50PLUS blijft maar verder ruziën

  2
  634

  Leestijd: 2 minuten.

  50PLUS-voorzitter Geert Dales maakte zondag bekend dat hij  aftreedt, samen met zijn twee medebestuurders. Maar dat weerhoudt de partij er niet van als vanouds verder te ruziën. Het bestuur wil namelijk nog even demissionair blijven zitten om de verkiezing van zijn opvolger in goede banen te leiden. En dat is zeer tegen de zin van de provinciale partijbestuurders. Zij hebben, samen met het overgrote deel van de 50PLUS-top, het vertrouwen in Dales opgezegd, en ze willen nu dat hij oprot. En wel onmiddellijk.

  De provinciale bestuurders – althans een flink deel van hen – is van plan een ‘interim-managementteam’ te vormen dat de leiding voorlopig in handen neemt. Maar volgens Dales kan dat helemaal niet. Hijzelf zou ‘niets liever willen’ dan meteen wegwezen, maar de provinciehoofden van 50PLUS hebben ‘geen benul van hoe verenigingsrecht en het Burgerlijk Wetboek werkt,’ laat hij aan De Telegraaf weten. Pas als er een nieuw bestuur is, stapt Dales echt op.

  Onnodig te zeggen dat de provinciebestuurders het totaal oneens zijn met deze interpretatie. Zij eisen dat Dales stante pede vertrekt. Zo niet, dan komt er binnen vier weken een algemene ledenvergadering, al dan niet digitaal. En daar zal Dales er ongetwijfeld van lusten.

  Met dit alles is nog steeds onduidelijk hoe, en zelfs óf 50PLUS in zijn huidige vorm nog lang blijft voortbestaan. Want het overgrote deel van de partijtop mag dan willen dat Dales subiet opdondert, één man steunde hem tot dusver. En dat is toevallig wel Henk Krol, de partijleider, die in december nog met een overweldigende meerderheid als lijsttrekker werd herkozen bij de Kamerverkiezingen van volgend jaar.

  In normale omstandigheden zou Krol nu de consequentie trekken uit zijn opstelling en samen met Dales aftreden. Maar bij 50PLUS zijn de omstandigheden nooit normaal. Dus denkt Krol er nog even over na. Nou ja, nog even. Dat proces is al gaande sinds Dales drie dagen terug bekendmaakte dat hij zou opstappen. En het is nog lang niet afgelopen, moeten we vrezen. Want Krol wil zich ‘niet laten opjutten’.

  Voor wie vergeten is waarom de leden van de ouderenpartij zo schuimbekkend tegenover elkaar staan een korte samenvatting van het voorafgaande. Dales trad in 2018 aan als partijvoorzitter. Hij volgde Jan Zoetelief op, die het veld moest ruimen omdat hij er niet in slaagde een einde te maken aan het eeuwige geruzie bij 50PLUS. Dales is daar – mogen we met een understatement zeggen – evenmin in geslaagd, al deed hij hardhandig zijn best. Wel wist hij zich binnen de partij een groot aantal bittere vijanden te verwerven, die zijn bloed wel kunnen drinken.

  Een voorspelling: ook de opvolger van Dales zal het niet lukken van 50PLUS een normale partij te maken. Als er tenminste nog een opvolger komt. Want stel nu eens dat Krol met Dales meegaat, wat blijft er dan nog van de partij over? Zij zit dan zonder voorzitter, politiek leider en lijsttrekker. Er zijn natuurlijk genoeg gegadigden die die functies willen overnemen. Maar zouden er ook voldoende kiezers te vinden zijn die op hen willen stemmen?

  2 REACTIES

  1. De voorzitters zijn volgens mij inmiddels het grootste probleem bij 50PLUS. Vertegenwoordigen zij wel de leden? Ik ben als lid nog nooit om mijn mening gevraagd over het functioneren van Geert Dales. ik vond dat hij het prima deed!
   Is het bekend welk deel van de ‘voorzitters’ ook zichzelf kandidaat gesteld heeft voor de 2e kamer? Een deel ervan zal waarschijnlijk gesolliciteerd hebben en heeft dus boter op het hoofd. Ik zou het prima vinden als dit clubje ‘voorzitters’ zo snel mogelijk zou opstappen. Als boetedoening voor het ruineren van een unieke partij. Waarschijnlijk denkt geen haar op hun hoofd daaraan, snik.

   Heren stap op in het belang van jullie achterban die momenteel wat anders aan zijn of haar hoofd heeft.

  2. En dan zijn er nog mensen die beweren dat ouderen geen leven in de brouwerij kunnen brengen. Voor mij in elk geval reden om me onmiddellijk als lid aan te melden. Dan ben ik lid van de partij Wilders, van FvD en 50Plus.

  Comments are closed.