Dag 182

  3
  218

  Leestijd: 1 minuten.

  De vier partijen die samen onderhandelen over een nieuw kabinet moeten van tijd tot tijd een stresstest doorstaan in de Tweede Kamer. Dat gebeurt vooral op dinsdag als er na het vragenuurtje veel stemmingen zijn. Dan wordt ook gestemd over moties die zijn ingediend door Kamerleden van partijen die niet meedoen aan de onderhandelingen. Het gaat dan om moties die gevoelig liggen bij de beoogde nieuwe coalitie, dus in deze tijd bij VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dinsdag was het weer zover.

  PvdA en SP dienden een motie in om door te gaan met het vergoeden van een deel van de kosten van de NIP-test, een test die het syndroom van Down kan aantonen bij zwangere vrouwen. CDA en ChristenUnie zijn daar fel op tegen. Dat geldt niet voor VVD en D66, maar deze partijen lieten weten dat dit een onderwerp is waarover een nieuw kabinet dient te besluiten en dat thuis hoort op de onderhandelingstafel. De motie werd verworpen. ChristenUnie en CDA  stemden daarna tegen een andere motie van de SP om het eigen risico in de zorg volgend jaar niet te laten stijgen, hoewel ze dat tot dusver wel bepleit hadden. Ook hier moest de lieve vrede bewaard worden met VVD en D66. De motie werd verworpen.

  Het recept voor het bakken van deze poets is simpel. Ga in recente Kamerstukken of in verkiezingsprogramma’s op zoek naar teksten over heikele onderwerpen. Neem deze teksten over en verpak ze in een motie. Het is helemaal niet de bedoeling dat die motie wordt aangenomen. De motie dient slechts om de verschillen bloot te leggen die bestaan bij andere partijen. Door vervolgens hoofdelijke stemming aan te vragen, moeten Kamerleden helemaal met de billen bloot.

  Dit politieke spel is bepaald niet nieuw. Je zou kunnen zeggen dat het nut heeft, omdat het de kiezer inzicht geeft in de standpunten, en vooral de houdbaarheid daarvan na de verkiezingen. Nieuw is wel, dat de indieners van de motie direct na de stemming triomfantelijk gaan twitteren. Ze zien zichzelf als de winnaars van het spel. Voor de ‘verliezers’ van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is het even tandenknarsen, maar het politieke leven gaat gewoon door.

  3 REACTIES

  1. In principie is dat, net als in de Tweede Kamer, ook een blokkade van partijen..
   Maar nu op onderwerpen. Wellicht partijtechnisch een goede strategie, maar ik vind toch weer dat de democratie er bij inschiet… Er moeten besluiten genomen worden = regeren, maar die worden niet genomen, maar geblokkeerd en dan het liefst over de volgende verkiezingen (over 3 1/2 jaar) heen getild.
   Een minderheidskabinet dat telkens meerderheden moet zoeken had dat opgelost.
   Is zelfs heel democratisch.

  2. Bert

   Heb je het Nieuwe Mens Erger je Niet Spel gezien ?
   Dan weetje dat je nu aan ’n kopje kamille thee toe bent.
   Neem ’n time out. Want het kan nog altijd erger.

  3. Poeh, poeh,
   Wat is ons Nederland weer onder de indruk!
   In mijn ogen zouden de “heren” onderhandelaars,
   maar ook de leiders van de “oppositie” partijen in
   het bedrijfsleven al lang zijn ontslagen vanwege
   ernstig disfunctioneren. Waarom in Den Haag niet?
   Sommige mensen vinden dit politieke spelletje
   misschien wel leuk. Ik dus niet: walgelijk!
   Bert.

  Comments are closed.