Roomser dan de Paus?

  0
  768

  Het is weer zover, als het op de buikriem aanhalen aankomt doet Brussel niet mee. Nu is er weer een relletje rond het aanvullend pensioen van zo’n duizend voormalige Europarlementariërs.

  Er is veel te weinig geld in kas voor die pensioenen omdat de premies niet hoog genoeg zijn. Onder normale omstandigheden worden de pensioenen dan gekort. Maar natuurlijk niet in Brussel. De ontbrekende 270 miljoen wordt even uit de lopende begroting gehaald, Europees belastinggeld dus.

  De pensioenregeling is ruim, in een paar jaar tijd worden flinke bedragen bijeen gespaard wat dus eigenlijk niet kan. Hetzelfde geldt voor gewone werknemers van de Europese Commissie, de Raad en andere organen. Hun pensioenen komen ook voor een groot deel uit de lopende begroting, dat is nu eenmaal het systeem.

  Maar bij Europarlementariërs gaat het om een aanvulling op pensioen dat men al in eigen land heeft opgebouwd, Europarlementariër is immers geen baan voor het leven.

  Volgens Nieuwsuur hebben Nederlandse Europarlementariërs in 1999 en in 2005 nogmaals afgesproken dat ze niet langer gebruik zouden maken van de aanvullende regeling. Toch blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur dat oud-Europarlementariërs Ria Oomen-Ruijten (CDA) en Hans Blokland (ChristenUnie) wel pensioen ontvangen. Volgens beide zijn ze wel gestopt met premie betalen na het ondertekenen van de gedragscode, maar hielden ze recht op uitkering van wat ze al wel hadden ingelegd. De VVD-er Jan Mulder heeft zijn aanvullend pensioen wel opgezegd en verzocht om premierestitutie.

  Opmerkelijk is ook dat de EU-pensioenen beginnen uit te keren bij 63 jaar. Immers, in de zuidelijke landen is men gewend veel eerder met pensioen te gaan en daar zal vermoedelijk niemand hebben bedankt voor het extraatje. Grazie, gracias enzovoort.

  Dat het Europarlement Roomser dan de Paus hoort te zijn als het gaat om ethische principes, zeker in tijden dat in de hele EU zware bezuinigingen zijn doorgevoerd en dat het continent zuchtte onder de zwaarste crisis ooit. Ook wordt in veel lidstaten de pensioenleeftijd fors verhoogd.

  Het Europarlement had toch al een bedenkelijke naam als het ging om de riante emolumenten in relatie tot de prestaties.  Dit helpt niet om burgers die denken dat Brussel één graaiende kliek is, van die gedachte af te helpen.