Dag 179

  1
  373

  Leestijd: 1 minuten.

  Nadat PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën al geklaagd had over het in zijn ogen veel te trage tempo van de kabinetsformatie doet ook senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) een duit in het zakje. In het radioprogramma Kamerbreed liet ze zaterdag weten dat de onderhandelingen te lang duren. Tja, wie zou dat na bijna een half jaar vooralsnog vruchteloos formeren niet met haar eens zijn?

  Broekers-Knol had ook nog een ander punt van kritiek: het regeerakkoord wordt te dik. Dat is volgens haar ‘zorgelijk’ voor de democratie. Die is, zo betoogde ze, gebaat met een ‘goed debat’. ,,Als dat debat al met 200 pagina’s regeerakkoord wordt dichtgetimmerd – dat is een persoonlijke mening – is dat niet bevorderlijk voor de democratie.’’

  Een regeerakkoord van 200 pagina’s? De Eerste Kamervoorzitter doet daar, misschien wel per ongeluk, een onthullende uitspraak. Gaat Rutte III zich straks echt presenteren met een boekwerk van dergelijke omvang? Broekers-Knol hoort door haar functie tot de top van de VVD, dus het is zeker niet ondenkbaar dat ze over meer informatie beschikt dan de buitenwacht. En dat ze nu al weet welk regeerakkoord ons te wachten staat.

  Maar 200 pagina’s zou historisch gezien wel heel erg veel zijn. Regeerakkoorden waren de laatste decennia zelden beknopt, maar toch nooit zo volumineus als Broekers-Knol het nu voorstelt. ‘Werken aan vertrouwen’ van Balkenende I in 2002 telde 48 pagina’s. ‘Meedoen, meer werk, minder regels,’ waarmee Balkenende II een jaar later aantrad had er slechts 14, maar daar zat dan wel een lijvige financiële paragraaf bij.  Balkenende IV (Balkende III was een interim-kabinetje) kwam in 2006 met een regeerakkoord van 53 bladzijden. Bij Rutte I (2010-2012) bevatte het regeerakkoord 56 pagina’s, maar het bijbehorende gedoogakkoord had er ook nog eens 40. En ‘Bruggen slaan’ van het thans demissionaire Rutte II bestaat uit 81 pagina’s.

  Behoorlijk wat leeswerk dus, maar niettemin: 200 pagina’s is andere koek. Mocht Rutte III het land inderdaad opzadelen met akkoord van deze lengte, dan hebben we een spoorboekje in plaats van een lijstje met afspraken tussen coalitiepartners. Dan krijgen we straks na de langste formatie ooit ook nog eens de meest slaapverwekkende Kamerdebatten aller tijden.

  1 REACTIE

  1. De vorige coalitie had last van het tegenovergestelde. Een snelle formatie waarna het ene na het andere plan sneuvelde. Later bleek dat de VVD 70% van de eigen plannen had gerealiseerd en de PvdA nog niet de helft.
   Natuurlijk vindt een VVD-politica het dus goed als er snel wordt geformeerd en de boel niet wordt dichtgetimmerd. Daar wint de VVD alleen maar bij. Ook CDA’er Verhagen meldde bij het aantreden van de VVD-PvdA al: ‘Succes, PvdA, de VVD is een uitstekend onderhandelaar en de partij die meeregeert heeft de neiging te verdwijnen!’ Het CDA verloor inderdaad na de samenwerking met de VVD, zo ook de PvdA.

  Comments are closed.