Toch nog een beetje spanning Duitse verkiezingen

  6
  374

  Leestijd: 2 minuten.

  Met de duidelijke zege van bondskanselier Merkel in het debat met haar socialistische rivaal Martin Schulz is de spanning nog niet helemaal uit de lucht. Want met wie gaat Merkel haar vierde termijn in?

  De dociele en volgzame houding van Schulz tijdens het debat (het werd geen harde confrontatie maar een ‘Meinungsaustausch’ onder vrienden) suggereert dat hij in feite niet meer deed dan voorsorteren voor vice-kanselier, de SPD weer als bijwagen voor de oppermachtige CDU/CSU.

  Blijkens de peilingen gaat het ook die kant uit, zowel de CDU van Merkel als de SPD krijgen klappen. De CDU een beetje, de SPD wat meer, maar lang niet zo veel als de PvdA bij ons. Het leger ‘blue collars’ is in Duitsland nu eenmaal groter en die kiezers lopen niet naast hun schoenen, ze werken hard, verdienen goed, maar beseffen dat ze arbeiders in loondienst zijn. Daarmee is de binding aan een traditioneel socialistische partij hechter dan bij ons, waar velen denken zich aan het tijdperk van de afhankelijkheid ontworsteld te hebben.

  Dat CDU/CSU de grootste wordt en de SPD tweede is nu wel duidelijk, maar wel met minder stemmen. De Groenen komen ook in de Bondsdag, de liberale FDP keert waarschijnlijk terug en ook de extreem-rechtse Alternative für Deutschland (AfD) komen voor het eerst op het pluche. Twee jaar geleden stond de AfD nog op 15%, maar interne twisten en een algemene terugtocht van extreem-rechts in Europa hebben veel glans weggenomen. Vanavond hebben de kleinere partijen de gelegenheid hun visie te geven, vermoedelijk met voldoende gevolg.

  Kortom, de politieke versnippering die bij ons is opgetreden komt ook in Duitsland, zij het in mindere mate. De score van de AfD zal de indicatie zijn van de onvrede die heerst in de Duitse maatschappij, de score van de liberale FDP is een indicatie voor het ‘ieder voor zich’- principe, waarbij Duitsland niet meer bereid is de portemonnee te trekken voor zwakke eurolanden die een potje maken van hun begroting en vervolgens de hand ophouden in Brussel.

  CDU/CSU, SPD en Groenen staan allemaal voor een breder en meer geïntegreerd Europa, de FDP en de AfD dus niet. Ook al kan de huidige coalitie van CDU/CSU en SPD worden verlengd, het herstel van FDP en de opkomst van AfD maakt toch dat er ruimte komt voor reserve vanuit Berlijn, de EU kan er niet langer op rekenen dat betaalmeester Duitsland altijd even de portemonnee trekt om problemen op te lossen.

  6 REACTIES

  1. Afd extreemrechts noemen is niks anders dan laster. Een grotere EU gelijktrekken met ‘meer Europa’ is ook zeer incorrect.

   • Extreem rechts of gewoon rechts, oordeel zelf a.h.v. enkele uitspraken van prominente AFD-ers:
    * Aan de Zuid-Duitse grens mag op vluchtelingen worden geschoten, niet op kinderen, wel op vrouwen.
    * Het holocaust-monument is een monument van schande: “Wij Duitsers, dus ons volk, zijn het enige volk ter wereld dat een monument van schande in het hart van zijn hoofdstad heeft geplant.”
    * Criminele buitenlanders het land uit, ook als ze daardoor statenloos worden.
    * Een algemeen hoofddoekverbod in de publieke sector.
    * Grenzen sluiten om ongecontroleerde massa-immigratie tegen te gaan en zorgen dat 200.000 mensen per jaar meer uit Duitsland vertrekken dan er binnenkomen (“Minuszuwanderung”).

   • Extreem rechts of gewoon rechts? Oordeel zelf a.h.v. uitspraken van prominente leden van AFD:

    * Het holocaust monument wordt als een monument van de schande gezien: “Wij Duitsers zijn het enige volk ter wereld dat een monument van schande midden in z’n hoofdstad heeft geplant”.
    * Aan de Zuid-Duitse grens mag op vluchtelingen worden geschoten, niet op kinderen, wel op vrouwen.
    * Criminele buitenlanders het land uit, ook als ze daardoor stateloos worden.
    * Een algemeen hoofddoekverbod in de publieke sector.
    * Grenzen sluiten om ongecontroleerde massa-immigratie tegen te gaan en zorgen dat 200.000 mensen per jaar meer uit Duitsland vertrekken dan er binnenkomen (“Minuszuwanderung”).

    • * Criminele buitenlanders het land uit, ook als ze daardoor stateloos worden.
     * Een algemeen hoofddoekverbod in de publieke sector.
     * Grenzen sluiten om ongecontroleerde massa-immigratie tegen te gaan
     dat zijn meningen die in brede kring leven – om dat “extreem” te noemen . . .
     is toch wel . . . een beetje . . . extreem

     • Niet slechts een beetje extreem! Je negeert dat monument (het wordt gevoeld als een ontkenning van de holocaust), dat schieten op onschuldige mensen en dat principe van Minuszuwanderung (waarvoor ook al jaren gevestigde mensen weg worden gestuurd).

      • @HaSt
       Je hebt me wel wat aan het denken gezet. Je vindt drie van mijn opmerkingen niet zo extreem, misschien wel begrijpelijk of zelfs raadzaam. Begrijpelijk kan ik me voorstellen, maar het zit anders als je die punten serieuzer beschouwt.
       * Voor criminelen, ook buitenlandse, hebben we het strafrecht. Ik zou een buitenlander niet willen wegsturen zonder straf. En wegsturen kan wat mij betreft een onderdeel zijn van de straf, of zelfs de hele straf zijn, maar dan wel na vervolging. Ik heb geen idee hoe zwaar je stateloos worden moet zien, dus op welk strafniveau. Het lijkt me heel erg en een soort levenslang. De AFD bedoelt dat niet zo genuanceerd en dan is het m.i. extreem.
       * Ik zie niet waar een hoofddoekverbod toe dient. Bij een boerka kan ik me nog iets voorstellen van veiligheid door herkenbaarheid. Maar als je toch van de hoofddoekjes afwilt, kan dat voor mij alleen als je het formuleert in termen van religieuze uitingen. En dat is een politieke discussie die dan ook zou moeten gaan over keppeltjes, kruisjes, lange rokken tot ver over de knie, kleding van sommige R.K.-religieuzen. AFD bedoelt alleen hoofddoekjes en dat is m.i. dan extreem.
       * Als je grenzensluiting wilt, moet je het ook goed doen, zodat niemand er ongecontroleerd in of uit kan. Ik ben daar natuurlijk niet voor, uit principe maar ook uit praktische overwegingen. Want dat werkt alleen als je een soort tankgracht om je land aanlegt, met prikkeldraad of zoiets, intensieve bewaking (elektronisch of met drones bijvoorbeeld, of met veel mensen en honden), etc. En dat doet mij teveel denken aan de afsluiting van verschillende landen, nu nog steeds, maar vooral in een nog niet eens zo ver verleden in bijvoorbeeld Oost Europa. Ik woonde ooit dicht bij de Duitse grens, toen die nog bewaakt werd met hier en daar een slagboom. Niets was gemakkelijker dan de grens op een andere, minder officiële plek over te steken. Maar toen was het spel.

       Dat veel andere Duitsers deze punten van AFD ook vinden vraag ik me af, maar vind ik geen argument. Voor mij blijft het extreem.

  Comments are closed.