De duiventil van Trump

  5
  271

  Leestijd: 1 minuten.

  Het lijstje van door de Amerikaanse president Trump ontslagen medewerkers wordt langer en langer. Het Witte Huis begint op een duiventil te lijken en de vraag dringt zich steeds meer op hoe lang dit door kan gaan.

  Nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn, vice-stafchef Katie Walsh, adjunct-veiligheidsadviseur K.T. McFarland, directeur communicatie Mike Dubke, FBI-directeur James Comey, woordvoerder Sean Spicer, stafchef Reince Priebus, communicatiedirecteur Anthony Scaramucci en nu dus topadviseur Steve Bannon.

  Dat laatste ontslag is wel het opmerkelijkste. Bannon werd ook wel de ‘mannetjesmaker’ van Trump genoemd. Hij heeft wortels bij de extreem-rechtse blanken in de VS en was daarmee verantwoordelijk voor de brede aanhang van Trump in de Midwest en daarmee zijn verkiezingsoverwinning. Bannon, voormalig bankier, zakenman en journalist had uitstekende antennes voor wat de doorsnee blanke Amerikaan beweegt en gaf Trump de juiste adviezen om de conservatieve rechtervleugel te bespelen.

  Als dank werd Bannon verrassend benoemd in de Nationale Veiligheidsraad, terwijl de legertop en de directeur van de inlichtingendiensten daar niet in zaten. Bannon had echter weinig kaas gegeten van buitenlandse politiek. In april werd hij uit die belangrijke raad gezet op aanraden van de nieuwe veiligheidsadviseur H.R. McMaster.

  Met de intrede van generaal John Kelly als nieuwe stafchef van het Witte Huis was zijn lot bezegeld. Kelly maakt in hoog tempo schoon schip met als eerste slachtoffer directeur communicatie Scaramucci die het amper twee weken vol hield. Waarschijnlijk is er ook een verband met Trumps onhandige communicatie na extreem-rechts geweld in Charlottesville.

  Kelly houdt van orde, regelmaat, kundigheid en overzichtelijkheid. In die zin mogen we nu concluderen dat de entourage van Trump in die zin is gezuiverd, dat er meer deskundigheid is ingevlogen en de kans op ongelukken dus daalt.

  Maar Bannon blijft een factor van belang bij extreem-rechts in de VS, mogelijk keert hij terug naar de rechtse nieuwssite Breitbart waar hij vandaan komt en blijft hij vanuit die positie meespelen.

  En onvoorspelbare Trump blijft natuurlijk onvoorspelbare Trump. ‘Who is next’ is een legitieme vraag, maar eens is de koek natuurlijk op. Voorlopig kunnen we de conclusie trekken dat Kelly een welkome bezem is om de gangen van het Witte Huis schoon te vegen. Maar het ‘sein veilig’ kunnen we nog niet hijsen.

  5 REACTIES

  1. Het is logisch dat er veel WH medewerkers zullen moeten verdwijnen; de meesten komen uit de Obama periode en daar wil Trump (begrijpelijk) vanaf. Wel is zorgelijk dat adviseurs, die door hemzelf zijn aangesteld, alweer het veld moesten ruimen. Dat lijkt op een grillig – en onervaren beleid.
   Belangrijker is, dat zijn economische beleid lijkt aan te slaan en (tot-nu-toe) het islam terrorisme in de VS geen slachtoffers heeft gemaakt – dat in scherpe tegenstelling tot Europa en het Midden-Oosten.

  2. @Bert, 18 augustus 2017 at 23:45

   Ik heb weer wat uitleg nodig. Jij bent econoom, hebt hiervoor doorgeleerd en schrijft: “Gewoon isoleren dus. Europa heeft de USA echt niet nodig.” Het gaat om ongeveer 500 miljard import en ongeveer hetzelfde bedrag aan export. Hoe gaan we dat opvangen? En veiligheid??? De huidige bijdrage van Amerika is voor discussie vatbaar, maar zo maar afschaffen????
   Amerika heeft gekozen, ik zie Trump ook niet zitten, maar we zullen het ermee moeten doen. Als hij er echt een zooi van maakt, duurt het maximaal 4 jaar. Zomaar afstand nemen gaat echt niet en er is geen enkele econoom of politicus die zover zou willen gaan. Jij blijkbaar wel, of …….?

   • Beste Piet, natuurlijk heb jij weer gelijk.
    Maar wat ik eigenlijk wilde beweren is dit.
    Europa moet zich niet economisch, en niet
    politiek en niet qua veiligheid “onderwerpen”
    aan “big brother Donald Trump”. Geef hem
    alsjeblieft die macht niet. Deze lunatick kan
    daar helemaal niet goed mee omgaan; helaas!
    Wij moeten nu eensgezinds als Europa een sterke
    tegenkracht bieden. En dat kan nu best wel heel
    goed. Amerika heeft ons ook nodig! Vergeet dus
    dat niet. De USA ligt ecomische op zijn gat; hun
    politiek in de wereld verdient geen schoonheids-
    prijs. Hun zelfbewustheid en “übermensch” ge-
    voel heeft de laatste acht jaar onder Obama een
    gevoelige knauw gekregen. Eigenlijk komt mij de
    huidige Amerikaan meer over als een zielenpoot.
    Mijn woordgebruik “isoleren” was misschien niet
    zo goed gekozen. Maar laten we Amerika met een
    gezonde blik bekijken en ons alsjeblieft niet laten
    imponeren door een land die zijn eigen zaakjes
    nauwelijks goed op orde heeft. En dat zeg ik niet
    alleen als econoom, maar ook als iemand met
    (hopelijk) een beetje gezond politiek verstand.
    Fijn jouw reactie. Tot volgende week.
    Bert.

  3. Een havik in een duiventil. Anders kan je dit
   toch niet zien?! De wereld zit nog ruim drie en
   een half jaar met deze idioot opgescheept. De
   Amerikaanse kiezer wordt bedankt!!!!! Bah!!
   Geen contact meer vanuit Europa, en uit ons
   Nederland met deze lunatick, is het beste. Ge-
   woon isoleren dus. Europa heeft de USA echt niet
   nodig. Geeft geen inbreng in onze welvaart en de
   komende tijd ook geen inbreng in onze veiligheid.
   Wij zullen hier onze eigen boontjes moeten doppen.
   Al heb ik wel zeer grote zorgen over de onbenullige
   leiders van onze Europese landen en met name ook
   over de onbenullige leiders in onze Europes Unie.
   Ik houd mijn hart vast; u ook??
   Bert.

   • jazeker, Bert, net als jij vind ik de situatie angstaanjagend.
    Ik heb familie wonen in de VS en wij merkten dat wij vaak beter geïnformeerd zijn over de situatie in de wereld, zelfs in de VS (!), dan zijzelf. Dat komt mede door de bijzonder kleine rol die de onafhankelijke publieke omroep daar nog speelt en de macht van zenders zoals Fox.
    Vandaar dat ik een fel tegenstander ben van de bezuinigingen op de publieke omroep in ons land. Ook de positie van de landelijke kranten baart me zorgen. Als je diverse kranten naast elkaar leest, ben je nu nog redelijk geïnformeerd. Een zender zoals Vpro brengt kritische en gedegen documentaires.
    Wij vinden Trump een malloot maar in de VS is zijn aanhang nog behoorlijk enthousiast. Op dezelfde manier deerde het Wilders niet om met een verkiezingsprogramma op een A4-tje te komen en alle interviews uit de weg te gaan.
    Ja, ik houd mijn hart vast.

  Comments are closed.