46 procent gelooft dat PVV grootste wordt

  0
  229

  Leestijd: 2 minuten.

  Uit een meting van Ipsos blijkt dat veel kiezers geloven dat de PVV van Geert Wilders bij de komende verkiezing de grootste partij wordt. Ook verwachten ze dat er 3 of 4 partijen nodig zijn om een kabinet te vormen.

  Dit schrijft Ipsos over de peiling:

  “In de laatste Politieke Barometer van dit jaar blikken we vooruit op het verkiezingsjaar 2017. De meeste Nederlanders verwachten dat de PVV bij de komende Tweede Kamerverkiezingen de grootste partij wordt en dat er 3 of 4 partijen nodig zijn om een kabinet te vormen. Het is de vraag of de PVV gaat meeregeren. VVD, CDA en D66 maken volgens Nederlanders de meeste kans om in het volgende kabinet te komen.

  46% van de Nederlanders denkt dat de PVV de grootste wordt bij de komende verkiezingen. Op ruime afstand volgt de VVD: 17% verwacht dat die partij, net als bij de vorige verkiezingen, de grootste wordt.

  Wel zijn mensen die denken dat de PVV de grootste wordt, verdeeld over de vraag of de partij gaat meeregeren. De ene helft denkt van wel; de andere helft van niet.

  De meeste Nederlanders verwachten dat er drie of vier partijen nodig zijn om een volgend kabinet te smeden. Mensen die denken dat er drie partijen nodig zijn, verwachten dat de VVD, het CDA en D66 de meeste kans maken om deel te nemen in het volgende kabinet. Bij vier partijen liggen dezelfde partijen voor de hand en sluit GroenLinks aan.

  Slechts 7% van de Nederlanders voorziet dat er twee partijen nodig zijn om een volgend kabinet te vormen, zoals het huidige kabinet met de VVD en de PvdA. Opmerkelijk is dat alleen mensen die denken dat er twee partijen nodig zijn voor een meerderheid de PVV zien meeregeren. De verwachte coalitiegenoot van de PVV is de VVD, die al eens eerder samenwerkte.

  Kortom, de fragmentatie van het Nederlandse politieke landschap zorgt er waarschijnlijk voor dat de PVV niet zal meeregeren in een volgend kabinet, ook al zou zij de grootste partij worden.

  Wanneer we kijken naar de politieke verhoudingen ten opzichte van twee weken geleden valt op dat er (nog) geen ‘Asscher-effect’ is te bespeuren in de trend van de PvdA. De partij van de nieuw verkozen lijsttrekker blijft stabiel ten opzichte van vorige metingen. Verder zien we slechts kleine verschillen die binnen de foutmarge blijven.”

  In de barometer staat de PVV op 29 zetels, VVD op 28 (+1). De PvdA krijgt er 10 (-1), SP 10 (-2), CDA 18, D66 18 (+1), ChristenUnie 5 (-1), GroenLinks 13 (+2), SGP 4, Partij voor de Dieren 5, 50PLUS 9 (+1) en DENK 1.

  img_0440-1

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook