Forum voor Democratie op 1 zetel bij De Hond

In een nieuwe peiling van De Hond krijgt Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, 1 zetel. De PVV zakt 1 zetel naar 35 zetels.

img_0493

Dit schrijft De Hond over de peiling:

“Ten aanzien van drie weken geleden zien we dat de PVV voor het eerst in twee maanden iets daalt. De partij gaat van 36 naar 35 zetels. Met name zien we kiezers gaan naar Forum voor Democratie, waardoor deze partij op 1 zetel komt. DENK komt deze week op 2 zetels (-1), en het CDA staat nu op 15 zetels (+1).

img_0493img_0495

De ervaring leert dat het eerste echte debat van de verkiezingen tot richtinggevende electorale bewegingen leidt naar de uiteindelijke uitslag. Het eerste debat is over 6 weken en zal slechts deelnemers hebben van 4 partijen. Het zal spannend (en wellicht bepalend voor het vervolg) worden, welke partijen het zal mee mogen doen.

Er zijn 14 mogelijke beschrijvingen voorgelegd, die de respondenten konden koppelen aan de lijsttrekkers van de 8 grootste partijen.` We zien dan grote verschillen:

Mark Rutte scoort o.a. relatief hoog met “goede spreker”,  “behendig”, “sympathiek”, “goed leider”.  Maar hij scoort ook het hoogst met “draaikont”.

Geert Wilders scoort o.a. relatief hoog met “komt goed op voor zijn kiezers”, “goede spreker” en “heeft visie”. Maar staat ook bovenaan bij “wil ik absoluut niet als premier”.

Jesse Klaver scoort o.a. met “heeft visie”,  “inspirerend” en “is toegankelijk”. Alexander Pechtold met “goede spreker” en “behendig”. Sybrand Buma met “is betrouwbaar”,  Henk Krol met “komt goed op voor zijn kiezers”.

Bij Lodewijk Asscher valt vooral op dat hij op geen enkele van de voorgelegde punten eruit springt, noch positief, noch negatief.

Kort voor de verkiezingen wordt dit onderzoek herhaald om te zien of en welke veranderingen er zijn opgetreden.”

Advertentie

Eén reactie

  1. Johan Fischer

    Op dit moment is het nog te prematuur om aan te geven welke kant het kan/zal opgaan.Zoals altijd kunnen de media bij het hanteren van selectieve berichtgeving wel enigszins van invloed zijn op het resultaat.Kiezers stemmen immers niet graag op verliesgevende partijen.De kiezer wil graag zijn stem uitbrengen op winnende partijen.De kiezer voelt zich immers meer thuis bij winners dan bij verliezers.Juist daarom zouden er tot kort voor de verkiezingen geen peilingen gehouden moeten worden om ongewenste beïnvloeding te voorkomen.

×

Reacties zijn gesloten.