Waarom zijn lokale partijen zo populair?

  1
  633

  Leestijd: 2 minuten.

  Gemeenteraadsverkiezingen worden gezien als een graadmeter voor de landelijke politiek, maar in hoeverre dat terecht is, is zeer de vraag. Uit een onderzoek van I&O Research van deze week blijkt dat de te verwachten uitkomst van de komende verkiezingen nauwelijks spoort met de zetelverdeling in de Tweede Kamer. De grote winnaars op 21 maart worden de lokale partijen. 33 procent van de kiezers, dus één op de drie, zal dan naar verwachting op een plaatselijke lijst stemmen. Vier jaar terug was dat nog 28 procent. Tweede wordt het CDA, landelijk de derde partij, met 11 procent van de stemmen. En op drie komt de VVD, in de Kamer veruit de grootste, met 10 procent. Beide partijen verliezen ten opzichte van 2014, en dat geldt ook voor veel andere ‘gevestigde’ partijen.

  Veel kiezers die een stem willen uitbrengen op een lokale lijst doen dat omdat de partij waarop ze eigenlijk hadden willen stemmen niet meedoet in hun gemeente, zegt I&O Research. Hoewel geen enkele partij in alle gemeenten verkiesbaar is, gaat het toch vooral om partijen als de PVV, 50PLUS en Forum voor Democratie. Zij doen maar in enkele tientallen gemeenten mee. Op FvD kan zelfs maar in één gemeente worden gestemd: Amsterdam.

  De aanhangers van deze partijen moeten dus elders terecht. Dat ze kiezen voor een van de lokale lijsten betekent dat ze die blijkbaar als het beste alternatief zien voor de PVV etc. Natuurlijk zijn er lokale partijen die vooral gericht zijn op plaatselijke thema’s: moet er in deze gemeente een rondweg komen, is er behoefte aan een nieuwe parkeergarage, zijn de gemeentelijke heffingen niet te hoog? Maar lokale partijen ontstaan ook vaak uit een afkeer van de landelijke politiek, van de ‘hoge heren in Den Haag’ die lak hebben aan ‘de gewone mensen’ en er alleen maar op uit zijn om hun zakken te vullen en elkaar de baantjes toe te schuiven. Dergelijke populistische overwegingen drijven heel wat kiezers in de armen van een plaatselijke politieke groepering.

  Dat de lokale partijen steeds populairder worden, betekent dus in feite dat het populisme terrein wint. De overwinningen van al die lijsten Burgerbelangen, Gemeentebelangen en hoe ze verder mogen heten, kunnen politici als Geert Wilders en Thierry Baudet straks als een positief signaal begroeten, ook al hebben ze er zelf niet direct profijt van. Bovendien zorgt de toename van lokale partijen voor verdere versnippering van het politieke landschap, waardoor het efficiënt besturen van de gemeenten nog moeilijker wordt. Het gevolg zal zijn: nóg meer ontevredenheid en nóg meer populisme.

  De volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats in 2022. Hoeveel kiezers zullen dan voor een plaatselijke partij stemmen? 40 procent? De helft?

  1 REACTIE

  1. Waarom zijn lokale partijen zo populair?
   Zou dat komen, omdat ze “een stukje minder”
   corrupt zijn dan de landelijke politieke partijen?
   Misschien een vraag? Voor vele burgers echt best
   wel duidelijk. En nu niet verkondigen dat de bood-
   schap uit Den Haag Vandaag niet goed begrepen is.
   Want dat is lariekoek. Nederlanders zijn niet dom!!
   Bert.

  Comments are closed.