We blijven Calvinisten (soms niets op tegen)

  5
  321

  Leestijd: 1 minuten.

  Omroep BNNVARA zendt de documentaire Jesse over Groen Links-leider Jesse Klaver toch niet uit. Er was kritiek op de film omdat maker Joey Boink  voor GroenLinks werkte tijdens de afgelopen verkiezingscampagne.

  Een aantal politici spraken dan ook over ‘gratis reclame’  voor Klaver, met publiek geld betaald. Onder andere PVV-kamerlid Fleur Agema en Thierry Baudet van het Forum voor Democratie  vonden dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) blijk gaf van een gebrek aan objectiviteit.

  Hier is blijkbaar een gevoelige snaar geraakt. “BNNVARA en de NPO kunnen niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over onze journalistieke onafhankelijkheid geen enkele twijfel mag bestaan en daarom is besloten de film niet uit te zenden”, aldus een verklaring van BNNVARA.

  Boink was tot 1 mei in dienst bij GroenLinks en volgde Klaver tijdens de campagne waarin Klaver door het ‘Klavereffect’ van jong en fris van 4 naar 14 zetels stoomde. Het succes van een opkomende politieke halfgod.

  GroenLinks vindt het ‘jammer’ dat de film nu niet wordt uitgezonden, temeer daar iedereen nieuwsgierig was geworden na alle commotie.

  Maar ja, journalistieke onafhankelijkheid is een kostbaar goed dat nauwlettend moet worden bewaakt en gekoesterd. En bovendien, Baudet gaat al lekker in de peilingen, dit akkefietje kan hem alleen nog maar verder opstuwen ten koste van de rest. Dat Baudet meelift op hetzelfde jonge frisogende imago laten we even terzijde.

  Nederlanders blijven Calvinisten, als je je hoofd boven het maaiveld wilt uitsteken, staan we al gauw klaar met de zeis. En we staan niet alleen, meer dan de helft van de Fransen is al ontevreden met ‘wonderkind’ Emmanuel Macron. In plaats van politieke vernieuwing is die vooral in het nieuws gekomen door rekeningen van tienduizenden euro’s voor make up, visagisten en de kapper. Net op tijd realiseerde hij zich dat het geven van een betaald baantje aan zijn vrouw net een brug te ver zou zijn geweest.

  Kortom, burgers verwachten van politici geen sterrenstatus maar gewoon dat ze hun werk doen en daar is niets mis mee. Je boodschap verkondigen kan in ‘Zendtijd voor politieke partijen’ waarbij allen aan de beurt komen en een eerlijke kans krijgen hun boodschap aan de man te brengen. En jawel, mét belastinggeld.

  5 REACTIES

  1. Helemaal met jullie eens. Ik weet nog dat Emile Roemer door een team van ‘gasten’ werd gevierendeeld in verkiezingstijd. Niet heel toevallig bij de VARA, de partij die er is om de PvdA te ondersteunen.
   WNL is er om het verhaal van de VVD te vertellen. De EO voor de christelijke partijen.

  2. In mijn ogen echt helemaal fout van BNNVARA om te zwichten voor politieke druk.
   Andries Knevel maakte bijvoorbeeld een serie over de geschiedenis van de EO. Natuurlijk is zijn verhaal gekleurd, want hij was en is daar deel van. Die betrokkenheid maakt het juist interessant. We kunnen als kijker zelf wel filteren.
   We hebben in Nederland juist een publieke omroep om meerdere verhalen aan bod te laten komen. Nu lijkt de conclusie dat alleen rechtse verhalen verteld mogen worden. Anders worden de rattenvangers van rechts boos. Onder het mom van democratie willen ze gewoon zelf de baas worden. Echt te gek voor woorden dat BNNVARA daar voor zwicht.

   • Mee eens. Maar het gaat nog verder. De publieke omroepen zijn er juist om het eigen geluid en beeld te laten horen en zien. De VARA liet ooit regelmatig, eind van de dag?, de Internationale horen. Daar had niemand moeite mee, al zorgden velen dat niet te hoeven horen. De kerkelijke omroepen presenteerden complete kerkdiensten en als je dat niet wilde keek of luisterde je gewoon niet. Heel simpel, al was er toen geen alternatief in de vorm van 50 andere zenders. Tegen dergelijke uitingen was geen verzet, omdat de omroepen niets anders deden dan waarvoor ze waren opgericht. En precies dat doet de VARA nu ook. Als elke omroep neutraal moet blijven, kunnen we ze net zo goed opheffen. Wie zond het interview met Wilders uit? Precies, de rechtse omroep WNL en zo hoort het ook. Eigenlijk is het vreemd, dat de VARA nu vraagtekens zet bij haar eigen recht van bestaan en de ruimte die dat biedt.
    Volgens deze redenering kun je wel bezwaar maken tegen de docu over Wouter Bos door NPO, jaren geleden. Maar vreemd genoeg werd er toen niet veel lawaai gemaakt, laat staan dat de uitzending werd geschrapt.

  3. Tja, als Links boven het maaiveld komt, schreeuwen we alles bij elkaar. Over een lange documentaire rond Geert Wilders hoor je niemand. Hoezo de media zijn links?

   • En wat dacht je van Rutte in Zomergasten, vorig seizoen? En Wilders in zin aandoenlijke katten-item, een paar weken geleden bij Jinek? En trouwens ook Wouter Bos een langere tijd geleden? Allemaal zonder commentaar van politieke tegenstanders. Maar Klaver doet er blijkbaar toe en creëert daarom verzet. Ik beschouw dat als een blijk van erkenning als politieke factor. Ik heb de indruk, dat hij met de aanloop naar een uitzending al meer publiciteit heeft gegenereerd dan al die andere docu’s samen.

  Comments are closed.