Crisis in blessuretijd

  1
  179

  Leestijd: 2 minuten.

  Sinds 9 uur vanochtend zitten de coalitievrienden VVD en PvdA op het ministerie van Financiën bijeen om te proberen er samen uit te komen. De voorbije vijf jaar lukte dat steeds, maar op de valreep is het nu toch nog spannend.

  PvdA-leider vicepremier Lodewijk Asscher heeft gedreigd dat hij en zijn partijgenoten Rutte II zullen verlaten als er in de overheidsbegroting voor volgend jaar niet extra geld voor basisschoolleraren op tafel komt. Premier en VVD-leider Mark Rutte reageerde eerst met onbegrip. Het kabinet is immers demissionair, het wordt geacht geen nieuw beleid meer te voeren. Dus kan het ook geen extra geld uitgeven. Het mag alleen een ‘technische’ begroting indienen.

  Maar eind vorige week leek alles toch in kannen en kruiken te komen. De VVD heeft geen zin in een kabinetscrisis, dat zou heel slecht zijn voor het aanzien van de politiek. Bovendien willen de liberalen graag goede maatjes blijven met de PvdA. Wie weet hoe hard het op een wankele meerderheid rustende Rutte III straks steun uit de oppositiebankjes nog nodig heeft.

  De twee partijen werden het vrijdag erover eens dat er in 2018 € 270 miljoen extra voor onderwijzerssalarissen beschikbaar komt. Op verzoek van de VVD zou er een soortgelijk bedrag worden uitgetrokken om het AOW-gat van vervroegd gepensioneerde militairen te dichten. Eind goed, al goed, dus. Er was wel één ontbindende voorwaarde. CDA, D66 en ChristenUnie, waarmee de VVD onderhandelt over een nieuw kabinet, moesten goed vinden dat er een voorschot werd genomen op de uitgaven die Rutte III gaat doen. Dat leek echter op dat moment geen probleem.

  Maar het was wel een probleem. De drie beoogde coalitiepartners hebben er helemaal geen zin in om geld uit te geven waarvan nog niet vast staat dat het er ook is, kreeg de VVD te horen. En de liberalen brachten het slechte nieuws maandag over aan de PvdA.

  Hoe nu verder? Gisteren werd er koortsachtig beraadslaagd over een oplossing. Uitstel? Een trucje met een voorlopige en een definitieve begroting? De twee partijen kwamen er niet uit. Vandaag praten ze verder, maar de tijd dringt. Uiterlijk morgen moeten immers de begrotingsstukken voor advies naar de Raad van State.

  En dus is er een reële mogelijkheid dat Rutte II, het langstzittende kabinet van na de oorlog, in uiterst demissionaire toestand ten val komt. Circa € 50 miljard hebben VVD en PvdA de afgelopen jaren ‘omgebogen’. Zouden ze dan nu struikelen over een bedrag van een paar honderd miljoen?

  Je gezond verstand zegt je dat de twee partijen dat niet zullen laten gebeuren. Het zou belachelijk zijn, temeer daar het nieuwe kabinet ongetwijfeld extra geld voor lerarensalarissen zal weten te vinden. Maar op het Binnenhof gebeuren wel vaker dingen waarvan mensen met gezond verstand zeggen dat ze belachelijk zijn.

  1 REACTIE

  1. Het is mij een beetje onduidelijk wat een demissionair kabinet nou wel of niet mag besluiten. Er is onlangs nog wel besloten om weer JSF’s naar Syrië te sturen en bijvoorbeeld ook de missie in Mali te verlengen. Nederlandse militairen in Mali vertelden dat ze van geen enkel nut zijn aldaar. Een ooggetuige vertelde enige tijd geleden: we vliegen in een helikopter boven strijdende partijen. We mogen niet schieten. Na enige tijd hebben de strijders dit door en dus schieten ze gewoon verder. Sterker nog, we lopen wél gevaar omdat we worden aangevallen maar nut hebben we niet.
   Weggegooid geld dus. En ondanks dat is dit er zonder slag of stoot doorheen gejaagd.

  Comments are closed.