Herbronnen

  0
  37

  In dit artikel beschrijft Rutger Bregman, auteur bij de website de Correspondent, ‘Hoe D66 symbool ging staan voor het einde van de democratie’. Kort gezegd constateert hij dat er van de oude idealen van de ‘sociaal-liberalen’ uit 1966 nog weinig over is en dat D66 vandaag de dag enkel ‘structurele leegte’ uitstraalt. Daarnaast, aldus Bregman, lijken de huidige partijen in de Tweede Kamer zo sterk op elkaar, dat er voor de kiezer eigenlijk niets meer te kiezen valt.

  Volgens de Hofnar is er geen sprake van ‘het einde van de democratie’. Wel is politiek opportunisme aan de orde van de dag en niet enkel meer voorbehouden aan partijen op de flanken. Partijen laten hun oren hangen naar sentimenten in de samenleving, terwijl zij een agenda zouden moeten zetten die volgers verdient. Onpopulaire boodschappen, zoals dat het betalen van belasting nodig is om een beschaafde samenleving te kunnen behouden, durft niemand meer uit te spreken.

  Speelballen

  Het is een ver-Amerikanisering. Daar kun je de verkiezingen alleen winnen als je ‘tax-cuts’ in het vooruitzicht stelt. Landen – en politieke partijen in die landen – zijn inmiddels speelballen van grote internationale bedrijven. Zij omzeilen massaal de belastingen, verdiensten die verdwijnen in de zakken van enkelen. En als landen – en politieke partijen in die landen – daar iets van zeggen, dan dreigen deze grote internationale bedrijven hen te verlaten, ten koste van veel werkgelegenheid.

  Zo zitten landen – en politieke partijen in die landen – in de tang. Dit verhaal durft niemand te vertellen, omdat ze denken dat de kiezers dit ingewikkeld vinden. En omdat ze bang zijn voor potverteerder te worden uitgemaakt of ‘Sinterklaas’. Dat is triest als je bedenkt dat er wel vele tientallen miljarden belastinggeld zijn uitgegeven om de banken te redden, terwijl zakenbanken en consumentenbank nu nog steeds niet van elkaar gescheiden zijn. Om maar één noodzakelijke hervorming te noemen.

  Economisering

  Politieke partijen zouden moeten ‘herbronnen’, zeker nu uit onderzoek begint te blijken dat veel mensen het wel een beetje zat zijn allemaal. 71 procent van de kiezers is het (helemaal) eens met de stelling dat te veel maatschappelijke problemen in Nederland worden teruggebracht tot financiële en economische kwesties. Het aanpakken van de ‘economisering’ van de politiek dus. De ‘nieuwe ster aan het firmament’ Klaver boekt er al succes mee: 3 tot 5 zetels virtuele winst in de peilingen. Als hij die straks bij echte verkiezingen ook binnensleept, dan toont hij aan dat de democratie prima werkt.

  De Hofnar zet graag zijn tanden in actuele politieke zaken. Zijn mening is niet per se de mening van de redactie van Frontbencher.nl 

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter