Buma smijt achterdeur dicht

In de Tweede Kamer tekent zich voorzichtig een kleine meerderheid af voor legaliseren van soft drugs. En het KRO tv-programma Reporter meldde onlangs na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur dat het ministerie van Justitie achter de schermen al werkt aan scenario’s voor wietteelt onder staatstoezicht. Afgelopen weekeinde verscheen het boek van de Tilburgse hoogleraar Peter Tops en de journalist Jan Tromp, waarin een zorgwekkend beeld wordt geschetst van de greep die (drugs)criminelen krijgen op onze hele samenleving. Voor CDA-leider Sybrand Buma is dit aanleiding om vandaag te komen met een krachtig tegengeluid.

frontbencher/henk van lierop/sybrand buma

Sybrand Buma

Of, zoals hij zelf zegt, een hard en terecht verwijt aan het kabinet. Het probleem is bekend. Iedereen kan ongestoord soft drugs kopen in de coffeeshops, maar het leveren van de drugs aan de achterdeur is illegaal. Buma zoekt de oplossing niet in legaliseren van drugs, maar wil ook de achterdeur sluiten voor leveranciers. Hij wil vervolgens beginnen met het sluiten van alle coffeeshops. Soft drugs zijn slecht voor de gezondheid en legaliseren van de soft drugs lost volgens Buma het probleem van de criminaliteit niet op. Wiet en pillen zijn een miljardenbusiness in ons land en die draait grotendeels op export.

Buma haalt in zijn betoog vooral hard uit naar de VVD. Voormalig minister Ivo Opstelten van Justitie ging op werkbezoek naar de door misdaad geteisterde provincies Brabant en Limburg en beloofde “morele steun”. Zijn opvolger Ard van der Steur sloot zelfs politiebureaus in de regio en verminderde het aantal gevangenisplaatsen.

Het roer moet om, vindt Buma. Hij pleit voor meer politie, een verbod op motorbendes en zwaarder straffen. De CDA-leider dwingt hiermee de VVD, die zich vanouds opwerpt als de partij van law and order, in het defensief. Tot de verkiezingen van 15 maart zal het de VVD nog vaak ingewreven worden dat de “crimefighters” Opstelten en diens staatssecretaris Fred Teeven niet een sluipende opmars konden voorkomen van criminelen in het openbare leven.

Advertentie

6 reacties

 1. Johan Fischer

  Alhoewel ik geen voorstander ben om religie en politiek te vermengen en zodoende nog nimmer op een confessionele partij gestemd heb begint mijn sympathie voor de heer Van Haersma Buma te groeien. Deze man geeft blijk van realisme en moed en als hij deze lijn weet door te zetten krijgt hij op 15 maart mijn stem.

 2. Roel Martens

  Als Buma zijn zin krijgt loopt de criminaliteit helemaal uit de hand, dat is te zien aan de verdere drugshandel. Hij heeft gelijk als hij meer politie wil, want de handel in drugs die wel illegaal zijn loopt de spuigaten uit.

 3. C.v.Bergen

  Echt kortzichtig, hij wil iets stoppen wat niet te stoppen is. Legaliseren is de enige oplossing om het illegale circuit uit te schakelen, is mijn mening.

 4. Jan de Vos

  De heer Buma heeft groot gelijk om ook de leveranciers aan te pakken. Stoppen met die handel !!! Slecht voor de (geestelijke) gezondheid.

 5. Frans Sinel

  Geachte heer Buma, Ook mijn sympathie voor u groeit. U lijkt mij net als Emiel Roemer een integer en betrouwbaar persoon. Toch zou ik willen dat u wat betreft wiet uw houding zou veranderen net zoals dat ten opzichte van alcohol is gebeurd in onze maatschappij. Streng optreden tegen verkoop aan minderjarigen en hoge boetes voor de overtreders. Als wij als ouders politie en opvoeders en onderwijs weten dat we dit keihard zo geregeld willen hebben en de politie dit als een topprioriteit kan en mag beschouwen door voldoende middelen in te zetten dan denk ik dat 80% van de toegang tot drugs voor de jeugd wordt afgesloten,en daarmee de kans op criminaliteit voor de jeugd en verslaving.
  wilt u er eens over nadenken?

 6. OlafNL

  Er is een enorme belangenverstrengeling tussen de politiek, ook, maar niet uitsluitend het CDA en de tabaksindustrie. De 20.000 doden die door opzettelijke verslaafdmaking vallen zijn voor het CDA derhalve geen aanleiding om dit probleem aan te pakken. Eelco Brinkman, de voormalige voorman van het CDA is commisaris bij Philip Morris, een grote, invloedrijke tabaksproducent. Als volksgezondheid het criterium zou zijn, en de overheid een te vertrouwen bewaker hiervan, dan zouden alcohol en tabak eerder in aanmerking komen voor een verbod dan hennep. De heer Buma heeft een enorme hoeveelheid boter op zijn hoofd, de overheid is accijns verslaafd !!!

Reageer