Kameraad Corbyn

  4
  391

  Leestijd: 0 minuten.

  Bij de PvdA zijn ze zoals dat heet, ‘helemaal de weg kwijt’. Dat de partij inspiratie zoekt in  het buitenland kan je begrijpen met Lodewijk Asscher en die voorzitter, hoe heet ze ook al weer. Maar Jeremy Corbyn?

  De Britse Labourleider was in het land om uit te leggen hoe de regentenpartij weer links kan worden. We gaan nu niet flauw doen over zijn bewondering voor de gebroeders Castro, Hugo Chavez, terreurbewegingen als de IRA en Hamas, zijn afkeer van de EU, zijn halfhartige aanpak van het anti-semitisme binnen Labour, de stalinisten waarmee hij zich omringt.

  Nee, het is erger. De Britten zitten sinds de Brexit opgezadeld met de zwakste regering ooit. Niettemin verloor Corbyn vorig jaar de verkiezingen. Minder erg dan verwacht, maar toch.. En zelfs nu, terwijl de Conservatieven elkaar vol overgave naar het leven staan, staat Labour niet echt op winst.

  Wie zou de PvdA de volgende keer willen uitnodigen? Bernie Sanders?

  Sanders die nog niet eens van Hillary Clinton wist te winnen?

  Die Sanders.

  Het komt nooit meer goed met de PvdA.

   

   

  4 REACTIES

  1. Sanders won wél van Clinton maar omdat de top van de Democraten liever Clinton wilde, werd het Clinton. Mogelijk omdat Clinton wél naar het pijpen van de wapenindustrie danst. Want in de VS én de EU hebben multinationals alles te vertellen en is de democratie maar schijn.
   ‘We gaan nou niet flauw doen over zijn bewondering voor…’ om het vervolgens wel degelijk te noteren. Op dezelfde manier kun je ‘flauw doen’ over de bewondering van Balkenende voor Bush en meeging in een desastreuze oorlog tegen Saddam in Irak waardoor een kettingreactie op gang kwam die leidde tot het ontstaan van IS en wereldwijde terreur.
   Laten we het hebben over het rechtse beleid in Engeland wat er voor leidde dat: huurwoningen werden verkocht aan buitenlandse beleggers en gewone werknemers nu met meerdere gezinnen in één woning moeten wonen om de huur te kunnen betalen; dat er al jaren zo weinig in zorg wordt geïnvesteerd dat er nauwelijks meer sprake is van zorg maar er wél genoeg wapens zijn om de wereld te vernietigen; dat het openbaar vervoer – net als bij ons – zo is afgebroken dat werknemers niet meer naar hun werk kunnen komen. Ja, laten we het hebben over de verdienste van rechts…

  2. Ik weet dat u niet bepaald veel kennis heeft van buitenlandse politiek, maar zou het kunnen dat Labour in het VK wellicht last heeft van de concurrentie van de SNP, Plaid, Green Party en met name de LibDems. Terwijl de Conservatieven, nu er eenmaal gekozen is voor een Brexit (het bestaanrecht van de UKIP), weinig last ondervinden van de UKIP. Zoals u misschien wel weet hebben de Britten een districtenstelsel, dan maakt het nogal verschil als de stemmen op links worden versplinterd. De linkse kiezer is nou eenmaal wat minder pragmatisch dan de rechtse kiezer over het algemeen, ideologie voor pragmatisme. U wellicht vreemd, gezien uw bewondering voor centristische lijsttrekkers van het neoliberale slag TINA.
   Zou de UK een evenredig stelsel hebben dan zou Corbyn al lang in 10 Downing Street verblijven.

   In elk geval positief dat de PvdA eindelijk inziet dat een centristische/rechtse koers, de koers die u blijkbaar wel verstandig acht en die de PvdA zo’n beetje heeft gedecimeerd, overboord gezet moet worden om de kiezer terug te vinden. De PvdA zou er overigens het meest verstandig aan te doen nog eens inspiratie op te doen in de eigen partijgeschiedenis. Ene Joop den Uyl was zeer succesvol met standpunten die nu worden vertolkt door Sanders en Corbyn.

   • Er heeft op Frontbencher nog nooit een artikel gestaan dat zelfs in de verste verte enigszins genuanceerd genoemd kan worden als het een linkse partij betreft. Frontbencher is gewoon de zoveelste ultrarechtse propaganda website. Kom hier om peilingen te volgens maar verwacht er verder niks van.

  3. Sanders is doelbewust tegengewerkt vanuit de Democratische partij en had ook meer kiezers achter zich dan Clinton, net als Clinton tegen Trump.

  Comments are closed.