De maakbare economie bestaat al lang niet meer

  0
  34

  Minister van Financiën en eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem oogst steeds meer kritiek met zijn pleidooi voor een hogere winstbelasting voor bedrijven. Het is ook opmerkelijk hoe gemakkelijk Dijsselbloem zich voor het karretje van de nieuwe PvdA-leider Lodewijk Asscher liet spannen. Die moet zich profileren en zoekt het in een ouderwets “rood” standpunt, bedrijven die goed verdienen moeten maar dokken. Blijkbaar leeft de PvdA nog ergens diep in de vorige eeuw en is de hele ontwikkeling van globalisering en het wereldwijd naar elkaar toegroeien van tarieven aan haar voorbij gegaan.

  In Het Financieele Dagblad stelt minister Kamp van Economische Zaken zich lijnrecht op tegenover Dijsselbloem. Volgens hem is het een heel verkeerde zaak voor de werkgelegenheid om nu te gaan morrelen aan het vennootschapsbelastingtarief van 25 procent. Volgens Kamp kun je geen onderscheid maken tussen internationale en nationale bedrijven, zo hangen er in ons land 900.000 arbeidsplaatsen af van buitenlandse bedrijven.  Alle Europese landen staan te dringen om bedrijven binnen te halen die het Verenigd Koninkrijk voor gezien houden vanwege de Brexit.  Ierland lokt al langer bedrijven met een tarief van 12 procent, Denemarken, België en Hongarije hebben plannen voor een verdere verlaging.

  De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft ook grote plannen om het tarief dusdanig te verlagen dat Amerikaanse bedrijven de grens naar Mexico niet meer oversteken.

  In die omgeving zou het erg dom zijn om Nederland juist uit de markt te gaan prijzen. Nederland is geen eiland en de “maakbare”  economie van Joop den Uyl bestaat al lang niet meer, voor zover die ooit heeft bestaan.