Het geheim van Prinsjesdag ligt weer op straat

  0
  460

  Leestijd: 1 minuten.

  Vandaag begint de ministerraad met de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar, maar zoals meestal is het echte werk al grotendeels gedaan: tijdens het coalitieoverleg dat de regeringspartners VVD en PvdA iedere maandag hebben. De top van de twee partijen komt dan bijeen in het ministerie van Sociale Zaken – het departement van vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher – om ‘de klokken gelijk te zetten’.

  Dat gebeurde gisteren ook, en volgens de kranten zijn daar meteen spijkers met koppen geslagen. Er komt extra geld voor lerarensalarissen en er komt ook ‘een paar honderd miljoen’ om de koopkracht van uitkeringsgerechtigden en AOW’ers te repareren.

  Formeel kan het kabinet helemaal geen extra geld uitgeven, want het is demissionair en mag dus alleen ‘lopende zaken’ afhandelen, ofwel ‘op de winkel passen’. Maar zolang een Kamermeerderheid het goedkeurt is er geen probleem, want dan mag het toch. En dat is het geval: de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet vinden het allemaal prima, zo hebben ze laten weten.

  Volgens het AD is daarbij sprake van een uitruil: naast meer geld voor koopkracht en basisschoolleraren komt er ook nog eens meer geld voor veiligheid. Dat willen CDA, D66 en ChristenUnie, die met de VVD praten over de vorming van Rutte III.

  Meer geld voor dit en meer geld voor dat, iets anders hoor je op dit moment niet. Blijkbaar is de schatkist overvol. Tenminste, als het allemaal klopt wat de media melden, want officieel weten we nog van niets. De inhoud van de miljoenennota blijft immers tot Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, geheim.

  Toch zal het niemand verwonderen als al ver voor die dag, mogelijk zelfs al voor het einde van de week, de exacte bedragen in de krant verschijnen, want zo gaat het elk jaar. Ministers reageren steeds geschrokken als zoiets gebeurt, maar iedereen snapt dat ze dan een spelletje spelen. Als de betrokkenen echt zouden willen dat er niets bekend zou worden, dan werd er ook niets bekend. Kijk maar naar de kabinetsformatie. Die duurt nu al een maand of vijf en op een paar bescheiden lekkages na, zit de boel nog steeds potdicht.