Dag 183

  3
  328

  Leestijd: 2 minuten.

  Een week of wat geleden leek het nog spannend te worden: gaat deze formatie het record breken uit 1977, toen het 208 dagen duurde voor het eerste kabinet-Van Agt op het bordes stond? Maar inmiddels twijfelt vrijwel niemand meer aan het antwoord op die vraag. Jazeker: dat record gaat sneuvelen. De formatie van Rutte III wordt de langste uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis.

  Wil het formatierecord uit 1977 in stand blijven, dan moet er uiterlijk 9 oktober een nieuw kabinet beëdigd worden. Eind vorige maand dachten de meeste betrokkenen nog dat die datum haalbaar was. Nog vóór 1 oktober het regeerakkoord af, vervolgens een dag of tien voor de poppetjes en klaar is Kees, was toen de verwachting.

  Maar die inschatting blijkt te optimistisch. Het afronden van het regeerakkoord kost meer tijd dan geraamd. Het zal, zo valt te beluisteren op het Binnenhof, nog wel gauw een week of twee duren voor die klus geklaard is. Dan moet het Centraal Planbureau de boel nog doorrekenen. Ga er maar van uit dat proces ook een week in beslag neemt. En als het CPB het licht vervolgens op groen zet (als!), dan dient het resultaat eerst te worden voorgelegd aan de Kamerfracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat is weliswaar een schijnvertoning – natuurlijk gaan die fracties niet ‘nee’ zeggen tegen de afspraken die hun leiders in zulke moeizame onderhandelingen hebben weten te maken – maar ze duurt niettemin ook een dag of twee. Daarna pas kan Mark Rutte benoemd worden tot formateur. Dat is degene die de bewindslieden aanzoekt en die zelf premier wordt.

  Zou dat poppetjesgedeelte heel snel verlopen, dan zou het nieuwe kabinet nog in de tweede week van oktober kunnen aantreden. Maar ook dat zal niet lukken. Koning Willem-Alexander is namelijk van 10 tot 13 oktober op staatsbezoek in Portugal en dus niet in staat Rutte III te beëdigen. Na zijn terugkeer gaat de Tweede Kamer tot 23 oktober met herfstreces. In die week vindt er ook nog een EU-top plaats, waardoor Rutte in Brussel zit. Kortom: hou er maar rekening mee dat we pas in de laatste week van oktober een nieuw kabinet hebben. Als dat al lukt.

  De formatie van Rutte III zal dan een dag of 225 hebben gevergd. Een ongelofelijk lange periode. Temeer omdat er dan een kabinet zit met een uiterst wankele meerderheid, waarvan de levensduur zeer ongewis is. Misschien valt het straks wel sneller dan het gevormd is. Ook dat zou dan een record zijn.

  3 REACTIES

  1. Bert

   zoals ik je eerder schreef.
   Bekijk eerst even het ‘ Nieuwe Mens erger je niet spel. ‘ dat ontspant ’n beetje.
   Neem een time out en ’n kopje kamillethee.
   Want het eind komt in ’t zicht. Wellicht duurt e.e.a. zo lang omdat alles hermetisch wordt ‘dichtgetimmerd’ . Zwaar geschut, alles om te voorkomen dat de oppositie in de tweede kamer ‘ het motorblok ‘ straks nog eens even gaat reviseren. Nog even de banden oppompen en Rutte drie hobbelt weer over de Haagse keien.
   Volgens traditie rijdt er op Prinsjesdag ook nog ’n ander karretje, dit jaar wordt het een hoedjes parade met wat franje van Oranje. De inhoud daar hebben we het later wel over.
   En door jou gewenste nieuwe verkiezingen mooi gaan niet door.
   Want die zestien nieuwe ministers willen aan de bak voordat de motten een feestje houden in de chique maatkostuums, en de champagne moet ook op.
   Neem nog ’n lekker kopje kamillethee en tel je zegeningen. Fijne dag nog !

  2. Ach, het nieuwe kabinet zal toch alleen het beleid bestendigen dat tot nog toe wordt gevoerd. Ga maar na, de onderhandelende partijen hebben voor 90% of meer de beslissingen van het zittende kabinet gesteund.
   Er verandert dus niets. Dan maakt het ook niet veel uit of het nieuwe kabinet is beëdigd of niet. Reken nou maar gewoon op voortzetting van het bestaande beleid.

  3. Beste redactie,
   Wederom een scherpe analyse. Maar
   lieve vrienden; we praten nog steeds
   over het versnellen van het tempo van
   de formatie. In mijn ogen worden er nog
   steeds maar enige cm’s gemaakt en nog
   steeds geen meters. We leven nu Dag 183.
   Volgens mij is het niet ondenkbaar dat er
   nog 183 dagen bijkomen. Dan zijn we dus
   precies een jaar bezig; en kunnen we weer
   naar de stembus voor de gemeenteraads-
   verkiezingen. Of zou dat misschien ook de
   bedoeling zijn. Wel vind ik dat het Nederlandse
   volk nu wel genoeg in de maling is genomen.
   Hier moet nu toch echt eens een eind aan komen.
   Bert.

  Comments are closed.