2 procent SP-ers wil Rutte

  0
  66

  Leestijd: 1 minuten.

  Twee procent van alle SP-stemmers zegt Rutte te willen als premier. Van alle Nederlandse stemgerechtigden geeft 47 procent de voorkeur aan Rutte. Dit blijkt uit een peiling over stemgedrag uitgevoerd door Maurice de Hond.

  Als de keuze bestaat uit Rutte of Roemer als minister-president, kiezen meer mensen voor de VVD-leider. Van alle mensen die vandaag zouden mogen stemmen, zou 47 procent kiezen voor Rutte en 40 procent voor Roemer. Dit komt omdat alleen de GroenLinks-, SP- en PvdA-stemmers kiezen voor Roemer. Deze groep is kleiner dan de groep die stemt op een van de andere partijen of nog zweeft.

  Een opvallende uitkomst is dat 2 procent van de SP-stemmers Rutte wil als premier en 3 procent het niet weet of zelfs geen voorkeur heeft. Dus ‘slechts’ 95 procent van de SP-ers wil de partijleider ook daadwerkelijk als premier. Bij de VVD is dit 100 procent.

  Hieronder de keus Rutte versus Roemer verdeelt naar partij. Het rest percentage noteren we niet. Dit bestaat uit mensen die geen voorkeur hebben of het niet weten.

  PVV: 47% voor Rutte; 24% Roemer

  VVD: 100% Rutte

  CDA: 78% Rutte; 13% Roemer

  CU: 60% Rutte; 19% Roemer

  D66: 63% Rutte; 22% Roemer

  PvdA: 9% Rutte; 70% Roemer

  SP: 2% Rutte; 95% Roemer

  GL: 28% Rutte; 52% Roemer

  Zwevend: 45% Rutte; 31% Roemer

   

  Lees ook onze analyses van de partijen: SPSGPPVVPartij voor de DierenPvdAGroenLinksD66ChristenUnieCDA en VVD

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Oh Oh Den Haag voor Haagse Varia en Haagse Lol

  Volg Frontbencher.nl op Twitter