Niet inhalig, maar naïef

  1
  367

  Leestijd: 1 minuten.

  Wat een opluchting. Annie Schreijer-Pierik, wie kent haar niet, blijft lid van het CDA in het Europarlement. De gedachte te breken met de partij en dan toch gewoon door te gaan als europarlementariër binnen de EVP-fractie heeft deze week door haar hoofd gespeeld, vertrouwde ze dagblad Tubantia toe.

  Er was dan ook heel wat aan de hand. Schreijer-Pierik was het gedoe helemaal zat. Het ging om bonnetjes die ze uit pure woede heeft weggegooid. De partij wil dat ze verantwoording aflegt over de 4300 euro die ze per maand ontvangt, niet als salaris, maar als onkostenvergoeding.

  Onzin vond de 64-jarige Schreijer-Pierik. De regels van het Europees Parlement schrijven helemaal niet voor dat ze daarover verantwoording aflegt, en haar CDA is strenger in de leer dan PVV, VVD en SGP.

  Schreijer-Pierik kwam als varkensboerin uit Hengevelde in 1998 in de Tweede Kamer. Daar maakte zij zich sterk voor de boeren, die horendol werden van alle regeltjes die op hen afkwamen, en voor het regionaal-economisch beleid in Oost-Nederland. Dat maakte haar populair in de eigen regio, Overijssel. In 2014 werd ze met meer dan 113.000 voorkeurstemmen gekozen in het Europees Parlement. “Dan heb ik, geloof ik, wel recht op die zetel,” vindt Schreijer-Pierik, kennelijk als rechtvaardiging om uit het CDA te stappen.

  Maar zover kwam het dus niet. Arco Hofland, de burgemeester van Rijssen-Holten, wierp zich op als bemiddelaar. Het CDA en Schreijer-Pierik stelden een gezamenlijke verklaring op. Annie Schreijer-Pierik laat voortaan haar onkosten controleren door een accountant.

  Gelukkig maar. Het hele gedoe leek vooral ten koste te gaan van de populariteit van Schreijer-Pierik. Ze kreeg de wind van voren op sociale media en in ingezonden stukken in de regionale krant. “Of ik dat onderschat heb? Ik ben misschien wat naïef geweest. Die mensen hebben gelijk, wij politici moeten open zijn over dit soort vergoedingen.”

  Schreijer-Pierik is dus niet inhalig maar naïef. Niet verwonderlijk, ze heeft slechts twaalf jaar in de Kamer gezeten en slechts drie jaar in het Europees Parlement. Een mens is nooit te oud om te leren.

  1 REACTIE

  1. De EU vraagt inderdaad nauwelijks om verantwoording en controleert maar weinig. Zo kan het gebeuren dat de Europarlementariërs op vrijdag inschrijven bij een vergadering te zijn terwijl de rolkoffers al in de gang staan om naar huis te gaan. let wel: vóór de vergadering. Het kwam jaren geleden al uit. Een van de fraudeurs was bijv. Hedy d’Ancona, van de PvdA. Gevolgen? Met pek en veren de deur uit? Nee hoor. Ze werd zelfs op de Nederlandse TV als deskundige voor van alles en nog wat gevraagd.
   In het groot gebeurt het ook. Oneigenlijke subsidies, vergoedingen, ingehuurde familieleden enz.
   Dan is het des te wranger dat hier in Nederland een bijstandsmoeder die uit pure armoede wat bijwerkt als schoonmaakster en dan onverbiddelijk aan de schandpaal wordt genageld. Terwijl je van een bijstandsuitkering je kind nog geen uitrusting kunt geven voor een sportclub o.i.d. Ik ben tegen fraude, ook zeker als iemand een uitkering heeft. Maar waarom staan we frauderen met enorme bedragen toe in de EU? Het tast de geloofwaardigheid van de EU enorm aan!

  Comments are closed.