2020: een jaar van profileren en balanceren

  13
  508

  Leestijd: 2 minuten.

  Het kerstreces is voorbij, de Tweede Kamer vergadert vandaag voor het eerst in 2020. Dat wordt geen makkelijk jaar voor het kabinet, dat knopen moet doorhakken over onder meer klimaat, stikstof en pensioenen. Bovendien komen aan de politieke horizon de Kamerverkiezingen van maart 2021 steeds duidelijker in beeld. De regeringspartijen zullen daardoor in toenemende mate de behoefte voelen zich te profileren. VVD en CDA zullen hun rechtervleugel willen afdekken, D66 en ChristenUnie gaan waarschijnlijk proberen hun linkse imago wat op te poetsen. Geen van de vier coalitiepartners heeft daarbij veel bewegingsvrijheid, want ze moeten wel bij elkaar in de buurt blijven.

  Maar ook voor de oppositie werpen de verkiezingen hun schaduw vooruit. Dat heeft vermoedelijk niet zoveel consequenties voor partijen als PVV en FvD. Hun koers is een heel andere dan die van het kabinet. Zij zullen nauwelijks de verwachting koesteren dat ze straks in de regering komen, althans niet samen met de huidige ‘kartelpartijen’.

  Ingewikkelder ligt dat voor de wel tot samenwerking bereid zijnde oppositiefracties GroenLinks en de PvdA. Zij willen iets anders dan het beleid van Rutte III. Maar ze kunnen ook weer niet te ver afdwalen van het zittende kabinet, want dan maken ze zich ongeloofwaardig als mogelijke toekomstige coalitiegenoot.

  Zowel GroenLinks als PvdA staat daarbij een periode van moeizaam balanceren te wachten. GroenLinks maakte bij de vorige Kamerverkiezingen een enorme sprong en leek hard op weg de veruit belangrijkste partij op links te worden. Maar inmiddels begint de (virtuele) groei af te nemen en zelfs te stokken, of erger. Volgens de meest recente poll van Maurice de Hond staat de partij van Jesse Klaver 2 op twee zetels verlies.

  De tegenvallende peilingen zouden misschien een ander aanzicht krijgen als GroenLinks voor een radicale koers zou kiezen. Maar gooit het dan niet zijn eigen glazen in voor de komende kabinetsformatie? Klaver lijkt daar in elk geval bevreesd voor. Een tijdje terug kondigde hij het afscheid aan van de ‘scorebordpolitiek’. In de Eerste Kamer, waar het kabinet niet kan regeren zonder oppositiesteun, stemde GroenLinks zonder enige compensatie voor alle begrotingen.

  Om anderzijds te tonen dat hij niet helemaal een doetje is, liet Klaver zijn senatoren wel tegen de Spoedwet stikstof stemmen. Dat die wet niettemin een meerderheid haalde dankzij enkele kleine rechtse oppositiefracties zal wellicht een tegenvaller voor de Jessias hebben betekend.

  Ook de PvdA stemde tegen de Spoedwet stikstof. Die partij stelde zich bovendien nogal agressief op door nadrukkelijk de lerarenstaking te steunen en op hoge toon allerlei eisen te stellen. Partijleider Lodewijk Asscher loopt daarbij wel een risico. Onder zijn leiding is de PvdA fors gestegen in de peilingen. Na de vernietigende verkiezingsnederlaag van 2017 staat ze op een fraaie winst in de polls. Het is misschien zelfs niet helemaal uitgesloten dat ze bij de komende verkiezingen  als grootste eindigt. Het zou een wonderbaarlijke presentatie zijn.

  Maar betekent een grote verkiezingsoverwinning ook automatisch regeringsdeelname? Asscher hoeft maar in de PvdA-geschiedenis te duiken om te beseffen dat het antwoord op die vraag ‘nee’ luidt. De sociaaldemocraten haalden bij verkiezingen in 1971, 1977 en 1982 de meeste zetels van iedereen, maar moesten toch telkens naar de oppositiebankjes afdruipen.

  13 REACTIES

  1. Reken niet op uw overheid als u ze nodig hebt; ze zorgt er zelfs voor dat u extra straf krijgt in het buitenland. “In een snoeihard rapport oordeelde de Nationale Ombudsman begin vorig jaar dat de Nederlandse overheid onzorgvuldig had gehandeld, en bijdroeg aan de veroordeling van Van Laarhoven”.
   https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4987631/johan-van-laarhoven-thailand-drugs-witwassen-coffeeshophouder

   En in dit licht kunt u ook kijken naar de zaak van Julio Poch, waar onze overheid een smerige rol heeft gespeeld maar nu volhoudt dat ze alles “volgens de regels” heeft gedaan.

  2. Dit kabinet heeft volstrekt lak aan de burger; alles wordt bij de lokale overheid zonder enige dekking over de schutting gekieperd.
   https://www.telegraaf.nl/financieel/1844706919/overheid-maakt-vuilnis-flink-duurder

   Dit soort beslissingen worden genomen op ministeries waar ambtenaren volkomen zijn losgezongen van de werkelijkheid en waar de politiek mee instemt zonder enig benul van de effecten voor burgers.
   De beloofde stijging van het besteedbaar inkomen is allang opgesoupeerd door allerlei lastenverhogingen die dit jaar ingaan; de zoveelste leugen van Rutte en co.
   Ik zou het volstrekt begrijpelijk vinden als burgers op elke manier in opstand komen tegen de overheden.

  3. Ik zie het CDA naar links opschuiven ,daar is het al druk en hebben zij niets te zoeken. Alleen over rechts is voor CDA winst te behalen.

  4. De PVV en FvD zullen nauwelijks de verwachting koesteren dat ze straks in de regering komen zegt de auteur. Wel, ik denk dat het straks de VVD en/of CDA zijn die zullen bedelen er bij te mogen horen, pak de peilingen van vandaag er maar eens bij. ? Nog even en dan zakt de VVD zo ver door het ijs (staat nu bij de Hond op 19 zetels) dat Wilders als eerste mag formeren en als grootste partij zelfs de minister-president mag leveren. De auteur zal straks over 14 maanden weleens – net als alle politici – een totaal veranderde verkiezingsuitslag moeten erkennen.
   Vergeet niet: FvD werd wel even van 0,0000 zetels ineens de grootste in de Eerste Kamer. DAT is in realiteit wat er gebeurde. Me dunkt, het patroon is dan toch meer dan duidelijk. Er zit verandering in de lucht.
   Of… Wilt u het liever niet zien? ?
   Waarom, o auteur zouden de PVV, FvD en 50Plus (en mij part de SP er bij) geen regeringsverantwoordelijkheid willen nemen??? De eerste twee hebben meer zetels in de peilingen dan het CDA en VVD…
   Een groot deel van het volk lijkt namelijk straks een politieke aardverschuiving te willen veroorzaken. Of telt dat volk niet mee? In de overwegingen. ?

   • Ik geef de gedachte in overweging dat in de huidige peilingen van De Hond een meerderheidsregering verschijnt van 78 zetels en DAT is tegenwoordig al heel wat. Ik noem ze even: PVV, FvD, 50Plus met CDA en VVD.
    Het officiële ‘kabinetsbeleid’ – ook al bakken ze er niets van – is op het gebied van immigratie het terugsturen van uitgeprocedeerden. Natuurlijk: deze regeringscoalitie die ik schets geeft problemen op klimaat/transitie beleid maar andersom heeft CDA/VVD datzelfde op links als het op strengere regels en immigratie-beleid aankomt. Ergo: meer mensen is meer klimaatproblemen, dus deze thema’s raken elkander hoewel links daarover angstvallig zwijgt…. ? Let wel: iedereen zal water bij de wijn moeten doen, da’s immers inherent aan coalitievorming.
    Een regering van VVD/PvdA/CDA en D66 heeft in deze peilingen slechts 64 zetels. Met GroenLinks er bij wordt het krap 76… En dan kan je het met het zogenaamde ‘strengere immigratiebeleid van CDA/VVD’ wel helemaal schudden.
    Dan blijft alles bij pappen en nathouden en verdwijnen de uitgeprocedeerden gewoon in de illegaliteit. Veiligelanders die amok maken in AZC’s en een vrijbrief hebben om in Nederland te komen stelen en inbreken… ?

   • Als het aan mij ligt komt die aardverschuiving er. Dit kabinet liegt, bedriegt negeert zelfs haar eigen kiezers en steelt van burgers; daar moet een eind aan komen! Op elke mogelijke manier.

  5. Het gaat niet om gediend te worden. De politieke partijen strijden met elkaar, tegen elkaar, voor elkaar, afhankelijk van de windrichting, wie het volk het meest dient. Alle politieke partijen en alle volksvertegenwoordigers zijn het over een ding eens:Wij zijn er niet om gediend te worden, maar om te dienen. In welk land hebben de dames en heren politici zulk ren geweldige visie?

   • Beste Binjamin,
    Laat je eens nakijken door enige professionele medici. Want, dus wat
    jij nu op de site van Frontbencher schrijft; neigt op zijn minst voor
    enige spychiatrische hulp. En dat is dus helaas niet anders!!!!
    Ik wens jou al het goede; maar vraag onmiddellijk medische hulp!!
    Fijne avond en tot horens, van Bert uit Eemnes.

  Comments are closed.