Is er dan echt geen animo om PvdA-voorzitter te worden?

  1
  321

  Leestijd: 1 minuten.

  De PvdA moet een nieuwe voorzitter hebben, want Hans Spekman houdt er in oktober mee op. Noodgedwongen; zijn achterban lust hem niet meer na de monsternederlaag van 29 Kamerzetels die de partij in maart leed. Iemand moet toch gestraft worden voor deze catastrofe?

  Het probleem is alleen: niemand wil Spekman opvolgen. Nou ja, niemand is een beetje overdreven. De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar wil wel. Ook oud-Kamerlid Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk, beleidsmedewerker van de PvdA in Brussel, zijn beschikbaar. Die laatste twee willen van het voorzitterschap een duobaan maken. Maar Vedelaar, Oosenbrug en Oosterwijk zijn nu niet meteen aansprekende namen.

  Vandaag sluit de kandidaatstellingstermijn, dus het zal niettemin wel gaan tussen deze drie. Binnenkort mogen de leden stemmen. Naar het schijnt heeft Vedelaar de beste papieren om de strijd te winnen. Alvast gefeliciteerd.

  Maar of de PvdA nu een heel andere partij gaat worden als Nelleke Vedelaar de positie van Hans Spekman overneemt, kun je je afvragen. Spekman – wat je verder ook van hem mag denken – geniet in elk geval landelijke bekendheid. Hij heeft uitgesproken meningen en slaagt er regelmatig in die in de publiciteit te krijgen. Van Vedelaar heeft buiten Zwolle nog vrijwel niemand gehoord.

  Dat er zo weinig animo is om PvdA-voorzitter te worden, is opmerkelijk. De partij is in het verleden bestuurd door sociaaldemocratische kopstukken als Felix Rottenberg, Karin Adelmund, André van der Louw en Max van den Berg, om maar een greep te doen. Is er werkelijk niemand die in deze eregalerij opgenomen wil worden?

  Het probleem is natuurlijk dat de PvdA zo diep in de versukkeling zit dat politici van enige naam en faam geen zin hebben hun nek uit te steken. Een partijvoorzitter is immers vaak de kop van Jut, en de kans dat de partij de komende jaren een wederopstanding doormaakt lijkt klein, heel klein.

  Hoewel? Niet lang nadat Vedelaar zich als kandidaat meldde, werd een nieuwe peiling van Maurice de Hond bekend. En daarin blijkt de PvdA een van de grote winnaars. In vergelijking met 15 maart gaat ze maar liefst 3 zetels vooruit, een winst van 30 procent. Terwijl VVD, CDA, D66 en zelfs de PVV verliezen. Tel uit je winst!

  Gaat het onvoorstelbare dan toch gebeuren? Is de PvdA echt op de weg terug? Misschien moet ze de termijn van kandidaatstelling voor het voorzitterschap nog maar eventjes openhouden.

  1 REACTIE

  1. Wie vlot carrière wil maken, doet er verstandig aan iemand op te volgen die het niet zo goed gedaan heeft. Eens te meer verbazingwekkend dat er nu maar drie kandidaten zijn. Dit moet wel goed gaan, zou je zeggen. Wat ik nog erger vind is dat alle “idealisten”, waarin de PvdA altijd grossierde, zich niet geroepen voelen. Dat geeft mij het gevoel dat het geloof in een wederopstanding, althans in de randstad beperkt blijft tot de heren Kockelmans en (misschien) Asscher.

   NASCHRIFT REDACTIE: Wellicht was het stukje van de heer Kockelmans ietwat ironisch bedoeld.

  Comments are closed.