Pinokkio spreekt de waarheid

  0
  46

  Rutte heeft zich ‘het Torentje ingelogen’, is ‘de Pinokkio van de Lage Landen’ en heeft ‘het aanzien van de politiek geschonden’. Zomaar wat verwijten van de oppositie aan de premier in het recente Griekenland-debat. Sommige media concludeerden dat er een ‘flinke kras zit op de teflonlaag’ van de minister-president, anderen vonden dat hij ‘in de touwen hing’. Allemaal onzin.

  Het hele debat is door de oppositie zo gespind, dat het allemaal leek te draaien om ‘de geloofwaardigheid van Rutte’. En de media gingen daar vol in mee. Het is ook zo aantrekkelijk om voor die makkelijke weg te kiezen. Want dat Pinokkio-verhaal is natuurlijk te mooi om te laten liggen.

  Het is een feit dat Rutte zijn woord heeft gebroken, dat gaf hij dan ook ruiterlijk toe. Leidt dit tot onoverkomelijke schade voor zijn persoon? Nee, nooit. Onderzoek in 2012 van onder meer de Universiteit van Amsterdam wees al uit dat 85 procent van de Nederlanders weinig of geen vertrouwen heeft in politici. Dat is net zo weinig als in een autoverkoper.

  Voor Geert Wilders was een verhoging van de AOW-leeftijd breekpunt voor de verkiezingen van 2010. Kort na de verkiezingen liet hij het punt vallen als dit hem toegang had gegeven tot een kabinet met VVD en CDA. Is Wilders een Pinokkio? Of is dit spel allemaal onderdeel van de politiek?

  Als Rutte en zijn VVD-collega’s in het kabinet beslissingen moeten nemen waar zij niet achter staan, dan wijten zij dit normaal gesproken aan het ‘Nederlandse systeem’. Ofwel: ïk wil die maatregel eigenlijk niet nemen. Maar ja, we zitten in een coalitie, dus het is geven en nemen.’

  De reden dat Rutte zichtbaar ongemakkelijk stond te debatteren over Griekenland, is omdat hij deze beslissing nu eens niet kon toeschrijven aan afspraken die tot stand zijn gekomen na een partijtje kwartetten met de PvdA. Dit is een Europese aangelegenheid en Rutte moest volledig met zijn billen bloot.

  Daar ligt dan ook de crux voor Rutte en zijn VVD. Deze situatie toont nog maar weer eens aan hoe ambivalent de houding van de VVD is ten aanzien van Europa. In woord regeert het conservatisme, in beleid wint het liberalisme. Al is dat laatste vooral gedreven door de wens dat de interne Europese markt niet verstoord raakt.

  Het Griekenland-debat toont in breder perspectief aan dat de VVD worstelt met zijn eigen identiteit. Want is de partij nu liberaal of conservatief als het gaat om zaken als Europa, drugs, hypotheekrente-aftrek, privacy of immigratievraagstukken?

  Het antwoord op zulke vragen laat de VVD normaal gesproken vooral afhangen van tegenkrachten in het politieke spectrum. Nu echter was daar geen ruimte voor. Feitelijk heeft onze ‘teflonpremier’ in die zin verantwoordelijkheid genomen, of je het nu eens bent met zijn beslissing of niet. En dat was ook precies hoe hij het verwoordde. Spreekt hij eens de waarheid, is het weer niet goed.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook