Laten we Wilders een beetje helpen met zijn kandidatenlijst

Afgelopen weekend werd de kieslijst van de PVV openbaar. Maandag had de eerste kandidaat zich al teruggetrokken. Het ging om Tamar Hessels, die op nummer 35 stond, volgens de peilingen een verkiesbare plek. Hessels blies de aftocht “om haar moverende redenen”. Een uiterst vage, weinig vertrouwenwekkende formulering. Als er sprake was van familieomstandigheden of zeer plotseling intredende gezondheidsklachten had ze dat gewoon kunnen zeggen. Er moet dus iets anders aan de hand zijn geweest. Ruzie met partijleider Geert Wilders lijkt het meest waarschijnlijke motief.

Bron Pixabay

Bron Pixabay

De rest van de PVV-lijst bevat weinig verrassingen. Dat Europarlementslid Vicky Maeijer in de top 5 zou komen had Wilders al eerder bekend gemaakt. De overige kandidaten zitten merendeels al voor de PVV in de Tweede Kamer, of anders in de senaat, het Europees Parlement, een gemeenteraad of in Provinciale Staten. De grootste verrassing was misschien wel de tweede plek voor oudgediende Fleur Agema. Zij staat op 2, terwijl het gerucht de ronde deed dat het tussen haar en Wilders niet meer boterde. Haar tweede plek bewijst dat ze géén conflict hadden. Nieuws!

In de Volkskrant wordt er dinsdag op gewezen dat Wilders het bij het samenstellen van zijn kandidatenlijst moet hebben van een beperkt clubje getrouwen. Telkens duiken binnen de PVV weer dezelfde namen op. Is het niet in de Tweede Kamer, dan in de Eerste of in een van de andere vertegenwoordigende lichamen. De PVV-leider heeft maar een zeer gelimiteerde keus. Mensen die hij op zijn lijst zet moeten uitermate loyaal zijn, dienen er geen hinderlijke eigen ambities op na te houden en mogen uiteraard ook niet behoren tot de categorie “brievenbuspissers” waarvan de PVV in de periode Rutte I zo’n last had. Waar vind je genoeg mensen die over al deze eigenschappen beschikken?

Om het werk van Wilders wat te verlichten wil ik een kleine aanpassing van het staatsrecht voorstellen. Behalve trouw aan de leider en een slaafse gehoorzaamheid worden aan de PVV-parlementariërs geen hoge eisen gesteld. Eigenlijk moeten ze alleen in staat zijn “ja” en “nee” te zeggen en om bij stemmingen op het juiste moment hun arm in de lucht te steken. Vroeger had je poppen die “papa”  en “mama” konden zeggen. Het moet toch mogelijk zijn ook poppen te fabriceren die “ja” en “nee” kunnen roepen en hun hand omhoog kunnen houden als hun baas dat wil? Als we Wilders nu toestaan met dergelijke poppen zijn fractie te bemensen is die arme man van een hoop kopzorg verlost. Dan kan hij zich volledig concentreren op zijn hoofdtaak: zorgen dat we “ons Nederland” weer terugkrijgen.

 

Advertentie

7 reacties

 1. Pieter

  O wat flauw! Lichtgewichten komen op alle lijsten voor, echt niet alleen bij de PVV. Wat veel meer een rol speelt m.i. zijn de maatschappelijke gevolgen van je naam op zo’n lijst.

 2. C.v.Bergen

  Het is een partij van haatzaaiers en als ze elkaar niet kunnen overstemmen lopen ze weg, zoals het in de tijd van Fortuyn ook al normaal was.

 3. Karel Fiseler

  Noem mij één partij zonder partijdiscipline.

 4. Riek Kerkhof

  Bij andere partijen zie ik ook alleen lichtgewichten en ja-knikkers, want alle partijen willen enkel ja-knikkers anders heb je geen enkele kans een functie binnen de partij te krijgen. Al de zogenaamde prominente partijleden krijgen dan ook al hebben ze niets gepresteerd en er zelfs een puinhoop van hebben gemaakt weer prachtige jobs als burgemeester, functie bij het waterschap, in bestuur van hoge scholen, directeur van ziekenhuizen, NS of zorgverzekeringen. In deze functies zitten praktisch allemaal mislukte politici. Dus alle oude partijen hebben de hele macht in Nederland in handen.

 5. Peter Swart

  Het is niet te verdedigen dat een eenmansbedrijf zich politieke partij noemt. Daarom zou er een wetsvoorstel moeten komen dat het democratische gehalte van politieke partijen regelt. Hiervoor is m.i. een meerderheid te verkrijgen. Alleen de PVV zou daar moeite mee hebben, jammer dan.

 6. Nico

  Beste Karel: 1 partij? Vrijwel alle partijen, op de populistische partijen na, kennen het principe van partijdiscipline niet, omdat ze allen lid kunnen worden van hun partij. Er wordt gediscussieerd waarbij de uitkomst niet bij voorbaat vast staat. Bij de PVV wel

 7. C.v.Bergen

  Vind je dat gek Nico, als maar 1 man de baas is?

Reageer