Trekt Trump de troefkaart?

  1
  260

  Leestijd: 2 minuten.

  Kan de Amerikaanse president Donald Trump zich nog bevrijden van de luis in zijn pels, speciaal aanklager Robert Mueller? Die onderzoekt de aard van de banden tussen het campagneteam van Trump en de Russische geheime dienst. Mogelijk speelt Trump eind deze week zijn ‘Trump’-kaart, oftewel de troefkaart.

  Het gaat allemaal om een geheim memo dat is opgesteld door de Republikein Devin Nunes, voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Dat memo ligt nog niet op straat, maar Trump wil het eind deze week openbaar maken. De inhoud zou erop neer komen dat het ministerie van Justitie onder valse voorwendselen een medewerker van het campagneteam van Trump afluisterde.

  Volgens de Republikeinen werpt het memo een smet op de onafhankelijkheid van de FBI en het zou ook gevolgen kunnen hebben voor de geloofwaardigheid van speciaal aanklager Mueller. Die wil binnenkort Trump zelf verhoren en die laatste kan dat natuurlijk met goed fatsoen niet afwijzen, maar hij zit er ook niet op te wachten. In juli wilde Trump Mueller al ontslaan, maar een jurist van het Witte Huis vond dat wel erg onverstandig.

  Niettemin zou het Trump goed uitkomen als hij Mueller beentje kan lichten. Volgens de Republikeinen had de FBI de campagnemedewerker nooit mogen afluisteren omdat dit was gebeurd op basis van het Trump-rapport dat (in opdracht van en betaald door de Democraten) was geschreven door de voormalige Britse spion Christopher Steele.

  Die schreef precies wat de Democraten wilden horen, dat er tijdens de campagne voortdurend contact was tussen het team van Trump en de Russen. Ook zouden de Russen beschikken over gevoelige informatie over Trump, waardoor die chanteerbaar zou zijn.

  Volgens het memo zou de FBI niets over het feit hebben gezegd dat werd gehandeld op basis van informatie van Steele toen bij de rechter toestemming werd gevraagd de campagnemedewerker af te luisteren. En daar zou de FBI dus in de fout zijn gegaan.

  Intussen heeft Mueller al vier ex-medewerkers van het team van Trump aangeklaagd en kreeg de ontslagen Nationaal Veiligheidsadviseur Michael Flynn zo ver te bekennen dat er weldegelijk contacten waren geweest met Russische diplomaten.

  Trump moet dan ook heel wat uit de kast halen om de publieke opinie te laten geloven dat er sprake is van een samenzwering tegen hem en zijn familie en dat het onderzoek partijdig is.

  In de marge heeft de strikte polarisatie tussen Republikeinen en Democraten al veel politieke onrust opgeleverd en moest de onderdirecteur van de FBI, Andrew McCabe, al weg omdat de Republikeinen er achter waren dat McCabe’s vrouw in de verkiezingen geld had ontvangen van het Clinton-team.

  Het Rusland-onderzoek is een potentieel mijnenveld voor Trump en zijn (familie)adviseurs en Trump wil niets liever dan een hele berg zand erover. Hij zal de troefkaart wel spelen, maar is dat voldoende?  Eén ding moeten we Trump nageven, ‘never a dull moment’.

   

   

  1 REACTIE

  Comments are closed.