Struisvogelpolitiek

  3
  268

  Leestijd: 1 minuten.

  De gemiddelde Franse fabrieksarbeider heeft nog weinig gemerkt van de nieuwe economische aanpak van president Emmanuel Macron. Die is vooral bezig geweest met zijn gezicht te laten zien op het wereldtoneel, gesprekjes met Merkel en Poetin, ‘quatorze juillet’ vieren met eregast Donald Trump, een feestje op het paleis van zonnekoning Lodewijk de veertiende in Versailles en ga zo maar door.

  Niet dat Macron niet doortastend is. Een ruzie met een vervelende generaal werd opgelost door die generaal te ontslaan. Pierre de Villiers wilde geen verdere bezuinigingen op het Franse leger voor zijn rekening nemen. Nog verder terugschroeven zou het leger ongeloofwaardig maken. Diezelfde vermaledijde Trump wil juist dat Europa militair zijn eigen broek ophoudt en niet langer op Amerikaanse zak teert. Daar hoort een prijskaartje bij. De Villiers zou in het openbaar hebben gezegd ‘ik laat me niet naaien’ wat betreft de door Macron opgedrongen bezuinigingen.

  Toen was de beer los, de botsing van twee grote ego’s  moest wel resulteren in het verlies van de laagste in rang, de president is nou eenmaal de baas over de generaal. Macron koos voor de ‘Belgische oplossing’.  Als het prijspeil van het gemiddelde pakket voor de gezinsconsumptie oploopt omdat de aardappelen duurder worden, haal je gewoon de aardappelen uit dat pakket. Niets aan de hand, het prijspeil stijgt niet meer en de lonen hoeven niet omhoog.

  De Villiers is nu vervangen door generaal François Lecointre, een opperbevelhebber die wel begrijpt aan welke kant zijn boterham is gesmeerd. Misschien een ideetje voor andere Europese politici die een begroting sluitend moeten krijgen. Het vervelende is alleen dat dit neerkomt op pure struisvogelpolitiek, probleem weggestopt onder het zand, maar het is er helaas nog wel. Europa ontkomt niet aan grotere inspanningen om de eigen defensie op orde te krijgen. Zeker nu de Britten, die met één voet in de VS en de andere in Europa stonden, de teen die op het continent staat, dreigen terug te trekken.

  3 REACTIES

  1. Beste Anne Lise,
   Eens met jouw reactie. Met Macron en Merkel zal het in de
   EU nooit beter worden, verwacht ik. Op naar de Nexit. Ik zal
   zeker voorstemmen. Geen eurofielen meer en geen Brussel.
   Wat moet dat heerlijk zijn. Nederland voor Nederlanders.
   Bert

   • Veel succes Anne Lise & Bert!
    Maar dat gaat echt niet lukken hoor!
    Er is intussen wel voor gezorgd, dat de Nederlandse burger niets, maar dan ook helemaal niets heeft in te brengen op dit terrein.

  2. De hele EU is een zandkasteel waar waar machtsdenken en het recht van de sterkste geldt.
   De Brexit is het resultaat, nu nog een Nexit.
   Inderdaad dat zou ons land veel geld gaan kosten, maar als we dat wegstrepen tegen de huidige afdrachten valt dat wellicht te behappen.
   Misschien ligt er een kans als we de krachten bundelen met de noordelijke landen ?

  Comments are closed.