“Kiezer blijft terughoudend over potentieel kabinet”

  0
  373

  Leestijd: 2 minuten.

  Het Forum voor Democratie stijgt naar 7 zetels in de peiling van Ipsos. Kiezers zijn afwachtend en terughoudend met betrekking tot de huidige formatie. Dit schrijft Ipsos over de nieuwe peiling:

  “In de derde week van de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kijken kiezers afwachtend toe of de partijen eruit komen en, zo ja, met welk concreet beleid zij komen. Net als twee weken geleden denken de meeste kiezers wel dat de partijen eruit komen, maar blijven ze ook sceptisch in hun verwachtingen. Dat blijkt uit de Politieke Barometer van deze week.

  Vooral kiezers van de formerende partijen hebben goede hoop dat de huidige onderhandelingen slagen. VVD-kiezers hebben daar het meeste vertrouwen in: 65 procent verwacht een akkoord. Ook een meerderheid van de CDA-, D66- en ChristenUnie-kiezers verwacht een kabinet tussen deze partijen.

  Deze kiezersgroepen zijn ook het meest tevreden als er een kabinet komt met deze partijen. Opvallend is dat D66-kiezers optimistischer zijn dan voorheen. Twee weken geleden gaf 45 procent van de D66-kiezers aan tevreden te zijn over deze coalitie; nu geeft 54 procent dat aan. Het meest pessimistisch over deze coalitie zijn PVV-kiezers: slechts 5 procent zal hier tevreden mee zijn.

  De tevredenheid in de achterban van de formerende partijen betekent niet dat zij denken dat deze coalitie plannen zal uitvoeren die voor hen belangrijk zijn. VVD-kiezers zijn wederom het meest positief: 50 procent verwacht plannen die hen aanspreken. In alle overige kiezersgroepen, ook in die van CDA, D66 en de ChristenUnie, is slechts een minderheid hiervan overtuigd. Een ander groot deel van deze groepen staat hier neutraal tegenover en lijkt daarmee het regeerakkoord af te wachten.

  Dit zien we ook terug als we vragen of Nederland de goede of de slechte kant op gaat als deze partijen samenwerken. Alleen een meerderheid van de VVD-achterban verwacht dat Nederland met dit kabinet de goede kant op gaat. Ook de ChristenUnie-achterban is redelijk hoopvol. CDA- en D66-kiezers antwoorden vooral neutraal.

  Wanneer we kijken naar de politieke voorkeur van Nederlanders zien we geen significante verschuivingen ten opzichte van twee weken geleden. Wederom staat de SP op fors verlies, al lijkt de dalende trend wel te zijn gestabiliseerd. De twee zetels die de SP er deze week bij krijgt, vallen binnen de foutmarge en kunnen dus niet als groei worden gezien. Hetzelfde geldt voor GroenLinks: ook de twee zetels die zij inlevert, vallen binnen de marge.”