wordt geschilderd, absoluut niet past.

   Misschien moeten we ook eens af van de huidige manier van interviewen en debat waarin mensen soms maar luttele seconden krijgen voor het formuleren van het antwoord. Het gaat niet meer om de echte inhoud maar om wie het meest gevat kan reageren.

  Comments are closed.