Mayday Mayday, again

  3
  210

  Leestijd: 2 minuten.

  Weer forse tegenslag voor de Britse premier Theresa May. Haar ‘Brexit-minister’ David Davis heeft ontslag genomen. Hij onderhandelde in Brussel over het Britse vertrek uit de EU. Even later volgde Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken.

  Juist enkele dagen terug had May haar ministersploeg opgesloten in het buitenverblijf Chequers om een akkoord af te dwingen over de strategie. Immers, de grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet open blijven en dat is een dingetje. Verder vestigt de ene na de andere bank zich op het vaste land en zelfs de baas van Jaguar/ Landrover  (Britser kan het niet al is dit bedrijf inmiddels al een decennium in Indiase handen) dreigt de productie naar Europa te verplaatsen.

  May tovert de oplossing uit de hoed, de Britten moeten gewoon een douane-unie met de EU blijven onderhouden. Ze haalt het handtasje van Margaret Thatcher uit het archief, slaat er een paar ministers mee om de oren en jawel, ze komen naar buiten met een akkoord over een ‘zachte’ Brexit. May wil het behoud van de vrijhandelszone, inclusief landbouwproducten en de dienstensector.

  Nu de stofwolken zijn opgetrokken beseft Davis dat het Verenigd Koninkrijk daarmee in feite met één been binnen de EU blijft en dat is helemaal niet naar de zin van de echte ‘Brexeteers’.  Dus opstappen maar. In zijn ontslagbrief schrijft hij: “het huidige beleid en de huidige tactiek maken het steeds minder waarschijnlijk dat het Verenigd Koninkrijk de eenheidsmarkt gaat verlaten”.  En verder:  “De algemene lijn van beleid zal ons in het beste geval in een zwakke onderhandelingspositie brengen, waaruit we moeilijk kunnen ontsnappen”.  Het nationaal belang  heeft volgens hem nu een brexit-minister nodig ‘die gelooft in de benadering van May, en geen aarzelende dienstplichtige’.

  May komt dan ook steeds verder onder politieke druk. Zeker als de hardliners nu hun kans grijpen om dwars te gaan liggen, en dat betreft tenminste zestig parlementsleden. Oppositieleider Jeremy Corbyn doet ook nog een duit in het zakje en verklaart dat May geen autoriteit meer heeft en alleen nog maar bezig is haar eigen hachje te redden.

  Je kunt zeggen wat je wilt, maar May is wel een haarscherp denkende minister kwijt. Tussen de analyse van David Davis is geen speld te krijgen. Het is duidelijk dat de economische gevolgen van een harde Brexit inmiddels zo afschrikwekkend blijken, dat May dat niet aandurft.

  Door een douane-unie op te tuigen wordt een aantal problemen, waaronder de Noordierse grens, opgelost. Maar de Britten blijven wel met handen en voeten vastgeketend aan die verfoeide EU, maar meepraten en meebeslissen zit er niet meer in. May stevent af op een Pyrrusoverwinning.

   

  Naschrift: Het feit dat ook de kleurrijke minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson ontslag heeft genomen, vergroot de chaos in de Britse regering alleen maar. Of hij zich als hardliner op wil werpen als de nieuwe uitdager voor May is nog onduidelijk.

  3 REACTIES

  1. Bent u ook niet van mening dat met de verkiezingen van 2017 Corbyn ongelofelijk misbruik heeft gemaakt van de situatie toen in London bij het onbeschofte af?
   Door de aanslagen en later de brand heeft May weinig aan de campagne kunnen doen en was haar aandacht niet bij de verkiezingen/brexit?
   en daar heeft Jeremy vies gebruik van gemaakt door op veiligheid te hameren daar waar May toen moest roeien in het turbulente water van London Aanslagen Brexit Verkiezingen .
   Denk dat als alles anders was voor May, deze tegenslagen er niet waren.

  2. Alleen de EU-sceptici met onrealistische verwachtingen hebben dit niet zien aankomen. De voorspelling dat Brexit een (niet zo stille) dood zal sterven lijkt al veel eerder uit te komen. Daarmee zullen andere landen zich wel tweemaal bedenken, voor ze zo’n stap overwegen.

   • …….. en de volgende, Boris Johnson. Zo dreigt een catastrofe. En wat als May binnenkort wordt weggestemd? Gaan ze dan opnieuw beginnen? Misschien is het beter om opnieuw te beslissen en dan niet per referendum, want in het UK zie je fraai de chaos die dan kan ontstaan.

  Comments are closed.