De moeder van alle onderhandelingen

  19
  332

  Leestijd: 1 minuten.

  Het zat er aan te komen, aan de geldhonger van de Europese Commissie komt geen einde. Grensbewaking, klimaat, migratie, het zijn allemaal posten die volgens de Commissie de komende jaren fors meer geld gaan kosten.

  Vandaag kwam de Commissie dan ook met een voorstel voor de volgende zeven-jarige begroting vanaf 2021. In deze periode wordt 1100 miljard uitgegeven, ongeveer 1% van wat alle Europeanen met elkaar verdienen. Die 1% moet 1,14% worden, waardoor  de 1100 miljard in 1300 miljard gaat veranderen als niemand op de rem trapt.

  Tegelijk stappen de Britten er uit wat 13 miljard per jaar aan bijdrage scheelt en de rekensom is gauw gemaakt, de overblijvers moeten fors meer gaan dokken. De rekening voor ons land zou op kunnen lopen van zeven naar tien miljard.

  Uiteraard valt deze boodschap niet in goede aarde in de grote nettobetalers als Duitsland en Nederland. De korting op de bijdrage van een miljard die wij momenteel hebben, kan wat de Commissie betreft bij het grofvuil.

  Om de pil te vergulden heeft de Commissie ook iets bedacht, landen die zondigen tegen de Europese gedragsregels en normen, zoals Polen (democratisch gehalte) en Hongarije (omgang met vluchtelingen) zouden moeten worden gestraft door het dichtdraaien van de geldkraan.

  Maar ten eerste levert dat te weinig op om de hele rekening te dekken. Polen ontvangt een dikke 110 miljard, Hongarije 35 miljard. Die bedragen helemaal schrappen lijkt wel erg wild. En ten tweede moet zoiets worden gedaan met unanimiteit en Polen en Hongarije dekken elkaar door dik en dun. Kortom, hier kunnen we niet blind op varen, al is de gedachte om een koppeling aan te brengen tussen EU-subsidies en de norm voor een rechtsstaat, sympathiek.

  Het zal moeten worden gezocht in andere zaken, bezuinigingen elders, verleggen van geldstromen voor landbouw naar klimaatdoelstellingen, geld uit de structuurfondsen voor migrantenopvang. Maar dan nog zal, mede door het vertrek van de Britten, het nauwelijks zijn te voorkomen dat de rekening oploopt.

  Voor de Nederlandse regering zit er niets anders op dan de ‘schade’  zo veel mogelijk te beperken. De komende jaren zullen de geschiedenis in gaan als de ‘moeder van alle onderhandelingen’.

   

  19 REACTIES

  1. Ik zou het kabinet eens een raad willen geven. Er is een gezegde: de betaler bepaalt. Gooi in de EU eens het volgende gegeven. De hoeveelheid stemmen van landen wordt nu bepaald door de grote van de bevolking. Maak daar nu eens de hoogte van de bijdrage per persoon van. Dan krijgt Nederland het stemrecht van 2x Polen.
   Eens zien hoe graag de ontvangende landen een verhoging van budget willen…
   Voor wat hoort wat, zou ik zo zeggen. De Nederlander mag overal het meest voor betalen, wel dan krijgt hij/zij ook het meeste stemrecht!
   Misschien wordt de (+/- 40%) budgetverhoging voor NL dan wat meer acceptabel? Of is dit ineens niet acceptabel voor de ontvangende landen?
   Wel, het is het een of het ander!

   • Ik vind dit een boeiende gedachte. Zouden we dat in Nederland ook niet moeten doen: hoe meer belasting iemand betaalt, hoe meer hij meetelt bij verkiezingen.

    • Zo ging dat vroeger ook, ja. Die is leuk! Toen mochten alleen de beter gesitueerden onder het volk stemmen. Dus dat kan niet…
     Anderzijds: de EU is een beginnende democratie. Zo zijn ‘wij’ tenslotte ook eerst begonnen… Bovendien, dit gaat niet specifiek over mensen (wel getallen), dit gaat om de macht die een groep vertegenwoordigt.
     Veel geld betalen is meer mogen zeggen, da’s handelstechnisch fair. De Unie is geen stemmende federatie. Een politiek geheel of grondgebied. Het is een geopolitiek samenwerkingsverband, dus de situatie is anders. De meeste macht hoort dus – geldelijk in dit geval – bij de ‘sterkste’ schouders te liggen.
     Een intergouvernementeel verhaal.
     Tenzij je federalist bent. Dan denk je anders. Maar dat is een ander (toekomst) verhaal. Het probleem is natuurlijk: de Unie ‘hangt’ nu tussen beide politieke systemen. Een soort politieke gordiaanse knoop vormend.
     Wie o wie, hakt het door midden?
     Of ontwart haar in een bruikbaar verhaal, dat iedereen kan zinnen?

    • Ik ben daar niet op tegen. Vroeger was het ook zo. Daarom betekent ‘census’ zowel belasting als volksraadpleging. Wie betaalt, bepaalt. Het gaat in de politiek voornamelijk over hoe ONS belastinggeld wordt besteed. Maar de huidige tendens is eerder andersom, dus we maken dat niet meer mee. Een belastingontduiker heeft misschien wel meer invloed dan een nauwgezette betaler.

  2. Vinden ze ook nog raar dat steeds meer mensen tegen de EU zijn. Wij hebben geen miljard meer want rutte heeft die al weg gegeven aan de grote bedrijven.

  3. Laten we inderdaad om te beginnen eens op anti-EU partijen stemmen. Slechter dan nu kán het niet worden. En in geval dát…..dan valt dat anti-EU kabinet al snel en kunnen we weer met de EU-fanaten heulen. Maar dan hebben we in ieder geval iets nuttigs geprobeerd. Kijk naar het heden: Rutte is tegen een verhoging van de EU-begroting. Ieder lidstaat moet ermee instemmen. Dus als Nederland niet akkoord gaat, gaat het feest niet door? Let maar op: in Nederland laat hij de Kamer weten resoluut tegen te stemmen en in Brussel is hij weer de ja-knikker. Ze zullen hem er in Brussel wel op wijzen, dat hij rekening moet houden met de toekomst(ige funties binnen de EU….).

  4. Niks vrede op het spel zetten. De EU is hysterisch bezig als het Rusland betreft. Alles wat tegen Rusland grenst, moet bij de EU worden aangesloten. De EEG had nóóit moeten uitgroeien tot EU. Wat hebben wij aan de EU? Onze economie was vele malen groter geweest als we het gelaten hadden bij EEG. Ik weet het wel, Nederland was de grondlegger van de EU, maar Nederland heeft wel meer domme dingen gedaan én beloofd. Het enige juiste wat nu aan de orde is, is een NEXIT en wel zo snel mogelijk, voor uittreden nog verder belemmerd wordt door allerlei Europese wetjes en regels. Na een NEXIT kunnen we weer prima handel drijven met het VK en de Duitsers…..ach…..die schaffen das. De handel tussen Duitsland en Nederland is ruim 157 miljard. De Nederlandse import van Duitsland is 18% (71 mld) en de export naar Duitsland is 24% (97 mld). De Duitsers zijn als de dood dat Nederland met een NEXIT zou dreigen.
   En dan is er nog een belangrijk punt. Als voormalige regeringen zomaar miljarden uit onze pensioenpotten kunnen roven, als de DNB onze pensioenen middels doorgedramde wetgeving aan de ketting kan leggen met een verzonnen rekenrente en EU-dictator Macron ons pensioen – ja,ja, het beste pensioenstelsel ter wereld – wil hervormen, ben ik bang dat de absurd hogere EU-begroting door Nederland stiekum betaald gaat worden uit onze pensioenpotten van 1350 miljard euro. Nederland, let op u saeck!

  5. Ik roep iedereen op om niet op de pro-EU partijen te stemmen. En als die verhoging van onze bijdrage aan de begroting er toch doorgedrukt wordt, roep ik alle Nederlanders op om zich niet meer aan de EU-regels te conformeren.

   We zijn beland in een nieuwe 80-jarige oorlog en daartegen moeten we ons verzetten.

  6. De EU kost ons minder dan het abonnement op een mobieltje. Je moet wel totaal onbenullig zijn om de afweging te maken die Frontbencher hier maakt. 70 Jaar vrede op het spel zetten voor een habbekrats. Echt volledig van de pot gerukt.

   • Wat een onzin. De EU heeft alleen maar geld gekost en Juncker wil afmaken wat Hitler ooit is begonnen.

    • En dan bedoel ik das Viertes Reich.
     Het is bijna 5 mei, Bevrijdingsdag, en dat wil Juncker ongedaan maken. Dat is een keiharde opstand door burgers tegen Brussel waard.

    • Deze regering heeft geen geld over voor de EU, die ons welvaart en vrede brengt. Dat geld is er blijkbaar wel voor buitenlandse aandeelhouders. En weet u wie dat moet betalen? Juist: de woningbouwcorporaties. Wat een onbehoorlijk bestuur hebben we. Rutte voorop.
     Onbegrijpelijk dat D66 deze bedrieger op het pluche houdt.

   • 10 miljard delen door 17 miljoen = 588,- voor de EU straks. De belastingstruc van de VVD, dividend en vennootschaps, ongeveer de helft 294,- Grappig…
    Juncker had het over twee kopjes koffie per dag.
    Overigens: met de E.E.G. hadden we ook al die vrede. Als je ziet hoe de EC politieker wordt en zich steeds meer anti-Russisch opsteld – zie gedoe in burgeroorlog Oekraïne, vraag ik mij af of ‘The peace-keeping’ nog wel opgaat. Nu willen ze – uit naam van oorlog voorkomen – zo snel mogelijk de Balkanlanden inlijven… Een armoedige, corrupte, slechts in naam ‘democratisch’ gewest vol tegenstellingen.
    Tja.
    Ondertussen willen ze de sociale media controleren, op ‘nepnieuws’. Zelf een propaganda fonds opzetten. En als klap op de vuurpijl: deze aankomende begroting (korten op fondsen) inzetten als middel om ‘democratie’ af te dwingen, intern naar soevereine landen. ‘Hun’ democratie… Want er bestaan vele vormen… En wat de preciese ‘democratische waarden zijn’ wel dat staat niet echt in de verdragen, slechts in algemene vage termen.
    De landen die het betreft: Polen en Hongarije hebben als volkeren wel in meerderheid voor deze regeringen gekozen. Toch heet die democratie vanuit EU perspectief ‘niet de onze.’ Vreemd…
    De (on)democratische situatie in de Balkanstaten is vele malen ernstiger. Maar nu heet het ineens geopolitiek. Is het geen (echt) probleem meer. En zijn ze van harte welkom!
    En ja, populisme wordt letterlijk door commisie-leden als vijand genoemd. ‘T is wel je eigen bevolking met hun gekozen democratische partijen die hier worden benoemd. Vijand… dat klinkt me vreemd in de oren. Vredelievend zou ik de dames en heren van de EC daarom echt niet willen noemen. Wellicht dat dat eens zo was, met de E.E.G. Maar sinds de referenda 2005 – waar ze door de Nederlandse en Franse bevolkingen als federatie afgewezen zijn – zijn ‘onze’ Europese machthebbers steeds ‘minder’ aardig… Ook intern.
    En nu willen ze ook dolgraag nog een leger.
    Goedkoop – als de EU je nu ook lijkt – het moet geen duurkoop worden.

  7. Ik weet wel een goede bezuinigingspost voor het kabinet om die 3 miljard extra EU-betaling te dekken. Dividendbelastingafschaffing en vennootschapsbelastingsverlaging schrappen. Houden ze zelfs geld over… Ik neem dat ze deze kostenpost heus wel zagen aankomen! Regeren is vooruit zien en zo helder hoef je nu ook weer niet te kijken om dit te weten…
   Anderzijds: als de EU nu eens de kans kreeg belastingontwijking aan te pakken, dan vult dat meteen haar kas en hoeven ‘wij’ dat niet te betalen! Drie keer raden wie hier ook nu weer dwars ligt…
   Juist: ‘onze’ regering.
   Eigenzinnig zegt Nexit. Ik zeg kabinetexit!

  8. En D66, VVD en CDA maar roepen dat de EU zo goed voor ons is en zoveel oplevert; pure leugens!
   Ik roep iedereen op om voortaan op anti-EU partijen te stemmen. Nexit als het maar even kan.

   • Ik roep op om tegendeel VVD te stemmen, en al haar meestemmende vriendjes in het parlement: dus tegen PVV, FVD, CDA, D66, SGP.

    • @Ludovica,
     De SP is voor EU-samenwerking maar tegen een politieke commissie. Daarin zit een ander soort EU besloten. Zou je daar mee kunnen leven?
     Of vind je dat we federaal moeten worden?
     Ben gewoon nieuwsgierig naar je mening.

  Comments are closed.