Rollercoaster

  3
  179

  Leestijd: 2 minuten.

  Is met het aftreden van de Britse ministers David Davis en Boris Johnson de Brexit nu van tafel?  EU-president Donald Tusk verzuchtte dat wel: “Is met het vertrek van de ‘Brexeteers’ nu ook de Brexit van de baan? ” Dat blijft voorlopig voor hem wishful thinking, maar onmogelijk is het niet. De chaos in de Britse regering is compleet.

  Premier Theresa May zwichtte voor de economische druk, een keiharde Brexit zou teveel banen kosten en de Britse economie jaren achterop werpen. Dus maar een beetje inbinden.

  Nee, riepen de hardliners binnen de Conservatives, we willen helemaal los van Europa en zo moet het ook worden. Aanvankelijk lieten ze zich inpakken in een sessie op buitenhuis Chequers, maar een paar dagen later ruiken de hardliners hun kans. De strijd om de macht bij de Conservatives is nu echt uitgebroken. De blonde warrige haardos, ex- journalist, ex-burgemeester en nu ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson ruikt zijn kans. Hij had altijd al een oogje op Downing Street 10, een plek die zijn klasgenoot van Eton , David Cameron, wel bereikte.

  May wankelt nu dusdanig dat ze makkelijk onderuit is te halen. Dat is dan wel alleen mogelijk met voldoende steun van de Conservatives, Boris moet tenminste 48 medestanders voor een harde Brexit krijgen om binnen de partij een stemming op gang te krijgen voor een nieuwe leider.

  Mogelijk houdt May het zelf ook voor gezien en in dat geval komen er nieuwe verkiezingen. Het is de vraag wie die nog in wil met een hard line, oppositieleider Jeremy Corbyn in elk geval niet. Hij ruikt verkiezingswinst als hij omschakelt naar het ‘remainer’- kamp. Immers, de meeste Britten is nu wel duidelijk dat ze met een economische zelfmoordactie bezig zijn. Een nieuwe referendum zou dan ook een overduidelijk blijven in de EU opleveren.

  Maar een nieuw referendum lijkt op dit moment uitgesloten. Beslist is beslist. Johnson speelt nu hoog spel, krijgt hij niet voldoende steun verdwijnt hij tussen de coulissen en wordt de Brexit een steeds minder uitgemaakte zaak.

  De Britten weten niet welke kant het de komende dagen uit gaat, de Europese Unie weet ook niet waar ze mee heeft te rekenen. Kortom, in een paar dagen tijd kan het weer alle kanten uit. En terwijl de kikkers in de Europese kruiwagen alle kanten uitspringen, komt Donald Trump deze week naar de NAVO-top om Europa even op haar verantwoordelijkheden te wijzen.

  To be or not to be op het defensievlak is toch een zaak van Europa’s eigen portemonnee. En de Britten hebben nu net de beste militaire organisatie en willen weg. Shakespeare had er zeker een klucht van kunnen maken als hij feeling voor dat genre had gehad. Als Trump woensdag in Brussel landt begrijpt hij er waarschijnlijk helemaal niets van als ze hem proberen uit te leggen wat er allemaal aan de hand is. And this time he is not to blame. Something is rotten in the state of Albion.

  3 REACTIES

  1. Het is allemaal wel heel erg spannend. Welke grote ego zal voor welke grote ego dienen te buigen. Uiteraard in landsbelang en wel op een betrouwbare en integere manier. Want dat weet ik wel: als er een beroep is waar alles integriteit,betrouwbaarheid en deskundigheid draait dat is het wel het beroep van politicus/politica. Wie er ook wint, ten koste van wat en de gevolgen die dat met zich mee brengt, ik ben altijd voor de gekozen winnaar. Ik ben ook helemaaZo ben ik nu helemaal voor l weg van Trump, zoals ik ook helemaal weg was van Obama. Ik ben geen VVD fan, maar als zijnde de grootste partij ben ik helemaal voor. Ik ben tegenstander van een vrouw als burgemeester, maar nu Femke onze burgemeester wordt ben ik helemaal voor een vrouw als burgemeester. Zo ben ik nu helemaal voor May en wie weet straks helemaal voor Johnson. Dat komt dat ik democraat ben in hart en nieren en volg graag hem of haat die democratisch gekozen is om het volk te leiden naar groene weiden.

  2. Misschien zou Brexit van tafel zijn als de Britten kunnen bedingen dat de EG onder Britse leiding moet en niet een Duits- Frans onderonsje. Tot nog toe is het Nederland ook niet gelukt meer zeggenschap te krijgen in de Europese unie.

   • @Bert van der Meer,
    Daarin heb je gelijk. De Duits-Franse as is een veel te bepalende factor binnen de EU. Bovendien willen de Britten geen ‘ever closer union’. Dat het die kant op gaat bewijst wel weer de uitspraken van Draghi. Die wil een europese depositogarantie niet gefinancierd door banken maar door Euro-landen. (Link 1) En zo worden we steeds meer een politieke unie in gerommeld waarbij we straks, via een Europees Monetair Fonds garant staan voor de (oninbare) schulden van banken en landen van heel Europa.
    De VVD en het CDA doen vrolijk mee, die hebben al bij het kruisje getekend bij het ESM, dat straks het EMF wordt, om behalve voor landen nu ook als ‘achtervang’ voor Europese banken te dienen.
    Daar staan we als Nederlandse belastingbetaler dus nu zo’n beetje garant voor. (Link 2)
    Voor het met schulden beladen Frankrijk, Italië en Spanje en hun (probleem) banken is dat ideaal.
    Maar Groot Brittannië wil dat allemaal niet. Wel een E.E.G. Alleen de ouderwetse gezamenlijke handel en markt, maar politiek soeverein. Dat laatste verdwijnt gaande weg en wordt beetje bij beetje – ever closer – overgeheveld naar de unie.
    Dus dan moet je er wel uit. Want dit is pas het begin, van een vervlechting die Macron – en de zuidelijke lidstaten – zo graag wil. Uiteindelijk uitmondend in een politieke transferunie waar de schulden door iedereen gedekt worden en de Duits-Franse as bepaald wat er met ons belastinggeld gedaan kan worden.
    En dat gaat straks vele malen meer kosten – zeker bij een volgende crisis – dan nu die hele Brexit kost. Ik denk dat de Britse belastingbetaler straks heel blij is dat ze net op tijd voor een Brexit gekozen heeft. Dat het chaotisch verloopt, wel dat is nu eenmaal politiek. Dat is in de EU – zie het gedoe rondom de immigratie politiek – eerder gewoonte dan een bijzonderheid. Daar mogen we de Britten niet op aankijken.
    https://www.nu.nl/economie/5355038/ecb-president-draghi-pleit-europees-depositogarantiestelsel.html
    https://www.telegraaf.nl/financieel/2238306/noodfonds-esm-inzetbaar-bij-probleembanken

  Comments are closed.