Dag 158

  13
  503

  Leestijd: 1 minuten.

  Al maanden onderhandelen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vruchteloos over de vorming van een nieuw kabinet, maar ooit zal het toch wel een keer lukken. Rond 1 oktober, zo verwachten ingewijden, zal de volgende ministersploeg de eed afleggen. Wie er allemaal deel van uitmaken weten we nog niet, maar één ding staat vast: VVD-leider Mark Rutte wordt opnieuw premier. Voor de derde keer, want hij leidde ook al Rutte I (2010-2012) en Rutte II (2012-heden).

  Nog eens een regeerperiode Rutte aan het roer? Veel Nederlanders vinden het vreselijk, al zijn er ook genoeg die het toejuichen. Maar na de volgende verkiezingen en de (hopelijk niet al te lange) formatie zal het toch wel afgelopen zijn met zijn carrière als minister-president?

  Dat valt nog maar helemaal te bezien. “Ik zeg niet op voorhand: dit wordt mijn laatste periode,” zei Rutte tegen RTL Nieuws. “Ik vind dat je te zijner tijd moet kijken: hoeveel energie heb je nog als er weer verkiezingen komen. Die zijn voorzien in 2021. Dan zou je dus in september, oktober 2020 zeggen of je weer verder gaat.”

  Dat doet een beetje denken aan uitspraken die Rutte in 2016 deed. Ook toen hield hij lange tijd open of hij opnieuw beschikbaar zou zijn als VVD-lijsttrekker. Om het uiteindelijk toch te doen natuurlijk.

  Zal het ook zo gaan over drie jaar? Het is de vraag of we drie jaar op het antwoord moeten wachten. Hoewel een lange formatieduur op zich niets zegt over de overlevingskansen van het kabinet dat zo tot stand komt, lijken de vooruitzichten voor Rutte III niet al te rooskleurig. Voor D66 (en mogelijk ook voor de VVD) is de ChristenUnie als coalitiepartner derde keus. Liever hadden ze met de GroenLinks of de PvdA geregeerd, mogelijk zelfs liever met de SP. Dat wordt dus regeren met lange tanden.

  We moeten er daarom rekening mee houden dat het nieuwe kabinet al in 2018 of 2019 ten val komt. Rutte zal dan al een paar jaar eerder moeten bekijken of hij nog voldoende energie heeft om de VVD-kar opnieuw te trekken. Vermoedelijk zal het antwoord op die vraag sterk worden bepaald door hoe de partij het op dat moment doet in de opiniepeilingen. Want in een andere politieke functie dan premier zal Rutte tegen die tijd weinig zin meer hebben.

  13 REACTIES

  1. Ronaldo, helemaal mee eens.
   Een minderheidskabinet, zodat de oppositie ook een rol kan spelen. Want het komende kabinet heeft amper een meerderheid.
   Maar dat gaat niet gebeuren, want dan komt Rutte de 20 zetels van de PVV tegen. Hij kijkt wel uit! Het cordon sanitaire zal zich dan wreken. Dat krijg je als je een miljoen kiezers uitsluit, daar maak je geen vrienden mee. Overigens merken we dat het onjuiste verhaal dat Wilders in het Catshuis de regering zou hebben laten ‘ klappen’ nog steeds door de linkse media wordt gebruikt om de zogenaamde onbetrouwbaarheid van Wilders aan te tonen.
   Een CDA prominent heeft verklaard dat het verhaal van geen kant klopt. Links heeft belerende monopolie betreffende de fatsoensnormen, maar die gelden blijkbaar alleen voor anderen.
   Wat mij betreft : Geen wegkijkers maar mensen met gezond verstand, welkom bij het Forum, ook mijn favoriete partij.
   Groet
   Anne Lise

  2. Beste Bert,

   Rutte is de man die goed is in het smeden van wisselende meerderheden, hoewel hij liever een vastgetimmerd kader heeft, logisch vanuit zijn standpunt bezien want dat regeert rustiger en een minderheidskabinet zal hard werken betekenen voor hem.
   Het voordeel van een minderheidskabinet vind ik vooral dat doordat het regeerakkoord niet dichtgetimmerd kan worden en het kabinet steeds meerderheden moet zoeken, ook de oppositie gehoord zal moeten worden. Het kordon rond de PVV werkt politiek en democratisch verlammend. Als een kleine partij als de CU vooruitgang blokkeert in de Tweede Kamer (geen vrije stemmingen toe staan) blokkeert zij democratisch als zeer kleine minderheid grote persoonlijke vraagstukken in de maatschappij. Dat werkt enorm frustrend voor de meerderheid.
   Men – het kabinet – kan wel zeggen, dat is de prijs die je betaald voor coalitievorming, maar de situatie wordt complex blokkerend.
   Zowel de CU als de PVV lokken schijnbaar ondemocratische blokkeringen uit, polarisatie en frustratie van het volk kan alleen maar groeien…
   Ik verwacht dan ook dat het FvD behoorlijk zal groeien.
   Bij een minderheidskabinet dat meerderheden zoekt per beleidsthema kunnen delen van PVV wensen meegenomen worden (gesteund door 20 zetels PVV) zonder dat men in zee hoeft te gaan met de onmogelijke heer Wilders. Ik denk dat hij dat zelf ook fijn zal vinden, hoeft hij zelf niet in de regering te zitten.
   Zo omzeilen we de personages en hun persoonlijke rancunes en kan op inhoud wel de stem van pakweg 2 miljoen mensen meegewogen worden die nu, om persoonlijke politieke redenen opzij gezet wordt, alleen maar omdat men het aan de stok heeft met the attitude – het karakter – van slechts 1 man.
   Samsom vond ik persoonlijk de belichaming van Het Verraad van de arbeidersklasse en de sociale voorzieningen. En Dhr. Rutte mag dan wel een goed manager zijn, persoonlijk vind ik hem het symbool van de grote leugen.
   Rond het hele gedoe van het Oekraine-referendum zakt mijn broek totaal af.
   Ik stemde lang SP, laatst 50plus maar ben nu lid geworden van FvD.
   SP vind ik sociaal goed, maar door het linkse verraad van de PvdA en het uitsluitingsbeleid van de SP (buitengewoon ondemocratisch) heb ik mijn vertrouwen verloren in links.
   Ik zie namelijk graag pensioen terug naar 65 jaar verwezenlijkt. PvdA en GroenLinks niet, SP wel maar wil bij voorbaat niet samenwerken met PVV, dus dan houdt het persoonlijk op voor mij, wat betreft de SP (en dat na tientallen jaren stemmen op die partij!)
   D66 leverde haar kroonjuweel in – het beloofde gevolg geven aan de uitkomst van het referendum – in dit geval nee, direct op na die (voor hun) ongewenste uitkomst en verschool achter een waterig Rutte standpunt, die persoonlijk niet mijn tegenstem vertegenwoordigd nog mijn zorgen, ook beweerd Rutte en nu ook D66 zo graag anders.
   Ook de PvdA en GroenLinks beloofde de uitslag over te nemen, maar zie…
   De leugen en het listige bedrog regeert, zelfs bij partijen die niet in de regering zaten.
   Waarom nog stemmen? Firma list en bedrog doet juist niet wat het je beloofd. Als ik een artikel koop en het doet juist niet wat het moet doen, heet het fraude…
   Wel, beste Bert, dit is mijn persoonlijke mening.
   Dus, Rutte als leider van een meerderheidskabinet, daar geloof ik persoonlijk niet in, hij wel.
   Ik geloof sowieso niet meer wat de man zegt of beweerd…
   Maar, door dat hij zo met alle winden mee waait, is hij wel de ideale premier voor een minderheidskabinet. Hij zal heel hard moeten werken in de Tweede Kamer voor meerderheden te smeden en het vuur zal deze smid ongetwijfeld door de oppositie aan de schenen gelegd worden maar als er iemand is die daar de gave voor heeft om het onmogelijke toch voor elkaar te krijgen, moet ik bekennen, is hij het wel.
   Het feit dat hij hard moet werken, is ook een stukje persoonlijke genoegdoening voor mij, voor alle dingen die beloofd zijn, maar waarvan het tegenovergesteld werd gedaan.
   Bovendien: dit harde werken dient de democratie in de Tweede Kamer en schept openingen in de politieke blokkades die nu ontstaan zijn.
   En…
   Lekker spannend voor het publiek en de journalistiek…
   Hebben we steeds wat te volgen en te becommentariëren…
   Zelfs de heer Wilders kan dan met zijn 20 zeteltjes meespelen in het arena en…
   2 Miljoen mensen hoeven niet perse bij voorbaat uitgesloten worden van het democratische proces. En dat laatste vind ik een groot gewin, want ik schaam me ondertussen kapot van het zogenaamde democratische gehalte van de Nederlandse politiek.
   Laten we het wat dat betreft er maar bij houden..
   Want wat het Europese democratische gehalte betreft….
   En overigens, beste Bert, over dat laatste..
   Ik vind het waanzinnig dat voor de verandering van het democratische systeem in Nederland (de grondwet) 2/3 meerderheid nodig is in het parlement maar voor soevereiniteitsoverdracht naar de EU (waar de stem van de voltallige Nederlandse Tweede Kamer voor amper 5% meetelt) de helft + 1 stem voldoende is om diezelfde grondwet wezenlijk te omzeilen….
   Voelt niet goed aan….
   Alsjeblieft, hierbij mijn persoonlijke visie…
   Groetjes Ronaldo

  3. Beste Bert,

   Ik schreef het laatst nog, ik ben persoonlijk voorstander van een minderheidskabinet. Rutte is de man die goed is in het smeden van wisselende meerderheden, hoewel hij liever een vastgetimmerd kader heeft, logisch vanuit zijn standpunt bezien want dat regeert rustiger en een minderheidskabinet zal hard werken betekenen voor hem.
   Het voordeel van een minderheidskabinet vind ik vooral dat doordat het regeerakkoord niet dichtgetimmerd kan worden en het kabinet steeds meerderheden moet zoeken, ook de oppositie gehoord zal moeten worden. Het kordon rond de PVV werkt politiek en democraties verlammend. Als een kleine partij als de CU vooruitgang blokkeerd in de Tweede Kamer (geen vrije stemmingen toe staan) blokkeerd zij democraties als zeer kleine minderheid grote persoonlijke vraagstukken in de maatschappij. Dat werkt enorm frusterend voor de meerderheid.
   Men – het kabinet – kan wel zeggen, dat is de prijs die je betaald voor coalitievorming, maar de situatie wordt complex blokkerend.
   Zowel de CU als de PVV lokken schijnbaar ondemocratische blokkeringen uit, polarisatie en frustratie van het volk kan alleen maar groeien…
   Ik verwacht dan ook dat het FvD behoorlijk zal groeien.
   Bij een minderheidskabinet dat meerderheden zoekt per beleidsthema kunnen delen van PVV wensen meegenomen worden (gesteund door 20 zetels PVV) zonder dat men in zee hoeft te gaan met de onmogelijke heer Wilders. Ik denk dat hij dat zelf ook fijn zal vinden, hoeft hij zelf niet in de regering te zitten.
   Zo omzeilen we de personages en hun persoonlijke rancunes en kan op inhoud wel de stem van pakweg 2 miljoen mensen meegewogen worden die nu, om persoonlijke politieke redenen opzij gezet wordt, alleen maar omdat men het aan de stok heeft met the attitude – het karakter – van slechts 1 man.
   Samson vond ik persoonlijk de belichaming van Het Verraad van de arbeidersklasse en de sociale voorzieningen. En Dhr. Rutte mag dan wel een goed manager zijn, persoonlijk vind ik hem het symbool van de grote leugen.
   Rond het hele gedoe van het oekraine-referendum zakt mijn broek totaal af.
   Ik stemde lang SP, laatst 50 plus maar ben nu lid geworden van FvD.
   SP vind ik sociaal goed, maar door het linkse verraad van de PvdA en het uitsluitingsbeleid van de SP (buitengewoon ondemocraties) heb ik mijn vertrouwen verloren in links.
   Ik zie namelijk graag pensioen terug naar 65 jaar verwezenlijkt. PvdA en GroenLinks niet, SP wel maar wil bij voorbaat niet samenwerken met PVV, dus dan houdt het persoonlijk op voor mij, wat betreft de SP (en dat na tientallen jaren stemmen op die partij!)
   D66 leverde haar kroonjuweel in – het beloofde gevolg geven aan de uitkomst van het referendum – in dit geval nee, direct op na die (voor hun) ongewenste uitkomst en verschool achter een waterig Rutte standpunt, die persoonlijk niet mijn tegenstem vertegewoordigd nog mijn zorgen, ook beweerd Rutte en nu ook D66 zo graag anders.
   Ook de PvdA en GroenLinks beloofde de uitslag over te nemen, maar zie…
   De leugen en het listige bedrog regeert, zelfs bij partijen die niet in de regering zaten.
   Waarom nog stemmen? Firma list en bedrog doet juist niet wat het je beloofd. Als ik een artikel koop en het doet juist niet wat het moet doen, heet het fraude…
   Wel, beste Bert, dit is mijn persoonlijke mening.
   Dus, Rutte als leider van een meerderheidskabinet, daar geloof ik persoonlijk niet in, hij wel.
   Ik geloof sowieso niet meer wat de man zegt of beweerd…
   Maar, door dat hij zo met alle winden mee waait, is hij wel de ideale premier voor een minderheidskabinet. Hij zal heel hard moeten werken in de Tweede Kamer voor meerderheden te smeden en het vuur zal deze smid ongetwijfelt door de oppositie aan de schenen gelegd worden maar als er iemand is die daar de gave voor heeft om het onmogelijke toch voor elkaar te krijgen, moet ik bekennen, is hij het wel.
   Het feit dat hij hard moet werken, is ook een stukje persoonlijke genoegdoening voor mij, voor alle dingen die beloofd zijn, maar waarvan het tegenovergesteld werd gedaan.
   Bovendien: dit harde werken dient de democratie in de Tweede Kamer en schept openingen in de politieke blokkades die nu ontstaan zijn.
   En…
   Lekker spannend voor het publiek en de journalistiek…
   Hebben we steeds wat te volgen en te becommentariëren…
   Zelfs de heer Wilders kan dan met zijn 20 zeteltjes meespelen in het arena en…
   2 Miljoen mensen hoeven niet perse bij voorbaat uitgesloten worden van het democratische proces. En dat laatste vind ik een groot gewin, want ik schaam me ondertussen kapot van het zogenaamde democratische gehalte van de Nederlandse politiek.
   Laten we het wat dat betreft er maar bij houden..
   Want wat het Eurpese democratische gehalte betreft….
   En overigens, beste Bert, over dat laatste..
   Ik vind het waanzinnig dat voor de verandering van het democratische systeem in Nederland (de grondwet) 2/3 meerderheid nodig is in het parlement maar voor souvereiniteitsoverdracht naar de EU (waar de stem van de voltallige Nederlandse Tweede Kamer voor amper 5% meetelt) de helft + 1 stem voldoende is om diezelfde grondwet wezenlijk te omzeilen….
   Voelt niet goed aan….
   Alsjeblieft, hierbij mijn persoonlijke visie…
   Groetjes Ronaldo

  4. Persoonlijk vind ik Rutte een van de beste premiers die we na de oorlog gehad hebben.
   Energiek, optimistisch, intelligent, sterk in Europa.
   Hij mag van mij nog lang blijven!

   • Helemaal mee eens. De politieke ideeën die Rutte namens de VVD ventileert passen mij niet, maar zijn stijl van leiden des te meer. Ik hoop, dat dat de “Hollandse School” van regeren wordt, dus met een aantal heel verschillende partners er iets van proberen te maken i.p.v. kiezen voor de zekerheid van gelijkgezinden. En zijn politieke ideeën horen er gewoon bij, want die vertegenwoordigen een relevant deel van NL. Erbij horen, niet ten koste van andere relevante visies, maar ernaast en gelijkwaardig. Wat mij betreft zouden de ideeën van Wilders en anderen ook aan de orde moeten komen, maar Wilders heeft zich door zijn gedrag persoonlijk onmogelijk gemaakt. Ik hoop, ook weer niet inhoudelijk, dat de PVV-visie niet wordt genegeerd, maar serieus en expliciet wordt beoordeeld. En wat mij betreft vervolgens wordt afgeserveerd, maar dat is dan weer mijn politieke voorkeur.
    Je kunt terecht heel wat kritiek hebben op Rutte II, maar hij en Samsom hebben wel lef getoond en zijn wat mij betreft geslaagd.

    Ik vind het opvallend, dat je maar weinig leest over waardering voor de stijl van Rutte, terwijl die waardering er zeker wel is. Het is of men op fora als deze niet zo goed durft. Het gaat alleen maar over wat hij zou hebben afgebroken en niet over wat hij met zijn collega’s ondanks crisis en politieke tegenstand toch nog overeind heeft weten te houden. Door slimme keuzen en handig optreden zijn wij op alle gebieden één van de best functionerende landen van Europa gebleven. Ik ben benieuwd welke andere keuzen hij dan had moeten of kunnen maken.

    • Hebben we dan in Nederland echt niets
     beters dan Mark Rutte. Dieptreurig, toch?
     Net als in Duitsland. Hebben de Duitsers
     dan niets beter dan Angela Merkel. Ook
     dieptreurig in mijn ogen. Lekker doorgaan
     met de z.g. neo-liberale politiek, toch?
     Alles ten bate van asylzoekers en beter-
     gesitueerden; en ten koste van de werkende
     stand en de zwakkeren in de samenleving.
     Misschien moet ik mij wel afkeren van politiek
     Europa. Ik word er kotsmisselijk van!!
     Bert.

     • @Bert. 22 augustus 2017 at 18:07 Hebben we dan in Nederland echt niets
      beters dan Mark Rutte?

      Ik wil het niet uitsluiten, maar kom zo gauw niet op die ene vanzelfsprekende naam. Maar noem jij dan eens iemand. Niet één van de onderhandelingspartners, neem ik aan. Wilders misschien, maar dat verwacht ik niet van je. Baudet lijkt me ook niet bij je passen, evenmin als Roemer, Asscher, Klaver. Bert, help ons en noem een naam en graag ook een reden om juist die naam te noemen.

    • Beste Piet,

     Ik kan er wel een paar benoemen hoor. (Veel) minder afbrak zorg. Pensioenleeftijd 65 jaar. Geen goekeuring associatie-verdrag Oekraine. Minder flex. Minder souvereinitietsoverdracht naar EU. En om niet op Wilders te lijken, meer solidariteit voor de Nederlandse burger tov de inhaligheid van het bedrijfsleven. MKB stimulatie (banenmoter) door ziektedoorbetaling te maximaliseren op 6 maanden (niet voor grote bedrijven, die kunnen het makkelijk betalen). Opheffen internationaal belastingsparadijs voor multinationals, niet voor het geld, maar uit gezond moraal!
     Vooral veel minder Robin Hood spelen voor de grote bedrijven kwa milieu!
     De (indirecte) milieubelastingen beslaan ondertussen 25 miljard!!
     2/3 wordt betaald door de gezinnen (wat een enorme koopkrachtverlies, ook voor onze banenmoter het MKB). En… dat is pas het begin, in de planning staan voor de komende jaren enorme verhogingen wettelijk al ingeboekt.
     Als je beseft dat het grote bedrijfsleven verdient aan deze (gesubsidieerde energietransitie) en zelf als vervuiler ongeveer 2/3 voor haar rekening neemt, is dhr. Rutte waarlijk een Robin Hood door de lasten van deze transitie grotendeels op de (verarmde) huishoudens af te wentelen. AOW op 65 jaar onbetaalbaar? Kost in 2021 4 miljard. Anno nu wordt er al rond 12 miljard geboekt op jaarbasis om uit te geven aan voornamelijk de grote bedrijven om de energietransitie te bewerkstelligen. Anno 2021 is dat vast al 4 miljard verhoogd, als het niet meer is! Hoofdzakelijk betaald door de burger…
     Nou, haal daar nu eens 4 miljard vanaf, of laat dat bedrijfsleven 2/3 betalen (die ze aan elektriciteit en vervuiling ook veroorzaken) en voila, er is een sluitende solide en solidaire begroting voor de AOW op 65 jaar.
     Maar dhr Rutte is ziende blind voor dit soort oplossingen…
     Dus…
     Zie hier, om het kort te houden, een paar antwoorden van hoe het ook anders gekund had…

     Groetjes, Ronaldo

  5. Ik geloof niet dat de CU een groot probleem is voor de VVD. Voor D66 mogelijk wel.
   Of Rutte doorgaat vind ik ook niet echt belangrijk – het VVD beleid zal er niet veel door veranderen en de opvolgers staan al klaar. Of die net zo bekwaam zijn in het “coalities-smeden” moeten we afwachten.
   Of deze coalitie succesvol zal zijn en de rit uit zal maken – moeten we afwachten.
   Zoals Piet zo goed beschreef, is dat afhankelijk van het gunnen aan elkaar. Als elke partij wat krijgt – zal het wel lukken. Zo niet – dan dreigen er interne problemen.

  6. Beste vrienden,
   Lieve Petra, Anne Lise, Ronaldo, Jeroen,
   Hast en anderen, waar blijven jullie reactie’s?
   Ik communiceer op dit moment alleen nog
   met Piet; heel zinnig hoor! Maar wat vinden
   jullie?? En Petra, lees nog even mijn reactie
   bij het artikel “inpakken en wegwezen”.
   Bert.

   • Ha Bert,
    Ik lees alles hoor, inclusief jouw en Piet’s frequente discussies, maar neem niet altijd de tijd om een reactie te schrijven, want heb niet altijd inhoudelijk iets toe te voegen.

    Wat betreft dit stukje: Ik deel de mening van de schrijver (Wie zijn toch de mysterieuze schrijvers achter het account Redactie Frontbencher 😉 ) dat de vooruitzichten voor Rutte III minder dan rooskleurig zijn, met partijen als D66 en CU die nu al met grote tegenzin praten. Het zou me dan ook niks verbazen als Rutte III voortijdig valt. Natuurlijk heet Piet gelijk dat hetzelfde gezegd kon worden van Rutte II, en ik denk dat hij er ook wel gelijk in heeft dat Rutte, als soepel politicus zonder al te rigide politieke opvattingen wel de kwaliteiten heeft om een diverse groep politici samen te brengen, wat je verder ook van de man mag vinden (De VVD is alles behalve mijn partij). Maar het gaat hier wel over een vierpartijenkabinet met de kleinst mogelijke meerderheid, dus ik denk dat als ze er al uitkomen ofwel D66 ofwel CU de boel bij de eerste tegenslag zal laten klappen, op een moment dat het ze weinig gezichtsverlies kost.
    Of Rutte als VVD-lijsttrekker door zal gaan na de val van Rutte III is denk ik afhankelijk van de vooruitzichten: Als de VVD in de peilingen nog steeds de grootste blijft, vermoedelijk wel.

    Groet!
    Jeroen

  7. Hetzelfde, “zal maar kort duren”, werd van Rutte II gezegd en wat zien we nu? Het langstzittende kabinet na WO II. Bovendien is een groot verschil met de huidige onderhandelingspartners, dat nu de verschillen heel breed en uitgebreid worden besproken, zodat verrassingen een kleinere kans maken. In 2012 werd over die verschillen, tussen slechts twee partijen, heen gewalst. En toch kwamen ze er uit met weinig aanvaringen. Hoe kwam dat? Ze gunden elkaar wat over en weer. En daar gaat het m.i. om. Gunnen de onderhandelingspartners elkaar iets om de achterban te presenteren, en respecteren en waarderen ze elkaar? Als dat zo is, ook al ben je elkaars politieke tegenstanders, dan kun je veel hebben en is er geen reden om nu al te anticiperen op een snel einde van het kabinet. Rus\tte heeft die vaardigheid. In een interview zei hij over Klaver, dat hij de vreselijkste politieke ideeën heeft, maar dat hij deugt. Als je z’n houding kunt opbrengen kun je ook kabinetten aan met grote interne politieke tegenstellingen. En mijn mening, de onderhandelingspartners deugen met hun onderlinge tegenstellingen ook alle vier.

  8. Ik heb een goed advies voor Mark Rutte.
   Ga maar alvast lobbyen voor een mooi,
   goed betaald baantje in Brussel. Heeft
   zijn eurofiele voorkeur ook nog voordelen
   voor hem. Overigens mag hij van mij ook
   best nog dit jaar vertrekken naar Brussel,
   zult u begrijpen.
   Bert.

  Comments are closed.