Dag 168

  2
  224

  Leestijd: 1 minuten.

  Even leek het bij het scheiden van de markt nog mis te gaan, maar uiteindelijk loopt het conflict af zoals zoveel Haagse conflicten aflopen: met een sisser. Het demissionaire kabinet zal niet vallen en er komt extra geld om de salarissen van basisschoolleraren te verhogen. VVD en PvdA zijn het na een dagje nerveus onderhandelen eens geworden over een oplossing voor de dreigende kabinetscrisis: ze nemen nu nog geen bedrag op in de begroting voor de onderwijzerssalarissen, maar wachten geduldig af tot de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet hebben bepaald hoeveel financiële ruimte daarvoor beschikbaar is. In elk geval wordt het een ‘substantieel bedrag’, is de PvdA beloofd.

  Eind goed al goed dus, al legt PvdA-leider Lodewijk Asscher met deze deal zijn lot in handen van de toekomstige coalitie. Een gezelschap waarvan hij eerder bij herhaling weigerde deel uit te maken. Kennelijk vertrouwt hij zijn VVD-vrienden zodanig dat hij die gok wel durft te nemen.

  Wat zou ook het alternatief geweest kunnen zijn voor de sociaaldemocraten? Breken met het kabinet en definitief in de oppositiebankjes plaatsnemen? Wie zou er waardering hebben opgebracht voor die daad? Niet de onderwijsbonden in elk geval. Die zijn zich nu al aan het opmaken voor een honende reactie op ‘de fooi’ die ze straks van het kabinet krijgen voor loonsverhoging. In een eerder stadium was sprake van zo’n 270 miljoen. Veel substantiëler zal het na de onderhandelingen in de kabinetsformatie wel niet worden. Maar de bonden willen veel meer en dreigden vorige week al met staken.

  Maar misschien is met deze deal een precedent geschapen voor verdere samenwerking tussen Rutte III en de PvdA. De nieuwe coalitie, die maar over 76 Kamerzetels beschikt, zal een beetje extra draagvlak goed kunnen gebruiken. En de PvdA komt op deze manier niet helemaal buitenspel te staan. In tijden van crisis – en die tijden zullen zeker aanbreken – mag de partij straks de helpende hand bieden. En kan ze zich mogelijk nog een beetje profileren als reddende engel in de nood.

  2 REACTIES

  1. Schitterende deal met VVD en PvdA, maar of de leraren en veel op voorruit zullen gaan betwijfel ik sterk.
   Het doel was dat er gelijkgeschakeld zal worden met de salarissen in het voortgezet onderwijs, maar ik vrees dat ze dat gevoegelijk op hun buik kunnen schrijven.
   Het zou zinvol zijn als de overheid de werkdruk terug zouden kunnen schroeven met al die administratieve rompslomp en niet alleen in het onderwijs, maar in meer sectoren.

  2. De PvdA heeft gezegd, dat die partij alléén een handtekening zet onder een begroting, waarin staat, dat er substantiële ruimte is voor salaris van leraren……. én een eerlijke koopkrachtverdeling. Over dat laatste hoor je niets meer. Bij een eerlijke koopkrachtverdeling hoort mijnsinziens ook een verbetering van de pensioenen van dit moment. Daar is de laatste (10) jaar al geen verbetering in gekomen.

  Comments are closed.