Duitse kiezers zetten rem op meer Europa

  17
  423

  Leestijd: 2 minuten.

  Tsja, het Duitse politieke landschap begint al aardig op het Nederlandse te lijken. En dan hebben onze oosterburen nog wel een kiesdrempel. De CDU/CSU van Merkel kreeg zoals verwacht een klap, een verlies van 9%, maar blijft met 33% de grootste. De SPD verloor 5% en komt op 20,5%, daar zou de PvdA graag een punt aan hebben gezogen.

  En toch trekt Martin Schulz de conclusie, hij wil met de SPD in de oppositie. Mutti Merkel kan haar laatste en vierde termijn verder regeren, maar heeft twee andere partijen nodig om een meerderheid te vormen. De liberale FDP haalde opnieuw de kiesdrempel en zit weer in de Bondsdag. Ook de Groenen zijn binnen, beide partijen kunnen Merkel aan een meerderheid helpen, al zal het niet makkelijk zijn een gemene deler te vinden. Die Linke hebben het ook ‘geschafft’ maar lijken buiten de regeringsboot te vallen.

  Het meest opmerkelijke nieuws van de Duitse verkiezingen was echter dat ditmaal de rechts-populistische AfD de kiesdrempel wel haalde en met 12,6% meteen de derde partij van het land is. De Duitsers hebben nu hun eigen Wilders, een mooie graadmeter om de onderbuikgevoelens in de samenleving vast te leggen, maar voor het vormen van politieke meerderheden weinig zinvol.

  Het is niettemin een belangrijk signaal dat grote groepen burgers zich niet gehoord en buitengesloten voelen, niet meedelen in de economische opleving, steeds meer allochtone buren krijgen en het gevoel hebben door de globalisering en ‘Europa’ onder het tapijt te worden geschoffeld. Dat signaal mag niet worden veronachtzaamd, ook al blaat Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker vrolijk door over meer ‘Brussel’,  iedereen aan de euro en ga zo maar door.

  Misschien is dat de belangrijkste boodschap van de Duitse verkiezingen. Merkel mag door, zij het met een kras over de neus. De rekening voor het ruimhartige vluchtelingenbeleid is toch gepresenteerd. Merkel zal heel goed begrijpen dat deze verkiezingsuitslag veel onvrede, achterdocht en wantrouwen inhoudt.

  Ze blijft echter in het zadel en blijft ook ‘baas’  van Europa met deze gegevens in haar achterhoofd. Dat betekent dat Duitsland de komende jaren uiterst behoedzaam zal blijven wat betreft experimenten over ‘meer’ Europa, het binnenhalen van zwakke partners in de eurozone en  het toelaten van nog meer vluchtelingen.

  Merkel zal ook beseffen dat ze over haar hoogtepunt heen is en als ze nog een beetje leuk in de geschiedenisboekjes wil komen, zal ze het enige moeten koesteren wat haar groot heeft gemaakt, dé stabiele factor vormen waarop de EU kan blijven drijven.

  17 REACTIES

  1. @Ronaldo
   Je hebt gelijk, dank voor de aanvulling. Maar laten we de winst voor AfD dan slechts opvatten als een belangrijk signaal, waar beslist wat aan gedaan moet worden. Die buitengesloten Duitsers weten misschien niet, dat hoop ik van harte, waar ze nog méér op gestemd hebben dan alleen op een partij die tegen de gevestigde orde en EU is. Ruim 80 jaar geleden hebben ze al eens zoiets meegemaakt: iemand die ze gouden bergen beloofde en er vervolgens de grootste puinhoop ooit in de wereldgeschiedenis van heeft gemaakt. De AfD bestrijd je niet door ze te geven wat ze willen, maar door volgelingen te laten zien waar ze werkelijk voor staan. Gelukkig doen ze daar zelf driftig aan mee en worden de eerste scheurtjes al zichtbaar.

    • @ Petra,
     Ik las net in Elsevier dat de hedendaagse Duitse grondwet nazistische partijen verbiedt. Derhalve is er nu grondwettelijk een waarborg ingebouwd dat een Hitler of een partij die zijn gedachtegoed aanhangt niet democratisch in de Bondsdag kan komen.
     De AFD is dus schijnbaar – vanuit streng Duitse grondwettelijke rechtsprincipes – geen nazi-partij, anders was er zeker wel een rechtszaak tegen haar aangespannen. Ik begrijp Piet zijn achtergrond en daarmee zijn stelligheid maar ik vind deze gerechtelijke waarborg om het nazi-verleden nooit meer toe te staan, geruststellend genoeg om vertrouwen te houden in het zelfreinigende vermogen van de Duitse democratie.

     • Om te zien hoe stiekem partijen hun (politiek fascistische???) gedachtegoed toch distribueren, zie mijn bijdrage hieronder op 26 september.

      Grondwettelijke drempels zijn heel goed, maar beslist geen garantie dat er geen dingen worden gesuggereerd die velen niet willen. Hoe bedenk je het: mensen, ook vrouwen, bij de grens afschieten, omdat ze gewoon een beter leven willen. Dat gebeurde in de DDR, waar Gauland trouwens vandaan komt. Gauland was zelfs ooit zelf vluchteling. Hij zal nog steeds blij zijn, dat hij bij de grens met West Duitsland welkom was en niet werd afgeschoten.

      • Heel Afrika wil een beter leven Piet. Omdat hun regeringen corrupt zijn, er (religieuze/stammen) oorlogen zijn en omdat ze geen geboorteberking hebben (vaak ook vanuit die zelfde religie). Afrika hoeft niet arm te zijn, maar door cultuur en incompetentie en die ongebreidelde bevolkingsexplosie is er geen kruid tegen gewassen.
       Als grenswachten niet mogen schieten, spoelen ze de grenzen over. Dat doen grenswachten in Korea, het oude Oost-Duitsland, Amerika, etc. etc. ook, als je hun bevelen niet opvolgt. Zijn al die landen dan ook fascistisch? Afrika is 3x groter dan Europa. Tegen 2050 is de bevolking van 1 miljard naar 4 miljard geëxplodeerd!
       Straks komen 3 miljard naar Europa…
       En dan, stoppen ze met 4 tot 7 kinderen maken als ze hier zijn, of exploderen ze verder in Europa?
       Krijgen we dan hun religieuze/stammen oorlogen ook hier?
       No way… Ze mogen niet illegaal binnen stromen, grensbewaking moet (onder voorwaarden) kunnen schieten, anders zijn we allemaal verloren!

      • @ Ronaldo
       We hadden het over de fascistische intenties van AfD en nu licht je er één punt uit, namelijk de immigratie. Ik vind de wens om een beter leven te hebben en dat elders te zoeken, zoals ik zelf ook eigenlijk wel wil, geen misdaad en daarom geen reden voor welke straf dan ook en zeker geen reden om de doodstraf te geven. Als ontvangend land moet je dat netjes en binnen je juridische systeem regelen, zoals we dat met onze eigen zwaarste misdadigers, moordenaars bijv., ook doen.
       Daarom: “… grensbewaking moet (onder voorwaarden) kunnen schieten” Daar ben ik het dan heel erg met je over oneens. Dat zou m.i. in plaats van het door jou veronderstelde einde van Europa, het einde van onze beschaving zijn. Geen van beide wens ik, maar voor het eerste ben ik niet bang. We hebben ook echte stormen doorstaan.

       Over al het andere gedachtegoed van AfD zijn ook dergelijke nuancerende opmerkingen te maken. Maar het complete pakket en de maatschappij- en mensvisie die daaruit spreekt, kan ik alleen maar fascistisch noemen en zou ieder weldenkend mens moeten afkeuren. Het gekke is, dat de meeste mensen dat ook wel doen, maar het dan vooral over de vorm hebben, het onfatsoen dat wordt gehanteerd. Voor de inhoud wordt dan begrip opgebracht of in principoe mee ingestemd. Kiujk, en dat vind ik nu heel gevaarlijk en al een flink stuk een spiegelglibberig hellend vlak op.

   • “Een partij die tegen de gevestigde orde is”, dat is een zware aantijging Piet. Daar geloof ik toch niets van. Tegen meer EU, ok… Maar dat zijn wel meer partijen.
    En is de AFD een nazi partij?
    Als dat waar is is dat zeer ernstig. Als het niet waar is echter is die bewering of suggestie alweer een zware beschuldiging en dat is ook ernstig. Ik besef dat je ongerust bent, maar je beweert nog al wat…

    • Met gevestigde orde bedoel ik de politieke orde, de establishment als je wilt. Verder verbaast je reactie me, want in verreweg de meeste media wordt niets anders geschreven. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar het kan je niet verrassen, toch?

     Overigens ontpopte Petry zich gisteren als een serieuzer rechtse politicus. Wat mij betreft krijgt ze voorlopig het voordeel van de twijfel. Maar daarmee is de resterende AfD weer een klein beetje radicaler geworden; een verdere uittocht van gematigde politici zal dit nog versterken.
     Ik zie parallellen met PVV en FvD, behalve dat nazisme dan natuurlijk.

     • Ik dacht dat je bedoelde tegen de ordening van democratie. AFD doet gewoon mee met die democratie, dus is derhalve een democratische partij en wil zich vestigen in die gevestigde orde.
      Natuurlijk, zoals alle partijen, heeft ze een eigen – in dit geval nationalistisch – programma waarin zij duidelijk kiest voor de Duitse identiteit, geen migratie – zeker niet uit moslimlanden – om hun eigen cultuur te behouden en tegen soevereiniteitsoverdracht aan Europa (een Duitse PVV dus). Ik begrijp uit de berichtgeving – maar die is nogal ‘gekleurd’ afhankelijk van je politieke standpunt (die Linke noemt ze gewoon nazi’s bij voorbeeld) veel weerstand enerzijds, anderzijds trekt de AFD veel conservatieve stemmers aan. Neo-nazi’s zien de partij wel zitten, logisch ze is het meest rechts in het politieke spectrum, maar dat is een kleine groep. Zo zag ik een interview gisteren een CDU-politicus die de beschuldigen dat de AFD een nazi, dan wel een fascistische partij zou zijn grote onzin vond, een gevaarlijke polarisering.
      Hij herinnerde zich Duitsland uit de jaren 20, 30 en waarschuwde dat door de polarisering toendertijd knokploegen, van zowel links als rechts, de maatschappij onveilig maakten.
      Hij uitte zijn bezorgdheid hierover tegenover de Nederlandse journalist refererend aan het feit dat Duitsers politiek (bij polarisering) veel geweldadiger is dan de Nederlandse, en dat trof mij. Hij noemde de aanslagen van uiterst rechts op assielzoekerscentra en de gruwelijke veldslag laatst in Hamburg door uiterst links.
      Ik weet nog niet wat ik moet denken, dus ik kijk het aan en houd mij voorlopig bij de mening van deze CDU’er. In een ander interview zag ik hoe gewone Duitsers die de welkomstpolitiek van Merkel zat waren en nu AFD-posters ophingen in een wijk door omstanders als vuile nazi’s uitgescholden werden, terwijl ze altijd SPD of CDU stemmers geweest waren en niets van het nazisme moesten hebben.
      Het schept een nare argressieve demoniserende situatie.
      Daarom ben ik voorlopig heel voorzichtig een mening te vormen, zeker ook als ik (gekleurde) kranten lees.
      Wellicht verbaast jou dat, jij hebt al duidelijk een mening, maar ik nog niet. Ik denk ook dat ik ook nog andere media lees en zie dan jij. Ik wacht dus af, tot ik een goede mening kan vormen.

      • @Ronaldo
       Misschien wil ik de term “nazi’s” wel laten vallen. Dat was tenslotte iets van 80 jaar geleden. Groepen die zich nog steeds nazi voelen, leven tenslotte vaak ook tientallen jaren in het verleden. Maar heel sterk afkeurenswaardig vind ik AfD zeker wel, en de term fascistisch, in de politieke betekenis, komt in de buurt. Zie een paar uitspraken:

       * Het holocaust monument wordt als een monument van de schande gezien: “Wij Duitsers zijn het enige volk ter wereld dat een monument van schande midden in z’n hoofdstad heeft geplant”.

       * Aan de Zuid-Duitse grens mag op vluchtelingen worden geschoten, niet op kinderen, wel op vrouwen.

       * Criminele buitenlanders het land uit, ook als ze daardoor stateloos worden. (na een serieuze rechtszaak met aanklacht en verdediging?)

       * Een algemeen hoofddoekverbod in de publieke sector. (met welk doel en niet voor keppeltjes, kruisjes, davidssterren, religieuze kleding, hoofdtooien van hindoes e.a.?)

       * Grenzen sluiten om ongecontroleerde massa-immigratie tegen te gaan (hoe doe je dat eigenlijk, met een tankgracht om je land???) en zorgen dat 200.000 mensen per jaar meer uit Duitsland vertrekken dan er binnenkomen (“Minuszuwanderung”) (betekent, dat er ook buitenlanders weg moeten die al lang in Duitsland gevestigd zijn).

       * Wehrmacht soldaten zijn eigenlijk helden (verschrikkelijk en zonder commentaar van mij).

       En verder hoef je alleen Gauland maar een tijdje te volgen. Hij wilde bijvoorbeeld een maand geleden de SPD-vicevoorzitter van Turkse afkomst naar Anatolië “afvoeren” (let op de woordkeuze!). Ik heb eerder aangegeven, dat ik in mijn familie met kampverleden voldoende ellende heb meegemaakt door Duitsers die eerder dergelijke taal bezigden. Ik wil er nu helemaal niets goeds over horen. Deze mensen deugen echt niet. Dat geldt overigens waarschijnlijk niet voor het grootste deel van hun meelopers. Die weten niet beter en zien in AfD-kopstukken een soort messias.

       En verder, Ronaldo, lees ik veel en vooral kranten, tijdschriften, artikelen en sites die niet mijn mening ondersteunen. Daar leer ik namelijk iets, van gelijkgestemde informatie leer ik niets. Frontbencher is perfect, politiek tegengestelde meningen die fatsoenlijk, maar wel pittig, worden gebracht. Dat is op andere sites helaas niet zo vanzelfsprekend.

  2. Ik denk dat de mensen en politieke leiders die de opkomst van het AFD en aanverwante partijen in Europa verschrikkelijk vinden zich heel goed moeten bedenken dat het doorduwen van een nog grotere Europese integratie deze politieke krachten alleen maar groter zullen maken.
   Het simpele advies zou zijn: niet doen dus…
   Vooral niet doen…

   • @Ronaldo
    Maar dat zou betekenen, dat AfD werkelijk invloed krijgt, alleen door haar verschrikkelijke standpunten uit te dragen. Dat moeten we 100% voorkomen en ons niet laten chanteren. De AfD mag geen enkele invloed krijgen, nooit, evenmin als het neo-nazisme met al haar verwerpelijke denkbeelden die tot nu alleen maar ellende brachten. En gelukkig is die ontwikkeling vandaag begonnen met het uittreden van Frauke Petry. Wat ze gaat doen is mij onbekend. Dat maakt ook weinig uit, want alleen al afsplitsen is hier een grote stap vooruit voor het constructieve Duitsland. Dat uittreden heeft ze natuurlijk niet gisteravond pas bedacht; dat heeft ze de afgelopen periode zorgvuldig voorbereid. Op die manier kon ze in de Bondsdag komen en vervolgens haar eigen weg gaan. Wie volgt? En dat doorduwen? Europa ontwikkelt zich gestaag, omdat er politieke leiders worden gekozen die zich daarvoor willen inzetten.

    • @ Piet,
     Dat is nu net mijn punt beste Piet. Dat laatste willen wellicht veel Duitsers niet. Als je het daarop laat aankomen, kiezen ze volgens jouw analogie politieke leiders die dat willen voorkomen of…
     Bij de volgende verkiezingen: terug zullen draaien…

     • Je redenering klopt helemaal. Maar de Duitse keizers laten nu duidelijk zien dat het grootste deel de EU juist wel wil, net als in NL. De Duitsers die de EU niet willen, hun volste recht om dat niet te willen, zijn met te weinig om dat tegen te houden en dan geldt de democratische regel over de meerderheid. Het werkt gewoon. Nu kunnen ze hun b est gaan doen om op zodanige manier oppositie te bedrijven, dat er bij de volgende verkiezingen anders gekozen wordt.

  3. Ik vind het wel opvallend, dat bij AfD meteen na de verkiezingen al de interne strubbelingen beginnen. Petry stapt uit de partij en blijft haar zetel bezetten. Strubbelingen die je de laatste jaren ook in Nederland hebt kunnen zien bij nieuwkomers als PVV. Ik ben benieuwd of meer Bondsdagleden voor de AfD nu een mogelijkheid zien om zich te “zuiveren” van de uiterst dubieuze uitspraken van anderen, zoals Gauland. Misschien lost het probleem zich voor Duitsland op deze manier vanzelf op, als de fractie van AfD wordt opgesplitst in twee kleinere fracties die elkaar bestrijden. Zoals de PVV en FvD bijvoorbeeld.

  4. Een mooie zin, om in te lijsten: “De Duitsers hebben nu hun eigen Wilders, een mooie graadmeter om de onderbuikgevoelens in de samenleving vast te leggen, maar voor het vormen van politieke meerderheden weinig zinvol.”

   • @ Piet,
    Nog een prachtige zin om in te lijsten:”Het is niettemin een belangrijk signaal dat grote groepen burgers zich niet gehoord en buitengesloten voelen, niet meedelen in de economische opleving… en het (onderbuik) gevoel hebben door verder gaande globalisering en ‘Europa’ onder het tapijt worden geschoffeld.”

  Comments are closed.