CDA, D66, SP, GroenLinks en 50PLUS op gelijke hoogte in peiling

  0
  216

  Leestijd: 2 minuten.

  50PLUS blijft stijgen in de peilingen. Bij een nieuwe meting van TNS Kantar (voorheen TNS Nipo) krijgt de partij van Henk Krol 13 zetels. Daarmee neemt 50PLUS een gedeelde derde plek in bij het electoraat, samen met CDA, D66, SP en GroenLinks. De PvdA stijgt onder Asscher 4 zetels.
  Dit schrijft TNS over de nieuwe peiling:

  “In de nieuwste zetelpeiling domineert rechts nog altijd. De PVV blijft met afstand de grootste (36 zetels). De VVD volgt op grote afstand als tweede (23). Daarachter vormt zich een grote groep van middelgrote partijen: D66, CDA, SP, GroenLinks en 50PLUS kunnen allemaal op 13 zetels rekenen. Voor de twee laatstgenoemde partijen is dat de beste score sinds enige tijd en een forse winst ten opzichte van de score in 2012. De PvdA lijkt aan te sluiten bij het rijtje middelgrote partijen en komt op 11 zetels.

  De (nu nog) zetelloze partijen zijn samen goed voor circa drie zetels, maar afzonderlijk komen ze (in een enkel geval – DENK – nét) te kort voor een zetel. Vier partijen (DENK, VNL, de Piratenpartij en FvD) zouden vandaag een reële kans op een zetel maken, maar halen deze drempel in deze peiling (nog) niet. Nieuwe Wegen van Jacques Monasch en GeenPeil worden één keer als mogelijk alternatief genoemd.

  De VVD en PVV ontlopen elkaar op dit moment niet veel wat verdere groeipotentie betreft. Op dit moment liggen (verdere) groeikansen voor de VVD bij D66 en CDA, terwijl de PVV vooral bij VVD- en 50PLUS-stemmers serieus wordt overwogen. Omgekeerd is D66 voor VVD-kiezers verreweg het populairste alternatief, en de SP en 50 Plus voor PVV-kiezers.

  PVV en in minder mate VVD profiteren van toegenomen belang veiligheid

  Rechts lijkt te profiteren van het toegenomen belang dat Nederlanders in hun stemkeuze hechten aan bestrijden van criminaliteit, terrorisme en onveiligheid. De afgelopen jaren bestond de top drie van belangrijkste thema’s traditioneel uit zorg, sociale zekerheid en economie, maar nu is veiligheid (door 31% genoemd) het thema economie (28%) voorbijgestreefd. Zorg (44%) en sociale zekerheid (35%) staan op één en twee.

  Voor PVV-kiezers is het veiligheid het belangrijkste thema, voor VVD-kiezers komt het op twee (na economie).

  ‘Teveel criminaliteit onder de buitenlanders. Meer veiligheid op straat en democratie moet vrij verteld kunnen worden – iedereen moet overal kunnen zeggen wat hij wil ‘ (stemde SP, zou nu PVV stemmen)

  ‘Veiligheid is ook heel belangrijk. Denk aan de aanslagen in Europa. Helaas moet daar nog veel meer geld heen. Vroeger had je een vijand met een uniform aan. Tegenwoordig kan de vijand iedereen zijn: zelfs kinderen’ (stemde CDA, zou nu VVD stemmen)

  Geen duidelijk Asschereffect, maar hij scoort een (ruime) zes bij kiezers middenpartijen Uit de stemmotieven komt niet duidelijk naar voren dat er sprake is van een ‘Asschereffect’. Wel is zijn positie aanmerkelijk beter dan die van Samsom de laatste jaren. Asscher scoort gemiddeld een 5,5 – vergelijkbaar met de score voor Pechtold, Buma, Rutte en Roemer. Van de (middel)grote partijen scoort alleen Jesse Klaver hoger (6,0), terwijl Krol (4,8) en Wilders (4,5) lager scoren.

  Asscher kent een goede start bij mensen die nu PvdA zouden stemmen (7,2). Hij scoort een (ruime) voldoende bij mensen die in 2012 op de Pvda, D66, CDA en GroenLinks stemden. Bij VVD-stemmers haalt hij een krappe voldoende (5,8). Bij SP-stemmers is dat een 5,3. Alleen PVV-stemmers zijn echt niet te spreken over hem (3,6). Laatstgenoemde groep is dat overigens nog minder over Rutte (3,4). Wel is Mark Rutte in de optiek van het electoraat nog altijd duidelijk het meest geschikt om premier te worden: 20% noemt hem. Wilders wordt door 12% genoemd, Pechtold door 8% en Asscher door 7%.”

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook