SP in vrije val, FvD naar 6 zetels bij Ipsos

  2
  1033

  Leestijd: 2 minuten.

  Enkele opmerkelijke uitslagen in de nieuwe peiling van Ipsos: de SP is in een vrije val beland. De partij van Emile Roemer staat op een schamele 7 zetels in deze meting. Het Forum voor Democratie van Thierry Baudet groeit naar 6 virtuele zetels.

  Dit schrijft Ipsos over de peiling:

  “Aan de start van deze week vingen nieuwe onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aan. Uit de Politieke Barometer van deze week verwachten de meeste kiezers dat deze partijen er wel uit gaan komen en daarmee een volgend kabinet kunnen vormen. Echter nog niet alle kiezers zijn er gerust op dat een kabinet tussen deze partijen goed is voor Nederland.

  Slechts 35% van de Nederlanders geeft aan tevreden te zijn als er een kabinet komt tussen deze partijen. Daarnaast kan een derde dat (nog) niet beoordelen en is nog eens een derde ontevreden met een dergelijk kabinet.

  Daarnaast denkt een kwart dat een kabinet tussen deze partijen plannen zal uitvoeren die voor hen persoonlijk belangrijk zijn. 3 op de 10 kiezers denken dat dat niet het geval zal zijn en nog eens een derde reageert afwachtend.

  Van de onderhandelende partijen wijken D66-kiezers sterk af van VVD-, CDA- en ChristenUnie-kiezers in hun verwachtingen. Waar een ruime meerderheid van de VVD-, CDA- en ChristenUnie-kiezers tevreden zal zijn met deze coalitie, denkt een minderheid van de D66-kiezers daar hetzelfde over. Ook zijn D66-kiezers pessimistischer over de plannen waarmee dat kabinet gaat komen.

  Met deze nieuwe onderhandelingsronde kwam er ook een nieuwe informateur, Gerrit Zalm. Wanneer we voorleggen of de nieuwe informateur vooral haast moet maken of de tijd mag nemen om de partijen op alle vlakken te laten samenkomen, kiezen verreweg de meeste Nederlanders voor het laatste. De helft gunt Zalm liever de tijd, terwijl 22% vindt dat de tijd dringt en hij vooral zo snel mogelijk een nieuw kabinet moet smeden. 14% vindt dat hij deze onderhandelingen beter kan afbreken en nog eens 15% heeft geen mening.

  Verder zien we in de politieke voorkeur geen significante verschuivingen ten opzichte van twee weken geleden. Vergelijken we de huidige stand met de uitslag van de laatste verkiezingen dan valt op dat de SP op fors verlies staat. Zij heeft de helft van haar steun verloren in de 14 weken sinds de Tweede Kamerverkiezingen. Opvallend is ook de groei die het Forum voor Democratie doormaakt. De partij van Baudet komt deze week op zes zetels, vier meer dan bij de Tweede Kamerverkiezingen.”

  2 REACTIES

  1. Ik vind het jammer dat mensen dit forum gebruiken om reclame te maken voor de partij waarvan zij lid zijn. PETRA geeft haar mening over háár partij. Dat mag! Ik zou het echter zéér op prijs stellen als zij niet alléén kritiek levert op overige partijen, maar ook over de minpunten van haar partij. Beken gewoon kleur…..Geef óók aan waar ze gewoon fout gaan… Help gewoon mee aan detotstandkoming van een partij die verantwoordelijkheid wil nemen…. De SP woont in een pubtentje op de camping.

  2. Als ik het me goed herinner peilt Ipsos steevast laag voor de SP. Maar dat kunnen we niet meer zien.

   Het zou goed zijn als in het overzicht de vorige peiling van de laatst toegevoegde peiler ook te zien was. Dat plaatst de nieuwste peiling namelijk beter in perspectief. Je ziet dan niet alleen hoe deze nieuwste peiling zich verhoudt tot de peilingen van andere peilers, maar ook de de vorige peiling van deze peiler zelf.

   We zagen datzelfde effect bij de peilingen in de UK. Het leek net alsof de peilingen alle kanten opschoten. Maar het simpele feit was dat er grote verschillen waren tussen de peilers. Elke peiler liet op zichzelf een redelijk duidelijke trend zien: geleidelijk aan meer steun voor Labour.
   Maar er waren dus wel verschillen tussen de peilers. Omdat de peilingen in chronologische volgende stonden genoteerd, stonden de diverse peilers door elkaar heen. Daardoor leek het alsof de kiezers zwalkten.

   Zo kunnen peilingensites zoals Frontbencher bijdragen aan het beeld dat de kiezers veel wispelturiger zijn dan dat ze feitelijk zijn. Ik hoop dat dat niet de bedoeling is.

  Comments are closed.