Grasmaaiers zijn dodelijker dan terroristen

  0
  98

  Leestijd: 1 minuten.

  Nederland overlegt met zijn buurlanden over een verplichte registratie van reizigers die per bus of trein de grens oversteken. Zij zouden steeds hun paspoort of identiteitsbewijs moeten laten zien en ook tal van gegevens moeten verstrekken over hun reisdoel, bagage etc. Op die manier moet voorkomen worden dat terroristen ongehinderd van het ene naar het andere land reizen.

  OV-organisaties uit deze landen zijn daar fel op tegen. “Reizigers moeten straks zoveel gegevens invullen dat ze hun kaartje 24 uur van tevoren moeten kopen,” zegt Arriën Kruyt van Rover in het AD. Zijn collega Jan Vanseveren van het Vlaamse TreinTramBus voorziet bovendien dat kaartjes flink duurder zullen worden.

  En belangrijker nog: het zal niet helpen. Terroristen die weten dat ze streng gecontroleerd worden in het ov nemen gewoon de auto, of desnoods de fiets.

  Ook al zou je het land hermetisch afgrendelen, zoals de PVV bepleit, dan biedt dat geen enkele garantie. In de jaren zeventig, toen Schengen nog niet bestond en de grenzen nog bewaakt werden, slaagden RAF-terroristen er zonder moeite in om vanuit Duitsland in Nederland te komen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleek zelfs een hekwerk onder hoogspanning tussen Nederland en België niet afdoende om smokkelaars tegen te houden. En bovendien: om een terroristische aanslag te plegen hoef je helemaal niet de grens over. Dat kun je ook in je eigen land doen. De geschiedenis is vol voorbeelden; neem maar de acties van Molukkers in de jaren zeventig.

  Iemand die dood en verderf wil zaaien en bereid is zijn eigen leven daarbij te offeren is heel moeilijk te stoppen, zeker niet als hij over zijn plannen geen overleg pleegt via internet of telefoon. Ik wil daarmee uiteraard niet beweren dat politie en inlichtingendiensten niet hun uiterste best moeten doen om potentiële aanslagplegers op te pakken. We moeten alleen niet doorslaan met maatregelen die aanzienlijke overlast veroorzaken, het economisch verkeer hinderen en die hooguit een symbolisch effect zullen hebben.

  En misschien moeten we de kans op een aanslag ook een klein beetje relativeren. Onderzoeker Pieter Lagerwaard van de Universiteit van Amsterdam schreef vrijdag in de Volkskrant dat in de Verenigde Staten sinds 1 september 2001 per jaar gemiddeld zes mensen door islamitisch gemotiveerd terrorisme om het leven zijn gekomen. Door een ongeluk met een grasmaaier vonden jaarlijks 69 mensen de dood. En niet minder dan 737 kwamen er gemiddeld aan hun einde door uit bed te vallen.