Geld en invloed

  8
  247

  Leestijd: 2 minuten.

  Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil de vaderlandse politiek beschermen tegen buitenlandse inmenging. Niet alleen moeten de inlichtingendiensten achter buitenlandse hackers aan, ook de financiering van Nederlandse politieke partijen vanuit het buitenland moet aan banden worden gelegd.

  Stel je voor, de Russische president Poetin dringt zich via schimmige tussenpersonen met royale giften in bij de partij voor de Dieren of de SP. Of nog alarmerender, geldbeluste VVD-ers worden gelijmd met giften en ook CDA-ers blijken niet geheel bijbelvast. Een enkele D66-er worden ideële vergezichten voorgespiegeld.

  Natuurlijk gaat het niet om rechtstreekse omkoping, maar hoe partijfinanciering en invloed en baantjesjagerij  er uit kunnen zien, weten we maar al te goed uit Amerikaanse ervaring. Daar tellen de budgetten voor de campagnes enorm en wie ruim doneert koopt invloed of op zijn minst een leuke ambassadeurspost.

  Ollongren wil nu ‘ongewenste beïnvloeding van de Nederlandse democratie voorkomen’.  Buitenlandse donaties aan banden leggen kan daarbij helpen. Donaties van in het buitenland verblijvende Nederlanders mogen uiteraard wel. In feite volgt Ollongren daarmee de adviezen van een commissie onder leiding van oud-ChristenUnie-leider Kars Veling. Na de zomer komen er voorstellen.

  De commissie Veling moest bekijken of de Wet Financiering Politieke Partijen uit 2013 nog goed functioneert. Die wet bepaalt dat giften van meer dan 4500 euro openbaar moeten worden gemaakt. Ook staat in de wet dat partijen in de Tweede en Eerste Kamer die tenminste duizend leden hebben die minimaal 12 euro contributie betalen, subsidie krijgen. Hierdoor krijgt de PVV, die geen leden heeft, ook geen subsidie. Maar de PVV ontving de laatste paar jaar wel 130.000 euro van de Amerikaanse conservatieve denktank Horowitz Freedom Center.

  De SP kreeg 26.000 euro van een voormalige SP-wethouder die nu in Bangla Desh woont. Verder zijn er geen buitenlandse giften bekend.

  De onderzoekscommissie vindt het verder eerlijker als niet naar het ledenaantal wordt gekeken maar domweg naar het aantal zetels in Tweede en Eerste Kamer om in aanmerking te komen voor subsidie. Op die manier zou de PVV dus evenredig meeëten uit die ruif.

  Ook vindt de commissie dat de grens voor giften die openbaar moeten worden gemaakt flink omlaag moet van 4500 naar 2500 per donateur.  Allemaal adviezen waar weinig tegen in te brengen is.

  Internet heeft alle grenzen gesloopt, overal in de wereld kunnen mensen ergens anders proberen te manipuleren. Dat is een feit. Of de meldingsgrens nu op 4500 of 2500 euro ligt, is niet zo belangrijk. Met 2000 euro red je de wereld niet. Veel belangrijker is wie er achter de gift zit. Buitenlandse giften aan banden leggen is één ding, maar in het huidige digitale tijdperk zit er zo een Nederlandse tussenpersoon tussen. En dan is het gewoon een Nederlandse donatie.

  Nieuwe wetgeving over buitenlandse donaties aan Nederlandse politieke partijen is leuk, maar uiteindelijk zal Ollongren toch moeten vertrouwen op haar inlichtingendiensten om de totale stroom giften te monitoren. Als dat een beetje goed gebeurt, zullen we eindelijk weten wie er wat centen voor over heeft om de Nederlandse politiek te beïnvloeden.

  Die is dan waarschijnlijk zo ver gefragmenteerd dat het toch weinig zin heeft.

  8 REACTIES

  1. Het lijkt me sowieso fout dat de overheid partijen subsidie geeft. Onze grondwet kent geen partijen. Dat is beïnvloeding van binnenuit. En wat wil Ollongren doen als blijkt dat Poetin (of zijn stroman) geld geeft aan een partij? De partij verbieden? Wat doet mevrouw Ollongren met mensen die “€1000 voor iedere Nederlander” en “geen cent naar de Grieken” roept? Lijkt me ook onoirbare beïnvloeding van het electoraat.

   Kortom: mevrouw Olongren probeert met een wet de uitslag van verkiezingen te beïnvloeden. Een dubieus persoon met een buitenlands paspoort!

   NASCHRIFT REDACTIE: Minister Ollongren heeft ook de Nederlandse nationaliteit.

   • @Eric Holleman
    Die subsidieregeling is heel goed geregeld in Nederland. Er zijn gewoon objectieve regels waaraan een partij moet voldoen en geen daarvan gaat over waardering van de overheid voor zo’n partij. En de overheid stelt verder geen eisen; er is geen invloed van binnenuit. Elke partij is welkom, mits ze voldoet aan die regels. De belangrijkste voorwaarde is het aantal leden, dat een partij heeft en dat is voor bijna geen enkele partij iets om tegen te protesteren. Alleen de PVV heeft daar last van, en zelfs die hoor ik niet protesteren, tenminste niet heel luid.
    Als die subsidies zouden vervallen, zouden alle partijen hun heil bij andere instanties of individuen moeten zoeken. Ben je er zeker van, dat zoiets de Nederlandse politiek zou verbeteren, al die oncontroleerbare invloed? Dan gaat in ieder geval gebeuren waar de PVV steeds zo voor waarschuwt i.v.m. dubbele paspoorten: buitenlandse invloed. Waar komt een belangrijk deel van de PVV-financiering nu vandaan? Precies dat is wat ik bedoel en dat moeten we niet op groter schaal opzoeken.

    • @Piet. Wie is de overheid om van ons geld partijen te subsidieren? Het bevoordeelt de zittende partijen. Het is pervers dat het parlement zijn eigen emolumenten kan vaatstellen. Ik maak me geen geen enkele illusie over de invloed van industrie op parlementariërs, ook met dit subsidiestelsel. Zie hoe na de moord op Pim Fortuyn het beleid van de LPF t.a.v. de starfighters 180% kantelde. Zie het hemeltergend gedraal met schadevergoedingen in Groningen. Als er toch gesubsidieerd moet worden, waarom gebaseerd op kamerzetels? Of leden van een partij? Of de uitslag van Maurice de Hond.
     En nog steeds blijft de vraag: welke invloed is legaal en welke illegaal en wat moet je doen als de invloed illegaal is? Mijn opmerking over het buitenlandse paspoort van Olongren was een plaagstootje. Waarom zouden Nederlanders die in het buitenland wonen wel legaal mogen doneren?

  2. @De auteur,

   Geldt dat ook voor appartementen?
   U weet wel, luxueus in ‘s land topbadplaats gelegen…
   Dat ‘akkefietje’ door Pechtold vergeten…
   Of was dat privé..
   En telt zo’n schenking dan niet mee?
   ‘T was een vriend. Geen vriendendienst en ook geen schenking…
   Ja, ja…
   De politiek kan er wat van.
   Misschien dat minister Ollongren eens daar moet kijken…
   O ja, ‘t is eigen vlees, daarin moet je natuurlijk niet snijden…
   Dat is, zoals een zekere PvdA senator zegt:
   “niet echt handig…”

  Comments are closed.