De grote broek van Poetin

  4
  349

  Leestijd: 2 minuten.

  Op 18 maart kiezen de Russen een nieuwe tsaar  (o pardon, president), de winnaar kunnen we nu al aanwijzen, Vladimir Poetin. Voor zover iemand daar nog aan twijfelde, somde Poetin in zijn jaarlijkse State of the Union alle verworvenheden onder zijn beleid nog eens op, de Russen hebben het beter gekregen.

  En daar blijft het natuurlijk niet bij. De komende zes jaar wordt de armoedegraad nog eens gehalveerd, er komen meer woningen en de pensioenen worden opgetrokken. Voor wie er nooit is geweest, het platte land van Rusland heeft nog steeds derde wereldstatus, al moeten we toegeven dat dankzij het overvloedige gas en de olie er nu nog 20 miljoen Russen zijn die nauwelijks iets hebben tegen 40 miljoen rond de eeuwwisseling.

  Voor het meekijkende buitenland had hij ook nog een boodschap, met de Russische beer is niet te spotten, Rusland loopt technologisch voorop en heeft een nieuw type nucleaire raket ontwikkeld die niet is te onderscheppen en een ‘eindeloos’ bereik heeft.

  De raket is ontwikkeld omdat de Amerikanen niet wilden luisteren en doorgingen met de bouw van een raketschild. Rusland had de VS gewaarschuwd niet door te gaan met antiraketsystemen. “Niemand luisterde toen naar ons, luister nu maar wel,” aldus Poetin.

  Nu is het een feit dat het Amerikaanse raketschild goed lijkt te werken. Daar zit je dan met je kernarsenaal dat zinloos is geworden. Het nucleaire evenwicht is verstoord, Poetin wil daar nu verandering in brengen.

  Poetin liet beelden zien van een nucleair aandrijfsysteem dat laagvliegende kruisraketten (met nucleaire lading) veel meer snelheid en bereik kan geven, waardoor onderscheppende raketten achter het net zouden vissen.

  Het systeem, Zircon genaamd, zou eind vorig jaar zijn getest en worden gemonteerd op twee kruisers, de ‘Admiral Nachimov’ en de ‘Pjotr Veliky’.

  Uiteraard zal Rusland het wapen nooit als eerste inzetten, maar alleen ter verdediging. Het nieuwe wapen moet het nucleaire evenwicht weer terugbrengen als tegenhanger van de ‘verontrustende’ Amerikaanse wapenontwikkeling, zo lichtte Poetin nog eens toe.

  Voer genoeg voor de Amerikaanse inlichtingendiensten om uit te vissen wat er allemaal klopt van Poetins beweringen.

  In de kern hebben we het over een uitermate vast in het zadel zittende en machtsbewuste tsaar die last heeft van het Amerikaanse antiraket-programma en de westerse sancties tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim en het steunen van de rebellen in Oost-Oekraïne.

  Het thuisfront bespelen lukt hem prima, met de rest van de wereld lukt het wat moeilijker. Los van de vraag of Rusland nu beschikt over superwapens waar de Amerikanen geen antwoord op hebben, is de toon duidelijk. Poetin toont zich getergd door de starre houding van het westen en meent voldoende sterk te staan om een grote broek aan te trekken.

  Helaas zet hij zo wel de deur open voor een nieuwe wapenwedloop in een tijd dat de wereld genoeg andere problemen heeft om geld aan uit te geven. Het wantrouwen is gezaaid en we mogen er van uitgaan dat de huidige kou symbool staat voor de verhouding die het westen de komende tijd met Moskou gaat hebben. Voor de NAVO en de regeringen in Europa is het nu toch wel echt duidelijk: defensie is een cruciale post op de begroting geworden.

  4 REACTIES

  1. Ik heb gelukkig geen verstand van wapens, maar weet wel het nodige van technologie. Ik kan me voorstellen, dat je zulke wapens in het geheim ontwikkeld. Dat doet Noord Korea ook, met wat moeite. Maar je zult ze toch bovengronds moeten testen. Als Poetin zijn hondje uitlaat, ergens op een stukje gras bij het Kremlin, zien de Amerikanen dat met hun satellieten. En nu zouden ze niets gemerkt hebben van proeven met die nieuwe wapens? Dat begrijp ik dus niet. Kan iemand me dat uitleggen?

   • In de kranten van vanochtend staat al een antwoord op mijn vraag. Die raket en de wapens bestaan waarschijnlijk niet of in ieder geval niet zoals voorgespiegeld werd. “Nepnieuws” dus en verspreid door Poetin zelf, kun je het duidelijker krijgen??? Daarom reageerde de Amerikanen waarschijnlijk ook zo lauw. Maar het wordt wel waarschijnlijk aangegrepen om de eigen wapenontwikkeling verder uit te bouwen, dat dan weer wel. Kortom, die opmerking van Poetin is geen bijdrage aan de wereldvrede, maar een stimulans voor versnelling van de wapenwedloop. …………….Tenminste, als het allemaal waar is, want “professioneel” nepnieuws is door Trump uitgevonden.

  2. Als het raketschild zo goed werkt, dan zou de USA zich toch niet zo bedreigd voelen door Noord-Korea? Verder: het is allang bekend dat de VS kleine kernwapens ontwikkelt die zo’n klein gebied bestrijken dat ze ingezet kunnen worden op het slagveld…
   Daarmee zetten ze een gevaarlijke nieuwe trend in die de nucleaire drempel verlaagd.
   Dus de stelling dat het de Russen zijn die een wapenwedloop beginnen is m.i. een vreemde bewering. Wie er ooit begonnen is is niet relevant. Er is zelfs geen sprake van opnieuw een wapenwedloop beginnen. Die wapenwedloop is als het weer en de seizoenen, het blijft immer doorgaan…
   Een schuldige aanwijzen is zinloos.
   Het ligt in de aard van de mens zelf zich verder te ontwikkelen en zo is het ook met haar wapensystemen.

  Comments are closed.