C2 ‘on it’s way’?

  1
  50

  Hoewel de gezamenlijke oppositie het woord ongeloofwaardigheid met een Edding op het voorhoofd van Mark Rutte heeft proberen te kalken wegens zijn opstelling in de Griekenland-discussie, zinspeelde de premier onlangs alweer vrolijk over het aankomende lijsttrekkerschap. Hij wil in 2017 ‘dolgraag’ weer lijsttrekker van de VVD zijn, maar neemt daarover pas een half jaar voor de verkiezingen  – voorzien in maart 2017 – een beslissing. Komt er een Rutte-3?

  Toen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra op televisie zei dat hij beschikbaar is als VVD-leider mocht Rutte onverhoopt stoppen, werd al snel gezegd dat hij aan Ruttes stoelpoten zit te zagen. Maar Zijlstra werd kort daarop al expliciet in de wachtstand gezet toen Rutte zei dat hij ‘dolgraag’ weer lijsttrekker wil worden in 2017.

  De grote vraag is natuurlijk of het huidige kabinet het uitzit tot maart 2017. Of dat een van de twee partijen al eerder de handdoek gooit. Hoe het ook zij, in zekere zin kunnen we stellen dat nieuwe verkiezingen beginnen te naderen. En de andere grote vraag is natuurlijk welk kabinet we dan gaan krijgen. Komt er een Rutte-3?

  Zeges

  Het lijkt een uitgemaakte zaak dat de VVD-achterban Rutte wederom als aanvoerder de strijd zal willen insturen. In de vorige twee edities boekte de VVD-voorman spectaculaire zeges. Eerst werd gedoodverfd premier Cohen met een cruciale 1 zetel geklopt, daarna rekende de liberaal af met ‘new kid on the block’ Diederik Samsom (41-38).

  Natuurlijk konden de VVD’ers ‘Marx Rutte’ zijn bloed wel even drinken nadat hij de PvdA groen licht had gegeven voor de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Maar dat repareerde hij en de woede ebde weg. Daarna kreeg juist Samsom verwijten over dat hij slecht punten heeft uitgeruild met de collega’s van de VVD.

  Dat Rutte onlangs zijn verkiezingsbelofte heeft gebroken dat er onder hem geen extra steungeld naar Griekenland zou gaan, lijkt hem ook niet op te breken. In de diverse peilingen is de partij overeind gebleven. Mogelijk waardeert een deel van het electoraat zelfs dat Rutte nu wel eerlijk is over Europa.

  Glazen bol

  Maar, komt er dan een Rutte 3? Die kans lijkt aanzienlijk. Eerlijk is eerlijk: in de glazen bol kijken is natuurlijk ondoenlijk. Maar laten we afgaan op wat er nu op tafel ligt. Aannames maken op basis van de huidige stand van zaken dus.

  De PVV doet het goed (24 zetels gemiddeld in de peilingen), maar is hopeloos geïsoleerd. Zelfs als Wilders de grootste partij wordt, lijken andere partijen zich van hem af te keren. Rutte heeft eerder gezegd niet meer met de PVV te willen samenwerken, zolang hij zijn ‘minder, minder, minder’-uitspraak over Marokkanen niet intrekt. Bij het CDA kijken ze wel twee keer uit voordat ze opnieuw met Wilders in zee gaan.

  De PvdA lijkt een historisch pak slaag te gaan krijgen. In de peilingen houden de sociaal-democraten nog amper 12 zetels over van het resultaat in 2012. Een verlies van 26 zetels dus. Dat betekent dat ongeveer 1,7 miljoen stemmers de partij de rug hebben toegekeerd in de afgelopen drie jaar.

  Brug te ver

  De SP doet het redelijk goed met dik 20 zetels gemiddeld in de peilingen. Maar ook de SP lijkt hopeloos geïsoleerd. ‘Over links’ is onmogelijk. Daarvoor is de PvdA te klein en bovendien onwelwillend. Dus moet de SP ‘naar rechts’ kijken. De SP sluit de PVV zelf uit. Dan blijven over: VVD, D66 en CDA. Hoewel combinaties tussen deze partijen op lokaal niveau tot stand zijn gekomen, lijkt dit landelijk absoluut een brug te ver.

  Dan blijven over: VVD, D66 en CDA. In de peilingen hebben deze partijen samen gemiddeld nu bijna 66 zetels. Als zij in de campagne bewust sturen naar een samenwerking, dan zouden kiezers hen mogelijk over de magisch grens van 75 kunnen tillen. Maar ook als minderheidskabinet lijken er goede kansen te liggen.

  En dat heeft met name te maken met het feit dat de drie partijen als sterkste uit de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen zijn gerold. De VVD heeft 13 zetels in de Senaat, het CDA 12 en D66 10. Daarna volgen PVV en SP met allebei 9 zetels.

  Blazoen

  De PvdA heeft er zelfs nog eentje minder in de Eerste Kamer: 8. Ook om die reden lijkt niemand straks op de sociaaldemocraten te zitten wachten. Bovendien zal de partij zelf ook naarstig op zoek gaan naar de oppositierol om het aangetaste blazoen een beetje proberen op te poetsen. Een beetje braaf gaan zitten gedogen past daar natuurlijk niet bij.

  Maar terug naar VVD, CDA en D66. Deze drie kunnen in de Senaat dus in elk geval tot 2019 leunen op een zeer comfortabele en stevige basis van 35 zetels. Je zou toch denken dat dit enkele feit alleen al hen onherroepelijk in elkanders armen zal drijven. Een meerderheid in de Senaat is namelijk nooit ver weg.

  Zo kan GroenLinks in deze situatie met 4 Senaatszetels zich een prachtige rol toe-eigenen als ‘het sociale geweten’ van Rutte-3. In ruil voor steun in de Eerste Kamer kan de partij van Jesse Klaver het centrum-rechtse kabinet in toom houden door aanvullende eisen te stellen aan nieuwe wetgeving . Electoraal kan die rol natuurlijk zeer goed uitpakken voor GroenLinks.

  Vrienden

  Maar omdat D66 liever zelf de progressieve factor is in het kabinet, lijkt een andere keuze meer voor de hand te liggen. Rutte zal terug willen vallen op zijn constructieve vrienden: de C3. Oh nee, D66 was één van die drie, maar maakt dan natuurlijk zelf deel uit van het kabinet. Dus wat houden we dan over? Juist: de C2. Samen goed voor 5 zetels in de Eerste Kamer, dus een mooie, ruime en veilige aanvulling naar 40, waarmee dwarsliggen door eventuele dissidenten in eigen gelederen afgedekt is.

  Een aanvulling bovendien die voor het christelijke CDA vanzelfsprekend zeer welkom is. En dat het centrum-rechtse kabinet enige conservatieve trekjes krijgt, daarvan zullen Rutte (-3!) en Pechtold (vice-premier), echt niet wakker liggen.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

   

   

  1 REACTIE

  1. Ik denk niet dat D66 zit te springen om weer met CDA en VVD te gaan regeren, zeker niet als D66 de kleinste van de drie is. Dat is ze in 2003-2006 ook niet goed bevallen, de partij implodeerde bijna.

   Ik verwacht dat D66, GroenLinks wil betrekken bij de formatie van een volgend kabinet. Zo kunnen de sociale en groene en progressieve standpunten van D66 versterkt worden.

   Mocht GroenLinks niet willen, dan is de CU ook nog een alternatief.

   De C2 is namelijk helemaal niet nodig voor een meerderheid. Zonder de SGP is die er namelijk ook al…

  Comments are closed.