Merkel worstelt en komt boven

  2
  280

  Leestijd: 2 minuten.

  Het lekcircuit, om bondskanselier Merkel weg te laten komen met de resultaten van de EU-top van eind deze week, is begonnen. Niet de minste persbureaus, het Duitse DPA en het Britse Reuters, melden dat Merkel inmiddels met 14 landen een overeenkomst heeft gesloten om ‘asielshoppers’ terug te nemen.

  Het gaat dan om asielzoekers die elders in de EU zijn binnengekomen, afgewezen en het nog een keer in het beloofde land Duitsland proberen. In principe moet een asielzoeker in het land van binnenkomst asiel aanvragen tenzij hij al naaste familie elders in de EU heeft, de zogeheten Dublin-verordening.

  Onder de ‘willigen’ zouden ook notoire dwarsliggers zitten als Polen, Hongarije en Tsjechië. De overigen zijn België, Luxemburg, Denemarken, Zweden, Estland, Finland, Frankrijk, Letland, Litouwen, Portugal en natuurlijk Nederland.

  Tsjechië en Hongarije ontkenden stante pede dat er afspraken met Duitsland zijn gemaakt om migranten versneld terug te nemen. Ook de Belgische staatssecretaris Theo Francken verklaarde dat er nog niks was getekend. De Tsjechische premier Babis zegt zelfs dat het complete onzin is dat er is onderhandeld met Duitsland over die terugname.

  Nu is een dergelijk akkoord voor de noordelijke landen niet zo dramatisch, want het houdt ook in dat die ‘gewilde’ landen asielzoekers naar Duitsland kunnen terugsturen die daar zijn afgewezen en het bijvoorbeeld bij ons of in België opnieuw proberen. Voor de voormalige Oostblok-landen ook niet, want geen asielzoeker wil daar heen en ze zijn er dus ook niet veel om terug te sturen. Over het inrichten van opvangkampen in Noord-Afrika à la de kampen in Turkije hebben we het helemaal nog maar niet.

  Kortom, nog een hoop welles-nietes. Feiten zijn dat de voormalige Oostblok-landen op de top in feite legitimatie hebben gekregen voor hun onwillige houding om vluchtelingen op te nemen, ze hoeven niet meer mee te doen.

  Pluspunt is dan weer dat de grensbewaking wordt versterkt en worden de vrijwilligersboten van diverse NGO’s  gedwongen de aanwijzingen van de Libische kustwacht op te volgen en is de kans ook groot dat ze in Italië niet meer aan land komen. Dat breekt het verdienmodel van de mensensmokkelaars als de EU er echt in slaagt de bootjes (vrijdag verdronken weer ruim 100 mensen) te stoppen.

  Maar dat is voor de komende maanden. De top ging met name om het overleven van Merkel. De Beierse zusterpartij CSU van Merkels CDU had gedreigd de zuidgrens van Duitsland te sluiten juist vanwege deze ‘asielshoppers’ en een regeringscrisis te veroorzaken. De Beierse premier Markus Söder verwelkomde echter de magere resultaten van de top en nam daarmee veel kou uit de lucht voor Merkel. Natuurlijk was er niet zoveel bereikt zonder druk van de CSU.

  Merkel praat nog met haar minister van Binnenlandse Zaken, de voormalige premier van Beieren Horst Seehofer. Die geldt als de architect van de revolte om aan de stoelpoten van Merkel te zagen. Gezien de uitlatingen van Söder zal dat ook wel met een sisser aflopen.

  Merkel zou Seehofer zelfs willen vereren met de uitvoering en controle over de besluiten. Als het fout gaat is het dus Seehofers schuld. Ergo, Merkel lijkt gered, maar een waterdicht ‘Fort Europa’ blijft voorlopig nog wishful thinking.

   

   

  2 REACTIES

  1. Ik ben voor alles dat zorgt voor de ondergang van Merkel. De schade die zij heeft aangericht kent geen grenzen.
   Het ergste is nog dat Rubberen Rutte in haar kielzog alles doet om haar te plezieren en om zijn eigen burgers te benadelen.

  2. Die hele EU-top was er alleen om Merkel te redden. De propaganda draait overuren maar wat is er feitelijk echt nieuw op de top besloten? Dat Italië boten tegen houdt? Dat er 10x extra (10.000) mensen nu de buitengrenzen gaan bewaken? Dat er in landen ‘gesloten’ centra komen?
   Maar dat is niet nieuw…. (Nederland heeft ze officieel ook al, voor de moeilijke klanten… dan wordt er gezegd, tot dat hek of die boom, verder mag je niet komen…)
   Italië blokkeerde al zijn havens voor de top.
   En die 10.000 man grensbewaking, dat was ook al lang besloten.
   En kampen in Afrika? Fictie. Wensgedachten, op papier gezet. Niemand heeft zich nog aangemeld.
   Ook al proberen ze het zo te verkopen… Er is geen deal. Het is totaal nep. Er is alleen een hoop lucht en propaganda. En is dat waar de eens zo machtige Merkel mee thuis moet komen??
   https://nos.nl/artikel/2239353-duits-migratieconflict-op-scherp-seehofer-vindt-eu-compromis-onwerkbaar.html

  Comments are closed.