Wie stopt Draghi?

  5
  267

  Leestijd: 2 minuten.

  Wat de Bundesbank niet voor elkaar kreeg moet het Duitse Constitutioneel Hof nu wel gaan klaarspelen, de Europese Centrale Bank duidelijk maken dat de geldpersen nu wel lang genoeg hebben gedraaid.

  In 2012 zei ECB-president Mario Draghi de euro te zullen verdedigen “whatever it takes’, sinds 2015 heeft de ECB voor ruim 2000 miljard obligaties van banken opgekocht om extra liquiditeit te verschaffen. De rente daalde tot vrijwel nul en inmiddels is het doel ook bereikt, de economie begint behoorlijk aan te trekken.

  Waar burgers en bedrijfsleven super goedkoop lenen, zijn spaarders, gepensioneerden en pensioenopbouwers de dupe, er is nauwelijks nog opbrengst. De overvloed van vrijwel gratis geld bergt ook het zaad in zich voor een nieuwe bubbel. Kortom, er komen ongewenste neveneffecten.

  De Duitse centrale bank, ooit de hoeder van de staalharde D-mark luidt al langer de noodklok, het ECB-beleid is dan wel leuk voor de armlastige zuidelijke eurolanden die onbeperkt flappen kunnen tappen, de noordelijke beginnen onderhand te lijden onder het snorren van de geldpersen, zij hebben baat bij herstel van normale monetaire omstandigheden. En wie betaalt de rekening als de bulk aan opgekochte obligaties weer moet worden afgebouwd?

  Maar ja, de noordelijken hebben het niet alleen voor het zeggen in de board van de ECB, Nederland staat in feite dicht bij de Bundesbank. Die krijgt nu hulp van het Duitse hoogste gerechtshof, dat betwijfelt of de ECB niet is doorgeschoten en zich wel houdt aan haar mandaat dat verbiedt om staten monetaire financiering te bieden. Via een omweg gebeurt dat namelijk wel.

  De vraag is nu doorgeschoven naar het Europese Hof, dat gaat zich er nu over buigen, maar dat kan wel even duren. Voor ECB-president Draghi betekent het wel dat hij nu de hete adem van de rechters in zijn nek heeft. Maar de Amerikaanse centrale bank gaat de rente toch al langzaam verhogen omdat de kredietcrisis nu eindelijk overwonnen is. Die zit in hetzelfde schuitje en heeft de balans met 4000 miljard dollar opgepompt om de economie te stimuleren.

  Het is dan ook niet meer dan logisch dat de ECB het pad van verminderen van de steun aan de economie en het langzaam leeg laten lopen van de opgepompte balans gaat volgen. Daarmee lopen de rechters achter de feiten aan. Maar ook dat langzaam afbouwen van de enorme balansen van Federal Reserve en ECB is een nog nooit vertoond fenomeen, net als de kredietcrisis die in 2007 begon.

  De economie vertoont nu een opgaande lijn, het zou zo maar kunnen dat het afbouwen nog in volle gang is als de volgende neergaande golf zich al weer aandient. De crisis die in 2007 begon werpt daarmee nog een schaduw vooruit die we nog decennia zullen merken. De uitkomst van dit proces is de komende jaren in de grote lijnen belangrijker dan wat de formatie uiteindelijk oplevert.

  5 REACTIES

  1. Goed artikel en goede reacties,
   Bekijk deze link eens: https://langleveeuropa.nl/2014/09/nu-is-het-bewezen-goldman-sachs-regeert-de-wereld/
   Al in 2012 waarschuwde Tweede Kamerlid Harry van Bommel tijdens een lezing over het gevaar van een Europese bank waarbij wij zo goed als al onze zeggenschap zouden verliezen. Ik was erbij toen een PvdA’er in de zaal zei dat het zo goed was dat er één toezicht zou komen op de banken. Van Bommel sneerde toen: ‘Het lukte de Nederlandse bank al niet om toezicht te houden op het bankwezen in Nederland, absurd idee te denken dat het een Europese bank wel lukt om vele honderden banken in de gaten te houden.’
   Draghi werkte bij Goldman & Sachs. Liefhebbers van geld ten koste van landen en burgers. Bepaald geen lieverdjes daar.
   In 2016 organiseerde Tweede Kamerlid Arnold Merkies een avond in Den Haag over dit bijdrukken van geld door de Europese bank. Interessante sprekers, o.a. hoogleraren; econoom van de Rabobank; vertegenwoordiger van Ons Geld. Prof. Kleinknecht bevond zich onder de toeschouwers en leverde ook belangwekkende commentaren.
   De avond was georganiseerd door de SP maar ik sprak in het publiek met mensen van D66, GL, etc. De eindconclusie van de avond leidde dat de hele opleving van de economie schijn is; dat mensen zich weer in de schulden storten door het kopen van te duur geworden huizen en dat we weer afstevenen op de volgende bubbel.
   De avond zou twee uur duren maar het publiek bleef bijna drie uur geboeid zitten luisteren. Iedereen mocht vragen stellen en kreeg (zo mogelijk) antwoord.
   Geen woord in de pers. Jammer toch. De waarschuwing komt dan straks voor vele huizenkopers weer te laat…

  2. Ik ben bang dat het echte beleid simpelweg zoveel mogelijk schulden van landen opkopen is waardoor a – inderdaad via een omweg monetaire financieering plaatsvindt van de zuidelijke eurolanden en (nog veel belangrijker voor deze zuidelijke staten en de EU) b – via deze omweg tevens al een vorm van eurobonds ingevoerd wordt immers, we staan met zijn allen garant voor de ECB schulden!
   Linksom of rechtsom, legaal danwel via zogenaamde legale omwegen, moet en zal men een federaal europa stichten.
   Natuurlijk is het wel erg handig dat binnen de ECB de noorderlijke eurolanden in de minderheid zijn. Kunnen die centrale bankiers en de politieke regeringeringen lekker brullen dat ze het er niet mee eens zijn, ondertussen gebeurt het wel en wassen deze (voornamelijk) uit heren bestaande groep hun handen in onschuld tegenover hun bevolkingen, die zonder enige politieke inspraak, willens en wetens het machtige federale europa met zijn eurobonds ingemoffeld worden.
   Wat dat betreft is de democratie al een stille dood gestorven.
   We zijn onze souvereiniteit via slinkse wegen veel meer verloren dan we beseffen. De knappe bollen in onze regeringen moeten dit toch echt wel geweten hebben.
   Gemakshalve wordt het een weeffoutje in de oprichting van de euro genoemd. Nou, dan ben je of dom bezig geweest of juist heel geniaal (maar volstekt oneerlijk).
   Het verbaasd me ook niet dat laatst geen (meerderheids) steun te vinden was in de tweede kamer naar een parlementair onderzoek naar de invoering van de euro. Blijkbaar moeten Duitse rechters onze Nederlandse hoop zijn om nog enigzins controle uit te kunnen oefenen over ons eigen geld en de souvereiniteit daarover.
   Anders doen – met medewerking van onze eigen regeringen – andere machten (staten binnen de EU, de EU en de ECB) dat wel voor Nederland.
   We zullen niet verbaasd moeten zijn als ons geld verdwijnt naar andere belangen dan die van Nederland en haar bevolking, die ongevraagd straks garant mogen staan voor de hele Federatie van Europese Staten.
   Het duiveltje Draghi is al goed op weg…
   De ECB balans is al even met 2000 miljard opgepomt.
   In feite, hoewel niet officieel, zijn dat al een soort eurobonds. Nog even een paar duizend miljard meer op die balans en zie, de Nederlandse politiek ziet ineens geen andere uitweg meer dan eurobonds te accepteren.
   Arm Nederland…
   Wingewest Nederland..
   Viva la France, Italie, Spanje, Portugal, Griekenland etc, etc…
   Nu nog even een gemeenschappelijke euro-pensioenpot (bestaande uit 60 tot 80 % Nederlands gespaard geld) en de solidairiteit in Federatie van Europese Staten is (sociaal gezien) even mooi geregeld.
   Dat een kleine minderheid daar niet mee eens is (de Nederlanders) ach.. die zijn maar 5% van de europese stemmen.
   Dat is – dan pas natuurlijk – pas echte europese democratie!
   Officeel is een regering en de rechtspraak er om haar bevolking te beschermen… Wij Nederlanders mogen nu nog hopen op Duitse rechters. Als dat bastion valt, is er geen bescherming meer tegen een federale transfeurunie voor ons arme Nederlanders…
   De politieke elite vindt dat vast niet erg…
   Er zijn vast genoeg mooie politieke baantjes te vinden bij die machtige toekomstige politieke federatie…
   En inplaats dat je 17 miljoen mensen dient.. dien je wellicht wel 500 miljoen mensen.
   Ja, dat is, politiek gezien, zeker vooruitgang…
   Viva le Europe!

  3. Net als Bert geloof ik niet dat de verbeterende economie in SOMMIGE EU landen iets te maken heeft met het QE beleid van de ECB. Waarschijnlijk is het tegendeel eerder het geval. De “crisis” ontstond in 2007 – het is verdorie nu al 10 jaar later! Misschien was het voor de zuidelijke landen zo slecht nog niet, maar voor de noordelijke landen was het heel slecht. Het kan haast niet anders of de volgende jaren zal de rente stijgen. Hoe gaat dat uitwerken op de hypotheekmarkt? Hoeveel mensen zullen in de toekomst steeds meer moeite krijgen om hun hypotheek te betalen? Het Draghi experiment zullen we nog lang last van hebben.

  4. Goed artikel, Rob.
   Denkt Draghi, net zo arrogant als onze vriend
   Juncker, nu echt dat hij via zijn monetaire beleid
   de economische groei in Europa heeft veroorzaakt?
   Net zoals onze regering in Den Haag dat beweert
   door hun beleid. Laat me toch niet lachen!!
   Supergoedkoop lenen klinkt wel leuk, maar waar-
   om is het dan voor het MKB zo moeilijk om leningen
   te krijgen. Juist ja, omdat banken bij zo’n lage uit-
   leenrente weinig risico’s willen lopen.
   Ach ja, en dan die arme spaarders. Met bijna 0%
   rente ook nog even uitgeknepen worden door onze
   eigen overheid, met belasting op een fictief rende-
   ment, wat al in jaren!!! niet meer wordt behaald.
   En dan de gepensioneerden die door idiote rekenrente
   al jaren geen indexering van hun pensioen krijgen.
   Meneer Draghi, je wordt bedankt!! Wanneer rot je
   eindelijk eens op. En alsjeblieft, dan een opvolger
   uit Noord-Europa, die niet de Noordelijke belangen
   verkwanselt, om de Zuid-Europese landen lekker
   goedkoop te laten lenen, om zo hun economische
   mismanagement te financieren. Bah.
   Fijn dat het Duits Constitioneel Hof nu een vuist
   gaat maken. Ik hoop op volledige steun van onze
   Nederlandsche Bank. Dit moet afgelopen zijn.
   Bert.

   • Helaas beste Bert, de Nederlandse Bank vertegenwoordigd slechts amper 5% van de europese bevolking. En kwa stemrecht binnen de ECB wordt zij immer overtroefd door de zuidelijke staten.
    Zo is het systeem opgetuigd. Het euro-systeem. De Nederlandese Bank kan het wel steunen, maar heeft weinig macht meer….
    Daar hebben de (onze) pro-euro politici wel voor gezorgd.
    Alleen Duitsland kan daar werkelijk nog iets aan doen. Nederland niet meer… Tenzij de Nederlanders massaal stemmen op partijen die het systeem willen veranderen.
    Dat is (helaas) ondertussen nog de enige andere weg die open staat. Alle andere (democratische) wegen zijn reeds (vakkundig) dichtgetimmerd.

  Comments are closed.