Dag 166

  2
  243

  Leestijd: 2 minuten.

  Wat hebben de kabinetsformatie en de begrotingsbesprekingen van het demissionaire kabinet met elkaar te maken? Op papier niets. Het zijn gescheiden trajecten. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen over een nieuw kabinet. De VVD maakt daarnaast samen met haar oude coalitiepartner PvdA een ‘technische’ begroting voor 2018. Daarin mag in beginsel geen nieuw beleid staan, want demissionaire kabinetten worden geacht alleen op de winkel te passen.

  Maar deze keer is het anders. De PvdA wil haar geschonden imago oppoetsen door de basisschoolleraren een financieel extraatje toe te stoppen. Partijleider Lodewijk Asscher dreigde eerder dat hij en zijn collega’s opstappen als die wens niet wordt gehonoreerd. Aanvankelijk reageerden de VVD-kopstukken Mark Rutte en Halbe Zijlstra geïrriteerd over deze opstelling, maar uiteindelijk stemden ze toch in met een bedrag van € 270 miljoen voor de onderwijzers. Maar wel op voorwaarde dat er een vergelijkbare hoeveelheid geld op tafel zou komen om het AOW-gat van militairen die eerder met pensioen moeten te dichten. Ook daarover leek overeenstemming te bestaan.

  Maar er is wel een probleem. Het totale bedrag van circa een half miljard dat de twee demissionaire regeringspartijen willen uitgeven, drukt op de begroting van het nieuwe kabinet. En daarom moeten alle partijen die daar deel van zullen uitmaken het erover eens zijn.

  Vorige week wekten CDA, D66 en ChristenUnie nog de indruk niet moeilijk te zullen doen. Maar blijkbaar begonnen zij zich later achter de oren te krabben. Is dat bedrag van een half miljard er wel? Gaat het niet ten koste van andere mooie dingen die de toekomstige regeringspartijen van plan zijn?

  Kennelijk is de VVD aan het twijfelen geslagen na het zien van de bedenkelijke gezichten van haar beoogde nieuwe coalitievrienden. In ieder geval heeft Rutte II vandaag ondanks intensieve gesprekken nog geen akkoord over de begroting voor volgend jaar kunnen sluiten. En de tijd dringt, want donderdag moeten de stukken voor advies naar de Raad van State.

  De impasse kan de PvdA nog in een lastig parket brengen. Stel dat het niet meer lukt om uiterlijk donderdag de rekensommen kloppend te krijgen, wat moet ze dan doen? Genoegen nemen met de toezegging van de formerende partijen dat de kwestie van de lerarensalarissen bij de begrotingsbehandeling wel geregeld wordt? Of alsnog uit het kabinet stappen? Dat laatste zou dan wel behoorlijk haaks staan op de geruststellende woorden die PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Asscher zelf vorige week hebben gesproken.

  ZALM: NIET VOOR PRINSJESDAG

  Er is overigens nog meer nieuws over de formatie. Informateur Gerrit Zalm heeft Kamervoorzitter Khadija Arib laten weten dat (zoals al verwacht werd) het nieuwe kabinet niet voor Prinsjesdag zal aantreden en er ook nog niet zit bij de aansluitende Algemene Politieke Beschouwingen. Het doorrekenen van het regeerakkoord door het Centraal Planbureau en eventuele aanpassing van het stuk zal te veel tijd in beslag nemen, denkt de informateur.  Zalm gaat er wel van uit dat het kabinet er op enig moment komt, blijkt uit zijn brief.

  2 REACTIES

  1. Weer ’n mooi dilemma voor de PvdA.
   Als de leraren een zak geld mee krijgen, haken degenen die door Asscher minder genereus worden bedacht natuurlijk af. Daar kun je op wachten. Per saldo niets gewonnen dus.
   In Amsterdam waren er nogal wat geluiden dat ze niet echt rouwig waren om het vertrek naar Den Haag.
   Ik ben benieuwd of hij de zaak nu verder gaat opblazen.
   Goochem ? Dan denk je toch niet direkt aan Lodewijk.

  2. 19 september, Prinsjesdag? Is dat niet
   al over drie weken?? Dacht onze vriend
   Zalm nu echt dat er iemand in ons land
   dat had verwacht. Maar ook “dat het ka-
   binet er op enig moment komt”. Haha!
   Hopelijk wel voor maart 2021. Dan zijn
   er toch weer opnieuw verkiezingen.
   Welnu, Gerrit heeft ons weer fantastisch
   geïnformeerd over de inhoudelijk voort-
   gang van de formatiebesprekingen. Bah.
   Bert.

  Comments are closed.