Touwtrekken met vaderschapsverlof

  0
  141

  Leestijd: 1 minuten.

  “Elkaar iets gunnen”. Dat hoorden we vaak toen het kabinet van VVD en PvdA vier jaar geleden van start ging. Maar na vier jaar regeren, en een forse afstraffing door de kiezers, is de sfeer heel anders. Het demissionaire kabinet lijkt nu af te gaan op een vechtscheiding. VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Lodewijk Asscher zijn hard bezig elkaar het leven zuur te maken.

  Asscher, nog altijd vicepremier schopte dinsdag de VVD tegen de schenen door vierkant achter een staking van leerkrachten te gaan staan. Hij pleitte voor extra geld voor salaris van leraren en dat desnoods als demissionair kabinet beschikbaar te stellen op Prinsjesdag. Anders zouden de leerkrachten van de basisscholen niet volgend jaar een loonsverhoging krijgen, maar op zijn vroegst in 2019.

  “Over het graf heen regeren,” noemde een geïrriteerde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dat toen. Woensdag wilde Mark Rutte er niet op ingaan. Maar donderdag sloeg de VVD terug.

  Lodewijk Asscher heeft als minister van Sociale Zaken gewerkt aan een wetsvoorstel dat uitbreiding van vaderschapsverlof mogelijk maakt. Dat wetsvoorstel stond op de agenda van de Tweede Kamer voor donderdagavond, maar dat werd er donderdagmiddag op het laatste moment vanaf gehaald. De geplande invoeringsdatum van 1 januari 2019 zal daardoor niet gehaald worden, tot verdriet van Lodewijk Asscher.

  De vier partijen die samen onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet haalden het van de agenda. Het vaderschapsverlof moet geregeld worden in een nieuw regeerakkoord en werd daarmee in feite “controversieel” verklaard. Dat gebeurde eerder ook al, maar de Kamer besloot eerder dat het niet langer controversieel was toen GroenLinks afhaakte bij het motorblok Van VVD, CDA en D66.

  De VVD zal er niet rouwig om zijn dat uitbreiding van het vaderschapsverlof op de lange baan is geschoven. De liberalen vinden dat jonge vaders maar gewoon vrij moeten nemen als ze voor hun kind willen zorgen. D66, CDA en ChristenUnie denken daar heel anders over, dus het is de vraag wat de VVD aan deze partijen wil gunnen tijdens de onderhandelingen.

  D66-leider Pechtold vindt dat Lodewijk Asscher zichzelf buitenspel heeft gezet bij het vaderschapsverlof door diens weigering om deel te nemen aan de onderhandelingen. Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) herinnerde eraan dat de onderhandelaars Pechtold en Rutte een verbinding bepleiten tussen links en rechts. “Dat is overduidelijk een prioriteit voor de onderhandelaars,” schamperde zij.