50PLUS en GroenLinks verliezen drie zetels

  2
  1287

  Leestijd: 1 minuten.

  50PLUS en GroenLinks hebben in de nieuwe peiling van Kantar Public (voorheen TNS NIPO) allebei 3 zetels verloren vergeleken bij de vorige peiling. VVD en PvdA wonnen licht. Ook de SP ging vooruit. Dit schrijft Kantar Public:

  ,,In de nieuwste zetelpeiling blijven de verhoudingen ten opzichte van de vorige meting grotendeels intact. De PVV en VVD kruipen nóg verder naar elkaar toe: de PVV haalt 17,8% (omgerekend 28 zetels), de VVD volgt met 17,3% (omgerekend 27 zetels). Echter: achter de PVV en VVD zien we een kleine breuk in de achtervolgende groep van middelgrote partijen. D66 staat op 19 virtuele zetels, het CDA op 17. Dan valt er een gaatje: GroenLinks staat nu op 13 virtuele zetels, nagenoeg gelijk aan de SP (13) en PvdA (12). 50PLUS lijkt schade te hebben ondervonden van de consternatie rondom de betaalbaarheid van het verlagen van de AOW-leeftijd en zakt naar 6 zetels. Dit reflecteert zich in een forse daling van het gemiddelde rapportcijfer van Krol: van een 4,6 vorige week naar een 4,0 nu.

  Bij de kleinere partijen zien we dat de ChristenUnie op gelijke hoogte met 50PLUS staat, dat de Partij voor de Dieren nu op 4 zetels zou mogen rekenen en de SGP op 3. DENK[1] staat nu (nipt) op twee virtuele zetels. Forum voor Democratie balanceert rond de zetelgrens. VNL en de Piratenpartij komen momenteel te kort voor een zetel. Datzelfde geldt voor Nieuwe Wegen, GeenPeil, de Burger Beweging, de Partij voor niet-stemmers en de Ondernemerspartij.”

  VVD 27 (plus 2), PvdA 12 (plus 1), PVV 28, SP 13 (plus 2), CDA 17 (min 1), D66 19, GroenLinks 16 (min 3), ChristenUnie 6, SGP 3, 50PLUS 6 (min 3), PvdD 4 (plus 1), DENK 2 (plus 1)

  2 REACTIES

  1. Schandalig van Jinek en Pauw om een stelletje oproerkraaiers uit Groningen in te huren om Rutte het spreken te beletten. Als klap op de vuurpijl lieten ze toe dat een uiterst ongemanierde Groninger Rutte beschuldigde van de dood van zijn vader. Gaan ze nu ook stelletje onfatsoenlijke PVV’ers zoeken om opportunisten Klaver en Roemer publiekelijk te beschimpen? Ik denk het niet hè, maar dat is wel hetzelfde. Lang leve de linkse en door ons allen betaalde publieke omroepen (maar niet heus).

  2. Die vreselijke Eva Jinek probeert in haar eentje nog even snel voorde verkiezingen de peilingen te beïnvloeden met haar rooie gedram, wat een etter! Haal het kreng z.s.m. van de buis.

  Comments are closed.